Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

    
9-14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Παγκόσμια Εβδομάδα κατά του Καπνίσματος                            
     
Έρευνα: Χρύσα Διαμαντή, Ευαγγελία Διοματάρη, Ωρεάνθη ΔαΪναβά, Χριστίνα Ζαχαριά, Σταυρούλα Καρλατήρα, Μαρία Χασιώτη .
Δημιουργία διαγράμματος και κειμένου: Βασιλική Ζαχαριά.

         
    Με αφορμή την εβδομάδα κατά του καπνίσματος, αποφασίσαμε να κάνουμε μία έρευνα στο σχολείο μας, ρωτώντας ενδεικτικά μερικά παιδιά, για το αν οι γονείς τους καπνίζουν ή όχι και αν τους αρέσει η κατάσταση αυτή. 
    

"Γραφήματα Της Έρευνας" από τη Β. Ζαχαριά
    Τα αποτελέσματα είναι ορατά στα διπλανά διαγράμματα. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι περισσότεροι από τους γονείς έχουν την τάση να καπνίζουν. Φυσικά το γεγονός αυτό είναι δυσάρεστο για τα παιδιά, καθώς ευελπιστούν η κατάσταση κάποια στιγμή να αλλάξει. 
   Υποστηρίζουν πως τους είναι ενοχλητική η έντονη μυρωδιά του τσιγάρου αλλά και αναπόφευκτη, αφού οι γονείς συνηθίζουν να καπνίζουν εντός του σπιτιού και ελάχιστοι από αυτούς βγαίνουν στον εξωτερικό χώρο. 
  Βέβαια, υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό παιδιών που αντιμετωπίζουν ψύχραιμα τη συνήθεια αυτή των γονιών τους και δεν τους προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες.  







  



............   το Κάπνισμα!! 
                        από το Γιώργο Ζέρβα, μαθητή του Γ1
    

  Ένα μείζων πρόβλημα το οποίο καλείται να λύσει η κοινωνία σε συνεργασία όμως με τους καπνιστές. Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια που έχει προέλευση την Αμερική. Τότε δεν υπήρχαν οι ειδικοί επιστήμονες για να κάνουν γνωστές τις επιπτώσεις που έχει η κακή αυτή συνήθεια, καθώς δεν είχε αναπτυχθεί τόσο πολύ η επιστήμη. Σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι το τσιγάρο περιέχει περίπου 4000 χημικές ενώσεις, μία από τις οποίες είναι η νικοτίνη, αλλά και η πίσσα. Το κάπνισμα έχει άσχημες συνέπειες τόσο στην υγεία των καπνιστών όσο και στων μη καπνιστών. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες συνέπειες που καθιστούν το κάπνισμα μια ανώφελη συνήθεια.
  
"Ο ....καπνιστής Λούκυ Λουκ" από το Γιάννη Χατζηπαυλίδη, Γ3
 Αρχικά ο καπνός προκαλεί τεράστια προβλήματα στον οργανισμό των ανθρώπων. Οι καπνιστές συνήθως είναι ευάλωτοι σε λοιμώξεις του αναπνευστικού τους συστήματος, έχουν άσχημο βήχα, κίτρινα δόντια, μπορεί όμως και να χάσουν τη ζωή τους, επειδή το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων. Επιπλέον το κάπνισμα επηρεάζει άμεσα και τον οικονομικό προϋπολογισμό των ατόμων. Οι καπνιστές ξοδεύουν πολλά χρήματα προκειμένου να αποκτήσουν τα τσιγάρα, άσχετα αν αυτό ωφελεί τις βιομηχανίες παραγωγής τσιγάρων. Επιπροσθέτως λόγω της οικονομικής κρίσης αυξάνονται οι τιμές των τσιγάρων  και δημιουργείται λαθρεμπόριο, με αποτέλεσμα η ήδη βλαβερή ποιότητα του τσιγάρου να γίνεται πολλές φορές χειρότερη.
Επομένως είναι πολύ άσχημα τα αποτελέσματα από τη συνήθεια του καπνίσματος
    Επιπρόσθετα, οι παθητικοί καπνιστές βλάπτονται τόσο όσο και οι καπνιστές. Δυσφορία, υπερένταση και πονοκεφάλους είναι τα άμεσα αποτελέσματα από την εισπνοή του καπνού. Δεν φταίνε σε τίποτα αλλά αναγκάζονται να το υφίστανται. Σήμερα το κράτος προσπαθεί να εκδώσει νόμους προκειμένου να δημιουργήσει συγκεκριμένους χώρους για τους καπνιστές και να απαλλαγούν οι μη, ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής τους.


