Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2012


    
                   ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
                                       από τη μαθήτρια του Α1 Μαρία Βυθούλκα
     
 Αναχώρηση!!!!  
Τι λέτε; Πάμε μια βόλτα σ’ όλη την Ευρώπη; Πάμε να ανακαλύψουμε τα χριστουγεννιάτικα έθιμα των Ευρώπαϊκών χωρών! 
Ας ξεκινήσουμε!!!!


     Πρώτος σταθμός η Αγγλία.
Oxford street, Λονδίνο
     Η Αγγλική  διακόσμηση περιλαμβάνει φωτεινά κόκκινα Αλεξανδριανά γύρω από το τζάκι, κλαδιά «γκι» που κρέμονται από τη οροφή  και σύμφωνα με τη παράδοση, αν κάποιος στέκεται κάτω από αυτό, πρέπει να ανταλλάσσει φιλιά με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Φυσικά,δεν θα μπορούσε να λείπει απ' το Αγγλικό τραπέζι η γεμιστή γαλοπούλα,η κρεατόπιτα και η παραδοσιακή πουτίγκα.
      
      Μετά την Αγγλία ακολουθεί το Βέλγιο.
     
   Το Βέλγιο μπαίνει στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα από την ημέρα του Sinterklaas που με τον πολύτιμο βοηθό του Zwarte Piet μοιράζει τα δώρα από σπίτι σε σπίτι. Τα παιδιά κρεμάνε τις κάλτσες των δώρων στο τζάκι κι αφήνουν σανό και ζάχαρη για το άλογο του Sinterklaas. Ο Sinterklaas  είναι ο Santa Claus ή αλλιώς o δικός μας  Άι Βασίλης. Τα Χριστούγεννα εορτάζονται και με πλήθος παραστάσεων όπου αποδίδονται καλλιτεχνικά σκηνές από τη Θεία Γέννηση,  οργανώνονται λιτανείες και υπαίθριες αγορές.
      Φτάσαμε και στην Ελβετία. 
 
Ελβετία, Ζυρίχη
    Στην Ελβετία οι τέσσερις εβδομάδες προ των Χριστουγέννων εορτάζονται με πλούσια παραδοσιακά έθιμα, όπως το γιορτινό στεφάνι και το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο.
Ο «Samichlaus» όπως ονομάζεται στη γερμανική πλευρά της Ελβετίας, ο Άγιος Νικόλαος, μοιράζει γλυκά και δώρα στα παιδιά στις 6 Δεκεμβρίου. Η παραμονή των Χριστουγέννων με όλα τα άλλα έθιμα του Δένδρου, τα κάλαντα, το γιορτινό τραπέζι και η λειτουργία των Χριστουγέννων χαρακτηρίζουν την ημέρα αυτή.
      Γερμανία. 
Τα φημισμένα Χριστούγεννα της Φρανγκφούρτης
   Στη Γερμανία το διάστημα που προηγείται των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντικό. Για τις οικογένειες τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα και το χριστουγεννιάτικο κέικ αποτελούν τα παραδοσιακά έθιμα της περιόδου.     
     Χαρακτηριστικές είναι και οι χριστουγεννιάτικες αγορές στο κέντρο κάθε πόλης που εμφανίζονται από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου και τελειώνουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Οι πάγκοι της Χριστουγεννιάτικης αγοράς έχουν γλυκά, στολίδια και ζεστό κόκκινο γλυκό κρασί με μπαχαρικά. Στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζεται ο Σάντ Νίκολάους (ο Άγιος Νικόλαος) που είναι παρόμοιος του Αγίου Βασίλειου ως προς το έθιμο των δώρων. Στην λαογραφική του έκδοση φέρνει δώρα στα καλά παιδιά, αλλά και ένα δεματάκι βέργες για να δείρει τα παιδάκια που δεν ήταν φρόνιμα.
     Τελικός προορισμός, η Ελλάδα. 
   Στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα είναι μια από τις μεγαλύτερες Θρησκευτικές εορτές.
Σε όλη τη χώρα τα παιδιά τριγυρνούν από σπίτι σε σπίτι για να πουν τα κάλαντα τις παραμονές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, ενώ στις 12.00 τα μεσάνυχτα ανάβουν φωτιές για να διώξουν τους καλικάντζαρους, έθιμο κυρίως της υπαίθρου.
   Στην Ελλάδα που κύριο χριστουγεννιάτικο έδεσμα είναι το χοιρινό, απαντάται και το έθιμο με το χριστουγεννιάτικο καραβάκι που όμως στη Χίο αποτελεί τοπικό έθιμο της Πρωτοχρονιάς με ομοιώματα πλοίων. Επίσης οι εξώστες, τα παράθυρα, οι κήποι, αλλά και οι χώροι γύρω από το τζάκι σφίζουν από ανάλογη διακόσμηση γιορτινής ατμόσφαιρας.
   
   Η πίτα που ετοιμάζεται με τον ερχομό του νέου έτους, η Βασιλόπιτα, περιέχει ένα «φλουρί», που σύμφωνα με την παράδοση, θα φέρει καλή τύχη σ΄ αυτόν που θα το βρει. Στα δε Θεοφάνια που εορτάζεται η Βάπτιση του Χριστού καθαγιάζονται τα ύδατα με ρίψεις του «σταυρού» στο υγρό στοιχείο και ανέλκυσή του από κολυμβητές, με αγιασμό των σπιτιών από ιερείς και με ιδιαίτερα κατά τόπο έθιμα.
   Επειδή η Ελλάδα ήταν κατ΄ εξοχήν γεωργική χώρα οι αγωνίες και οι δραστηριότητες (σποράς, καλλιέργειας, αβέβαιου καιρού και συγκομιδής) του έλληνα γεωργού είναι καταφανείς στα ελληνικά θρησκευτικά έθιμα. Η φωτιά στο τζάκι μέσα στο καταχείμωνο μεγαλώνει το όνειρο της σοδειάς και όλες οι εκδηλώσεις αυτής της εποχής έχουν γεωργικό χαρακτήρα. Γεωργικός λοιπόν ο χαρακτήρας των ελληνικών Χριστουγέννων.

«Εσένα πρέπει, αφέντη μου, το άξιο το ζευγάρι
το άξιο, το περήφανο και το στεφανωμένο.
Ας είν΄ καλά τ΄ αλέτρι σου, Θεός να το πλουταίνει
για να θερίζεις σταυρωτά, να δένεις αντρειωμένa…» (από ελληνικά κάλαντα)     
                                                                       
ΠΗΓΗ=www.dinfo.gr