Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

AΠΟΚΡΙΕΣ 2014/ΘΡΑΚΗ

                
Έθιμα Θράκης
                                   
      από την Ειρήνη Ρίζου, μαθήτρια του Β4  
                          (Σελίδα 2.Θεματικοί Μήνες)

Στην περιοχή της Θράκης συναντάμε, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, το  "πως το τρίβουν το πιπέρι" το οποίο χορεύεται σαν ζωναράδικο ή συρτό και σύμφωνα με το τραγούδι οι χορευτές πρέπει να εκτελέσουν κάποιες εντολές, αλλιώς ο ένας  που κρατάει το ζωνάρι τους χτυπάει.
Από αποκριάτικα  τραγούδια έχουμε την χασαπιά "Χασάπη", το ξέσυρτο "τι να κάνω ο έρημος την γυναίκα που 'χω" και πάρα πολλά άλλα.


Όλα αυτά τραγουδιόνταν και χορεύονταν την Κυριακή της αποκριάς μόνο και ήταν αποδεκτά από όλους. Ακόμα και ο Παπάς τα τραγουδούσε αλλά μόνο αυτήν την ημέρα. Στους Ασβεστάδες αναβιώνουν ακόμα το έθιμο να τα τραγουδάνε παππούδες - γιαγιάδες και παιδιά την Κυριακή. 




Άλλο ένα αποκριάτικο δρώμενο που συναντάμε στη Θράκη  είναι ο ''Λαϊσος'' . 
"Σύμφωνα με την Παράδοση ένας κυνηγός ,όχι και πολύ καλός στο επάγγελμα, πηγαίνει με το σκυλί του για να κυνηγήσει. Κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ''ξεφυτρώνουν'' δύο λαγοί. Ο κυνηγός μας προσπαθεί να τους πετύχει με το όπλο και προστάζει το σκυλί του να πάει πίσω από του λαγούς έτσι ώστε να τους βρει πιο εύκολα.Σε κάποια στιγμή ρίχνει μια τουφεκιά με το όπλο του και αντί να πετύχει του λαγούς τραυματίζει το σκύλο του". Τα βήματα του δρωμένου αυτού εκτελούνται από τον κυνηγό και το σκύλο στην αρχή του δρωμένου. Ο βηματισμός τους είναι απλός με βήματα αργά, μπρος και πίσω, θέλοντας έτσι να δείξουν ότι ψάχνουν για θήραμα.Οι ''λαγοί'' κάνουν χαρακτηριστικές κινήσεις του ζώου αυτού(π.χ. κουνούν τα πίσω πόδια και τρέχουν έχοντας τα χέρια του λυγισμένα μπροστά).

 Το έθιμο του Μπέη στη Θράκη είναι ένα καθαρά λαογραφικό έθιμο του Βορείου Έβρου, που αναβιώνει  συνήθως την Καθαρά Δευτέρα. Στο έθιμο αυτό παίρνουν μέρος άντρες  που χορεύουν γίκνα ή ξέσυρτο κρατούμενοι ο ένας με τον άλλο από ξύλινα κοντάρια. Ένας άντρας ντυμένος γυναίκα, κάνει τη γύφτισσα. Στο Δρώμενο αυτό η γύφτισσα πετάει το τυλιγμένο μωρό της στους άντρες που χορεύουν και πρέπει ένας να το πιάσει με το στόμα και με τον ίδιο τρόπο να το δώσει στους επόμενους. Αν σε κάποιον πέσει το μωρό η γύφτισσα τον χτυπάει με αυτό.