    Όσον αφορά στους παράγοντες που οδηγούν σ΄ αυτό είναι επίσης αρκετοί. Στις μέρες μας αρκετά παιδιά ξεκινούν να καπνίζουν από την εφηβική ηλικία, καθώς προσπαθούν να δείξουν ότι έχουν ωριμάσει, αλλά και το χρησιμοποιούν για να κάνουν επίδειξη. Επηρεάζονται από τα πρότυπά τους και από τον κοινωνικό τους περίγυρο και καταλήγουν σε αυτό. Επίσης η άσχημη συναισθηματική κατάσταση των ατόμων οδηγεί τους ανθρώπους στο να καπνίζουν. Τέλος το γεγονός ότι τα άτομα δεν είναι ενημερωμένα, τα κάνει να καπνίζουν χωρίς να συνειδητοποιούν τα δυσάρεστα αποτελέσματα που δημιουργούνται.
    Συνοψίζοντας το κάπνισμα δεν είναι προς όφελος των ατόμων και γενικότερα της κοινωνίας. Μόνο προβλήματα και δυσάρεστες συνέπειες προκαλεί και τίποτε άλλο. Ελπίζουμε στο μέλλον να καταφέρουν οι καπνιστές να απεξαρτηθούν από αυτό με τη χρήση των κατάλληλων φαρμάκων. Χρειάζεται όμως επιμονή και υπομονή για να ανέβουν αυτό το Γολγοθά!!!

Κάπνισμα και Εγκυμοσύνη
                                                                         από τη μαθήτρια του Γ3 Μαρία Τσίγκρου                                  
"Το μωρό Καπνίζει!!!"από τον Στέλιο Πηλιούνη, Γ


πληροφορίες από τον"Σύλλογο Προστασίας Αγέννητου Παιδιού «Η αγκαλιά»"
  

  Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκθέτει το έμβρυο σε σοβαρό κίνδυνο υγείας. Η νικοτίνη είναι ένα δηλητήριο το οποίο μεταφέρεται μέσω του πλακούντος στο έμβρυο και το μονοξείδιο του άνθρακος του στερεί το οξυγόνο. Σαν αποτέλεσμα οι γυναίκες που καπνίζουν γεννούν παιδιά χαμηλότερου βάρους.
   Νεογέννητα που γεννιούνται κάτω από 2.500 kg έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν ή και να πεθάνουν το πρώτο έτος μετά τη γέννησή τους.  Έχουν συχνότερα προβλήματα στην ανάπτυξή τους απ` ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν κάπνιζαν.
   Κατά μέσο όρο τα παιδιά των καπνιστριών ζυγίζουν 200 γρ. λιγότερα από τα παιδιά των μη καπνιστριών. Η διαφορά αυτή του βάρους γεννήσεως είναι ευθέως ανάλογη του αριθμού των τσιγάρων που κάπνιζε η μητέρα.
  Αλλά και το παθητικό κάπνισμα, δηλαδή αν καπνίζει ο σύζυγος στο ίδιο σπίτι έχει την ίδια δυσμενή επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου. Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο και για άλλες επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως αποβολές, πρόωρη αποκόλληση πλακούντος, πρόωρη ρήξη των υμένων.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο νεογέννητων.
  Οι γονείς δεν πρέπει να καπνίζουν ούτε στο διπλανό δωμάτιο, διότι ο καπνός περνάει από τις χαραμάδες και μπορεί να φθάσει στο μωρό. Έτσι, το μονοξείδιο που υπάρχει στον καπνό του τσιγάρου εισπνεόμενο από το μωρό, του στερεί το οξυγόνο με όλες τις συνέπειες. Το κόψιμο του καπνίσματος είναι πολύ δύσκολο για μερικές γυναίκες, εν τούτοις είναι το καλύτερο δώρο που μπορούν να κάνουν οι γονείς στο παιδί τους.
   Εάν καταφέρουν να κόψουν το κάπνισμα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης η διαφορά βάρους του παιδιού δεν θα είναι τόσο μεγάλη από τα παιδιά των μη καπνιστριών.

  • Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη μπορεί να έχει και μακροχρόνιες επιδράσεις στο έμβρυο. Έρευνες έδειξαν ότι ενήλικες, των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη, παρουσίασαν συχνότερα διαβήτη ή παχυσαρκία από εκείνα τα παιδιά που οι μητέρες τους δεν κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη. Προφανώς προκαλεί το κάπνισμα της μητέρας στην εγκυμοσύνη μια μόνιμη διαταραχή του μεταβολισμού στο παιδί. Η νικοτίνη είναι ένα δυνατό δηλητήριο που ήδη 50 mg μπορεί να είναι θανατηφόρα, εάν την πάρει κανείς από το στόμα. Εάν ένα μικρό παιδί φάει ένα τσιγάρο μπορεί να πεθάνει.
  •  Πολλές έρευνες των τελευταίων ετών έδειξαν ότι δεν είναι μόνο η νικοτίνη που έχει την βλαπτική επίδραση από το τσιγάρο, αλλά και οι άλλες ουσίες που απελευθερώνονται κατά την καύσιν του τσιγάρου. Ο καπνός περιέχει πάρα πολλές άλλες βλαπτικές ουσίες, όπως πίσσα, βενζόλιο, αρσενικό, μονοξείδιο του άνθρακος κ.α. Πολλές από αυτές είναι καρκινογόνες. Η νικοτίνη στενεύει τα αγγεία, έτσι το οξυγόνο και οι θρεπτικές ουσίες που έρχονται στο έμβρυο είναι λιγότερες σε ποσότητα με αποτέλεσμα να υστερεί η ανάπτυξη του εμβρύου. Εκτός αυτού το μονοξείδιο του άνθρακα δεσμεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και έτσι δεν μπορούν να μεταφέρουν το οξυγόνο. Το μονοξείδιο έχει 200 φορές μεγαλύτερη δυνατότητα να δεσμεύσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια από το οξυγόνο.
  • Έρευνες έχουν δείξει ότι ο δείκτης νοημοσύνης παιδιών, που γεννήθηκαν από μανιώδεις καπνίστριες, ήταν χαμηλότερος από των παιδιών των οποίων οι  μητέρες δεν κάπνιζαν.
  • Επίσης διαπιστώθηκε καθυστερημένη πνευματική ανάπτυξη. Αλλεργίες και άσθμα παρουσιάζουν συχνότερα τα παιδιά γυναικών που κάπνιζαν οι ίδιες ή ήταν παθητικές καπνίστριες. Παιδιά καπνιστριών έχουν συχνότερα φαινόμενα αδυναμία συγκέντρωσης και υπερκινητικότηταΟι καρκινογόνες ουσίες του τσιγάρου περνούν τον πλακούντα και μπορεί να ενοχοποιηθούν αργότερα για καρκίνο ή λευχαιμία στην παιδική ηλικία. Αυτό ισχύει και για τις παθητικές καπνίστριες.
  • Συνέπειες για το έμβρυο παρατηρήθηκαν ήδη από την κατανάλωση 7 τσιγάρων και άνω την ημέρα σε μόνιμη βάση.


Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι λοιπόν αποδεδειγμένα επιβλαβές για το αγέννητο παιδί. Αλλά και μέσω του θηλασμού περνούν οι βλαπτικές ουσίες στο νεογνό.