Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΜΟΥΣΙΚΗ

           Lana Del Rey

Ένα σύγχρονο είδωλο της pop                  μουσικής
    από τη μαθήτρια του Γ1 Μαρία Βυθούλκα
  Είναι νέα, όμορφη, ταλαντούχα και μια απ’τις πιο αγαπητές τραγουδίστριες τις εποχής μας. Το όνομα της είναι Ελίζαμπεθ Γκραντ γνωστή και ως Lana Del Rey. Τα τραγούδια ‘Blue Jeans, Born to Die, Dark paradise’ αλλά και ‘Video Games’ είναι μόνο λίγες απ’τις επιτυχίες της γνωστής τραγουδίστριας.
  Γεννήθηκε στη Ν.Υόρκη στις 21 Ιουνίου 1986 και είναι η κόρη του γνωστού επιχειρηματία Ρομπ Γκραντ.Το πρώτο της  EP ήταν το <<Κill Kill>>, το οποίο και κυκλοφόρησε το 2009 με το όνομά της να αλλάζει σε Λίζ Γκραντ. Ακολούθησε το single «Video Games» το 2011 που της χάρισε την πρώτη της μεγάλη επιτυχία. 
  Το μουσικό περιοδικό NME κατέταξε το «Video Games» στην κορυφή της λίστας των καλύτερων τραγουδιών για το 2011. Το πρώτο άλμπουμ της Ντελ Ρέι από μεγάλη δισκογραφική εταιρεία, με τίτλο «Born to Die» (2011), βρέθηκε κατά την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του στην κορυφή των τσαρτ επτά χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.Το άλμπουμ έχει πουλήσει πάνω από 1.000.000 αντίτυπα στις Η.Π.Α. και πάνω από 5.000.000 παγκοσμίως. 

  Τα σίνγκλ της έχουν πωλήσεις πέραν του 6.7 εκατομμυρίου στις Η.Π.Α. και το τραγούδι της με τίτλο «Summertime Sadness» υπήρξε top 10 hit στο «Billboard Hot 100 » .Το πιο πρόσφατο κομμάτι της είναι το <<West Coast>> και έχει αγγίξει τις 17.316.016 προβολές.
   Παρ’όλα αυτά, η Lana είναι πολύ γνωστή για τον ξεχωριστό σινεματικό της ήχο που συνδυάζει στοιχεία απ’την δεκαετία του 1950 και του 1960, από τη χιπ-χοπ μουσική, και από τραγουδιστές όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ, η Νάνσυ Σινάτρα και οι Νιρβάνα, όπως φαίνεται στα τραγούδια της «National Anthem » και το ομότιτλο «Born To Die». Η επιρροή της γενικότερα απ’την παλιό κινηματογράφο αλλά και απ’το παλιό Χόλυγουντ είναι μεγάλη όπως φανερώνεται και στα video clip της αλλά και απ’το ίδιο της το ψευδώνυμο (επέλεξε το ψευδώνυμό της επιθυμώντας κάτι που αντανακλά το στυλ της, που παραπέμπει στην παλαιά λάμψη του Χόλιγουντ)!
  Ο νέος δίσκος της Λάνα Ντελ Ρέι θα κυκλοφορήσει στις 16 Ιουνίου 2014 και μερικά από τα τραγούδια του έχουν κυκλοφορήσει στο Youtube από το αυθεντικό κανάλι της. Μερικά από τα τραγούδια που θα περιέχει ο δίσκος είναι: "West Coast", "Ultraviolence", "Brooklyn baby", "Shades of cool", "Cruel World", "Fucked my way up to the top" κ.α. Το τραγούδι "West Coast" κυκλοφόρησε στις 14 Απριλίου 2014 και μέχρι σήμερα έχει 280.390.000 προβολές.
ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ:
  • Βραβείο Next Big Thing απ’το βρετανικό μουσικό περιοδικό Q
  • Βραβείο Καλύτερου Νέου Τραγουδιού του διαδικτυακού αμερικανικού περιοδικού Pitchfork