Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗ ΔΙΡΦΗ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

                                                        ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΚΟΚΟΝΟΣ
                                 
                         ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ  ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
                                          
                                                                          από τους μαθητές Χασιώτη Ιωάννη (Γ3)
                                                         &   Δαϊναβά Αλίκη, Γιαλαγιά Αριάδνη, Καραχάλιου Ηρώ(Γ1) 
 

    Ο κος Ταξιάρχης Κοκονός είναι πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου  Χαλκίδας από το 2006 και ασχολείται με την ορειβασία από μικρό παιδί. Επίσης είναι και αντιπρόεδρος στον χορευτικό σύλλογο Αλωνακίου
    Τον συναντήσαμε στην εκδρομή μας στο Καταφύγιο της Δίρφης και συζητήσαμε μαζί του. Ο κος Κοκονός με χιούμορ και πολύ διάθεση μοιράστηκε μαζί μας τις προσωπικές του εμπειρίες και μας ενημέρωσε για τη δράση του Ορειβατικού Συλλόγου .

Η ξενάγηση των συντακτών της εφημερίδας από τον Πρόεδρο του ΕΟΣ Χαλκίδας


-Πότε ιδρύθηκε ο Ορειβατικός Σύλλογος;

" Ο Ορειβατικός Σύλλογος άρχισε να λειτουργεί το 1937, δηλαδή φέτος κλείνει 76 χρόνια λειτουργίας."  

-Αυτή την στιγμή ο ορειβατικός σύλλογος από πόσα μέλη αποτελείται και πως καταφέρνετε να κρατιέστε σε επαφή; 

" Ο Ορειβατικός Σύλλογος αποτελείται από περίπου 1250 μέλη και οι ηλικίες τους κυμαίνονται μεταξύ των 18 και 90 χρονών (για να γραφτεί κάποιος στο σύλλογο χρειάζεται να έχει συμπληρώσει το 18 έτος ζωής του, αλλιώς μπορεί μόνο με την συνοδεία των γονιών του). Ο βασικός όγκος των ατόμων βέβαια είναι πάνω από 35 χρονών.

   Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, κάθε χρόνο δημιουργούμε ένα ετήσιο πρόγραμμα με εξορμήσεις και έτσι σχεδόν κάθε Κυριακή συναντιόμαστε είτε για αναρριχήσεις, είτε για βόλτες με τα ποδήλατα ή ακόμα για πεζοπορίες. Οι εξορμήσεις μας γίνονται στην Εύβοια αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα."

Ο Ταξ. Κοκονός απαντά στις ερωτήσεις της συντακτικής ομάδας

-Έχει επηρεάσει η κρίση τον σύλλογό σας ;  

" Σίγουρα η κρίση μας έχει επηρεάσει. Αυτό μπορεί να γίνει αισθητό από το γεγονός ότι πολύ λιγότερα μέλη έρχονται μαζί μας στις εκδρομές που διοργανώνει ο Σύλλογος, αλλά και από το ότι οι εκδρομές μας δεν είναι πλέον μακρινές με αποτέλεσμα να έχουμε "κλειστεί" κυρίως στην Εύβοια. "


-Κάποια αξέχαστη εμπειρία που έχετε ζήσει ; 
  "Πολλές ! Κυρίως, βέβαια μέσα από τις διασώσεις στις οποίες έχω συμβάλει. Η πιο πρόσφατη ήταν την προηγούμενη Κυριακή, όταν ένα γκρουπ τεσσάρων ατόμων  είχε ανέβει για βόλτα στην Δίρφυ. Οι τρεις φοβήθηκαν να προχωρήσουν αλλά ο ένας συνέχισε μόνος του. 
  Ήταν 21:45 όταν  πήραν τηλέφωνο για να με ενημερώσουν για το περιστατικό: "Ένας ορειβάτης έχει χαθεί στο Ξηροβούνι" μου είπαν. Στις 22:30  έφτασα στην περιοχή. Εκεί, η παρέα του "χαμένου", μου έδειξε μια φωτογραφία με το τοπίο στο οποίο περίπου τον είχαν αφήσει να συνεχίσει μόνος του. Αμέσως κατάλαβα για ποια ακριβώς περιοχή μιλούσαμε.   
  Μαζευτήκαμε μια παρέα με άτομα τα οποία ξέρουν την περιοχή και αρχίσαμε να ψάχνουμε. Τελικά ο χαμένος ορειβάτης μας πήρε τηλέφωνο και μας περιέγραψε το σημείο στο οποίο βρισκόταν ακριβώς εκείνη την στιγμή. Τον βρήκαμε διψασμένο, κουρασμένο και εξαντλημένο. Η ανακούφιση μας που ήταν ζωντανός δεν περιγράφεται..."

Το Καταφύγιο μέσα σε ένα καταπράσινο κάδρο!
- Εμείς πως μπορούμε να προστατευτούμε, ώστε να μην βρεθούμε σε τέτοια κατάσταση ; 

  " Όταν κάποιος θέλει να πάει μία πεζοπορία ή για ορειβασία στο βουνό καλό θα ήταν πάντα να έχει κάποια παρέα μαζί του. Έπειτα θα πρέπει να ξέρει να σέβεται τη φύση. Όταν βλέπεις πως έχεις φτάσει στα όρια σου, καλό είναι να σταματάς. Δεν είναι ντροπή.
     Εγώ, για παράδειγμα, έχω φτάσει πολλές φορές κοντά στην κορυφή της Δίρφυς, την κορυφή του βουνού που γνωρίζω καλύτερα, αλλά δεν έχω ανέβει μέχρι τέρμα καθώς διαπίστωσα πως οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες.
    Δεν γίνεται ποτέ κανείς να δαμάσει τη φύση. Η φύση χρειάζεται να την προσέχουμε, για να μας προσέχει ! Να την σεβόμαστε, για να μας σέβεται !! "



   (Θα ήταν σωστό να σχολιάσουμε πως ο κος Ταξιάρχης Κοκονός είναι ένας πολυάσχολος άνθρωπος, ο οποίος κατά βάση αφιερώνει την ζωή του σε διάφορους συλλόγους, εθελοντικά, μέσα από τους οποίους επιζητά το χαμόγελο των συνανθρώπων του!)