Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2014

 'Απόκριες του Χθες και του Σήμερα'
"Γέρος και Κορέλα" με προσωπίδες που φιλοτέχνησαν οι μαθητές του Εικαστικού Εργαστηρίου του Γυμνασίου μας
    Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Πολιτιστικής Ομάδας του Αναξαγόρειου Γυμνασίου Ν Λαμψάκου 
                                             «Απόκριες του Χθες και του Σήμερα».Ο Δ/ντης του Αναξαγόρειου κος Γιαννούκος προλογίζει την Εκδήλωση


  Οι μαθητές παρουσίασαν αποκριάτικα εθιμα από όλη την Ελλάδα αρχίζοντας από το νησί μας, την Εύβοια. Η αίθουσα ήταν διακοσμημένη με έργα του Εικαστικού Εργαστηριού του σχολείου, μάσκες,, αφίσες και διακοσμητικά που έφτιαξαν οι μαθητές με καθοδήγηση από τις υπεύθυνες καθηγήτριες Μαρουδιά Χρυσάγη και Διαλεκτή Τζανέτου


  Παρουσιάστηκαν ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας με τους διαλόγους των συμπεθέρων και το ξύρισμα του Γαμπρού, το τοπικό έθιμο της Αλμυροκουλούρας και η Χάσκα, Σκυριανοί "Κορέλα και Γέρος" και ακολούθησαν χοροί από  Εύβοια και Σκύρο από «τ’ Αλωνάκι» με τμήμα στο οποίο συμμετείχαν μαθητές του Γυμνασίου Λαμψάκου και με δασκάλα τη Σοφία Ασλαματζίδου.


"Το ξύρισμα του Γαμπρού  και οι Βλάχικοι διάλογοι των Συμπεθέρων"


Χοροί από την Εύβοια & τη Σκύρο με μαθητές μας απ "τ'Αλωνάκι" Χαλκίδας
  Ακολούθησαν χοροί από τμήμα του Συλλόγου Ποντίων «Οι Κομνηνοί» που συμμετείχαν τιμητικά  στην εκδήλωση με το Δάσκαλό τους Γιώργο Παπαδόπουλο και μουσικούς του Συλλόγου.

Σύλλογος Ποντίων "Οι Κομνηνοί"
  Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Αναξαγόρας»  και ο δάσκαλός τους Βαγγέλης Κυριακόπουλος  παρουσίασε το έθιμο των "Μωμόγερων και των Αράπηδων" από το Βαμβακόφυτο Σερρών καθώς και χορούς από τη Μακεδονία με τμήμα στο οποίο χορεύουν μαθητές του Αναξαγόρειου.


Χοροί  Μακεδονίας από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο "Αναξαγόρας Ν. Λαμψάκου"


  


"Μωμόγεροι και Αράπηδες" από τον Αναξαγόρα Ν Λαμψάκου
  Η παρουσίαση των εθίμων επενδύθηκε από κείμενα που έγραψαν οι μαθητές του προγράμματος της Βιβλιοθήκης και της Εφημερίδας μετά από έρευνα που έκαναν κατά την επίσκεψή τους στη Βιβλιοθήκη Χαλκίδας και με την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας Μπαράκου Κλεοπάτρας.
Οι μαθήτριες Ειρήνη Ρίζου & Βενετία Πρένγκα που έγραψαν και απήγγειλαν τα κείμενα της εκδήλωσης


 Τέλος ομάδα μαθητών χορογράφησε και παρουσίασε σύγχρονους χορούς κλείνοντας το πρόγραμμα με την μοντέρνα έκδοση του εθίμου της αποκριάς, δικαιολογώντας τον τίτλο της γιορτής και ικανοποιώντας και τους θιασώτες των latin ακουσμάτων. Πολύτιμη βοήθεια στη διάρκεια της διοργάνωσης της εκδήλωσης πρόσφερε η καθηγήτρια του Πολιτιστικού προγράμματος Κουμούλη Δάφνη. 
"Απόκριες του σήμερα" από τμήμα μαθητών 


Βreak Dance από το μαθητή Χρήστο Παλτόγλου. Χωρίς λόγια!Οι μαθητές Γιάννης Χατζηπαυλίδης και Βαγγέλης Καρράς που ξεσήκωσαν τον κόσμο με τις φιγούρες τους