Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ-ΠΗΛΙΟ

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ-ΠΗΛΙΟ

γράφει η Βενετία Πρένγκα, Β4
(συνέχεια)                                        φωτο :
                                           Μαρία Κανδύλη, Ωρ. Δαϊναβά,Χρύσα Διαμαντή,  Βίβιαν Τσόκου
Μνημείο Πεσόντων-Γέφυρα Ντε Κίρικο, σήμα κατατεθέν της Παραλίας του Βόλου

2η Μέρα

  .....  Υπήρχαν πολλές στιγμές διασκέδασης και γέλιου. Όμως είχαμε και στιγμές ενημέρωσης για αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα πόλη, το Βόλο. 
Παλιά βιομηχανία Παπαστράτου/ Νυν Πανεπιστήμιο
  



    Παλιά ήταν κυρίως βιομηχανική περιοχή λόγω του λιμανιού που διαθέτει και φιλοξένησε εργοστάσια και αποθήκες κάθε είδους(καπνού, μεταξιού, μετάλλων κ.α.)   'Πάνω΄ σε αυτή την παλιά πόλη έχει χτιστεί η νέα πόλη, που χάρη στην φροντίδα και το ενδιαφέρον των κατοίκωνν και των φορέων της διατήρησε πολλά από τα βιομηχανικά αυτά κτίρια αφού πρώτα ανακαινίστηκαν.      Ένα από αυτά είναι και το κτίριο που στεγάζει τις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το βλέπετε στη διπλανή φωτο. Πρόκειται για την καπνοβιομηχανία Παπαστράτου που ανακαινίστηκε και χρησιμοποιήθηκε με νέο τρόπο. 
  

 


   

  Ο Βόλος  είναι μια παραθαλάσσια πόλη, με πολύ κόσμο κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας. Μοιάζει πολύ στην Χαλκίδα μας , μόνο που είναι πιο μεγάλη πόλη. διαθέτει λιμάνι από όπου φεύγουν πλοία για τις κοντινές Σποράδες.
"Ι. Ναός Κων/νου & Ελένης" πάνω στο κύμα!!... Κι Εμείς!!




 
  Η επίσκεψή μας στο σπίτι του συλλέκτη Κίτσου Μακρή μας ενθουσίασε. Το κτίριο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η ξενάγηση που έγινε από την υπεύθυνη του χώρου μάς έδειξε την αγάπη του συλλέκτη στη λαογραφία του τόπου του, όσο και την προσπάθειά του για τη διάσωση και ανάδειξη του έργου του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Γι αυτό  το έργο του άλλωστε έχει τιμηθεί από την ακαδημία Αθηνών και το σπίτι του (στο οποίο μέχρι πριν λίγο καιρό ζούσε στον πάνω όροφο η σύζυγός του κα Κυβέλη) δωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ η πλούσια βιβλιοθήκη του χρησιμοποιείται από τους φοιτητές για την εκπόνηση των εργασιών τους. 




  Το ξενοδοχείο μας ήταν από τα καλύτερα και πιο φημισμένα στην παραλία του Βόλου.
  Οικοδομήθηκε το 1938 και είναι ένα καλαίσθητο δείγμα της αρχιτεκτονικής αρ νουβό. σήμερα θεωρείται μνημείο και έχει ανακαινιστεί ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των επισκεπτών χωρίς όμως να χάσει τον μνημειακό χαρακτήρα του 



Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφτήκαμε τη Μακρυνίτσα.
Ανεβαίνοντας για τη μαγευτική Μακρυνίτσα
Λουλούδια παντού. Πανέμορφα!


Εκεί άρχισε για τις ομάδες το "Παιχνίδι των ερωτήσεων" που απαιτούσε έρευνα για ένα έργο του Θεόφιλου που υπάρχει σε κάποιο κτίριο δημόσιας χρήσης. Κάποιοι από εμάς το εντόπισαν -μετά από πολύ κόπο- και το φωτογράφισαν σε ένα μικρό καφέ της πλατείας. Έτσι μαζέψαμε τους πρώτους πόντους για την ομάδα μας!! 






ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ/ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΠΙΡΕΡ/ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ/ΤΣΑΛΑΠΑΤΑΣ on PhotoPeach