Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

WORLD AIDS DAY

      AIDS…
                                                                                                      από το Γιώργο Ζέρβα, Γ1


       Το AIDS είναι μια ασθένεια που πλήττει αρκετούς ανθρώπους στις μέρες μας ανά τον κόσμο. Είναι μια αρρώστια που θεραπεύεται πολύ δύσκολα και το 99% των ανθρώπων που είναι φορείς της χάνουν τη ζωή τους. Αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα στην εποχή μας, καθώς από το 1981 που πρωτοεμφανίστηκε και μέχρι σήμερα έχασαν τη ζωή τους 30 εκατομμύρια άνθρωποι.
     
   Η λοίμωξη με τον Ιό Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (Human Immunodeficiency Virus Infection) και το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) είναι μια νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Η νόσος παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία του, κάνοντας τα άτομα με AIDS περισσότερο πιθανά να αποκτήσουν λοιμώξεις. Πιο συγκεκριμένα ο ιός HIV προσκολλάται στο δέκτη CD4 που βρίσκεται στα Τ-λεμφοκύτταρα καθώς και στα μακροφάγα. 
   Το RNA του ιού αυτού μπαίνει στο κύτταρο του ξενιστή όπου και αντιγράφεται με τη βοήθεια της αντίστροφης μεταγραφάσης σε DNA χρησιμοποιώντας το RNA των κυττάρων ως καλούπι προκειμένου να παράξει δικό του DNA. Αυτό πλέον το DNA του ιού ενσωματώνεται με το DNA των χρωμοσωμάτων του ξενιστή. Από εκεί και πέρα μπορεί πλέον ο ιός να ελέγξει τη παραγωγή νέων σωματίων HIV που εξέρχονται από το αρχικά προσβαλλόμενο κύτταρο του ξενιστή. Εναλλακτικά το ενσωματωμένο DNA μπορεί ακόμα να μείνει αδρανές και να μην εντοπιστεί από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο HIV αποφεύγει σταθερά την ανοσοαπόκριση παραμένοντας στα κενοτόπια μέσα στα μακροφάγα. 
   Αν και ένα μικρό ποσοστό φορέων του HIV (περίπου 1 στους 500) δεν αναπτύσσουν AIDS, όλοι οι φορείς του HIV μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Ο μέσος χρόνος από της προσβολής από τον ιό και της εμφάνισης του AIDS είναι περίπου 10 χρόνια. Τελικά το προσβληθέν άτομο υποκύπτει σε διάφορες λοιμώξεις, επειδή ακριβώς η σταδιακή μείωση του αριθμού των CD4 Τ-λεμφοκυττάρων έχει ως αποτέλεσμα την αστοχία του ανοσοποιητικού συστήματος.

AIDS       

   Υπάρχουν 3 κύρια στάδια της HIV λοίμωξης: η οξεία λοίμωξη, η κλινική λανθάνουσα περίοδος και το AIDS. 
 Η αρχική περίοδος μετά τη μόλυνση με HIV ονομάζεται οξεία HIV λοίμωξη. Παρουσιάζονται συμπτώματα που συνηθέστατα περιλαμβάνουν: πυρετό, διογκωμένους και ευαίσθητους (με πόνο) λεμφαδένες, φλεγμονή στο λαιμό (φαρυγγίτιδα, οισοφαγίτιδα), εξάνθημα στο δέρμα, πονοκέφαλο και έλκη (πληγές) στο στόμα και τα γεννητικά όργανα. Δεν σημαίνει βέβαια ότι όποιος παρουσιάσει συμπτώματα θα παρουσιάσει όλα αυτά μαζί. Μπορεί να έχει μόνο ένα από αυτά ή κάποια από αυτά. 
   Μετά από τα αρχικά συμπτώματα της οξείας φάσης η HIV λοίμωξη μπαίνει σε ένα στάδιο που ονομάζεται κλινική λανθάνουσα περίοδος ή ασυμπτωματική HIV λοίμωξη ή χρόνια HIV λοίμωξη. Χωρίς αντιρετροϊκή αγωγή το δεύτερο αυτό στάδιο διαρκεί κατά μέσο όρο 8 χρόνια, όμως μπορεί να κυμανθεί από 3 χρόνια έως και περισσότερα από 20. Ενώ τυπικά σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν συμπτώματα ή υπάρχουν ελάχιστα, κατά το τέλος αυτής της περιόδου πολλά άτομα αναπτύσσουν πυρετό, απώλεια βάρους, γαστρεντερικά συμπτώματα και πόνο στους μύες. 
  Πλέον το τελευταίο στάδιο είναι το AIDS όπου το ανοσοποιητικό σύστημα έχει νικηθεί και μπορεί να προσβληθεί από οποιοδήποτε βακτήριο και  να αρρωστήσει.
   
Το AIDS μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή,  με το σάλιο, τη μετάγγιση αίματος και σπανιότερα από τη μητέρα στο παιδί. Η πρόληψη είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, ώστε να μην κινδυνεύουμε να γίνουμε φορείς της ασθένειας αυτής.
    Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει κάποιο φάρμακο ή κάποιο εμβόλιο που είναι ενάντια σε αυτή την ασθένεια. Γίνονται ωστόσο έρευνες  με στόχο την ανακάλυψη αυτού του  φαρμάκου που θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από αυτό τον ιό