Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΕΠΙΣΚΕΨΗ: ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

                   ΠΟΡΘΜΟΣ ΕΥΡΙΠΟΥ

από τις μαθήτριες Μαρία Βυθούλκα: Συνέντευξη, Μαρία Χασιώτη: Φωτό, Δαϊναβά Ωρεάνθη:Απομαγνητοφώνιση

                 Η πληγωμένη Γέφυρα!

Στη γέφυρα της Χαλκίδας βρεθήκαμε ένα πρωινό με την ευκαιρία της επίσκεψής μας στην έκθεση που φιλοξενείται στο κτήριο της ΟΛΝΕ. Εκεί ο κος Μπάμπης Καρλής, υπεύθυνος για το χειρισμό της γέφυρας μάς μίλησε για το τι γίνεται αυτό το διάστημα στο βασικό αυτό κύτταρο της πόλης της Χαλκίδας.



Μια μικρή ομάδα από εμάς επιτράπηκε να κατέβει  στα σπλάχνα της γέφυρας με τη συνοδεία των ανθρώπων του λιμεναρχείου και εκεί είδαμε και μας εξήγησαν πως λειτουργεί η γέφυρα, πως δηλ. βγαίνουν τα έδρανα,τραβιούνται και αρχίζει να κατεβαίνει όταν πρόκειται να ανοίξει. Τότε υπάρχουν έμβολα που αρχίζουν και πιέζουν τη γέφυρα αφού την κατεβάσουν κάτω και με τροχούς πατάνε πάνω στις σιδηροτροχιές, ενώ με το υδραυλικό μοτέρ η γέφυρα πάει πίσω, ελευθερώνοντας έτσι τον πορθμό.  Αντίστροφα γίνεται το κλείσιμο της γέφυρας.
Κατόπιν άρχισαν οι ερωτήσεις στον κο Καρλή….


Πηγαίνοντας,,,
Τώρα τι κάνετε στη Γέφυρα;
Αυτή τη στιγμή τι κάνουμε;  Κάνουμε μια γενική επισκευή σε όλο το μηχανισμό της γέφυρας, δηλαδή σε τροχούς (εμπρόσθιους, οπίσθιους), σιδηροτροχιές, στο υδραυλικό σύστημα, στο σύστημα αυτοματισμού.  Γίνεται μια γενική επισκευή γιατί έχουν περάσει 18 , 19 χρόνια από το 1996 που έγινε η ανακατασκευή της.  

Κάθε πόσο χρόνια κανονικά πρέπει να γίνεται....
Κανονικά γύρω στα 10 χρόνια πρέπει να γίνεται μια τέτοια συντήρηση, αλλά δεν είχαμε τα χρήματα και έτσι καθυστέρησε .

Πότε τοποθετήθηκε η πεζογέφυρα;
Η πεζογέφυρα μπήκε την 1η Οκτωβρίου.

Είναι ασφαλής για τα μηχανάκια και τους πεζούς;
Είναι, είναι απολύτως ασφαλής.  Αποτελείται από τρία κομμάτια τα οποία είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, οι βάσεις προϋπήρχαν.  Αυτή η πεζογέφυρα είχε χρησιμοποιηθεί και το 1996 που κάναμε την ανακατασκευή .
Στα σπλάχνα της γέφυρας ενώ η επισκευή συνεχίζεται!
 Πόσο θα κρατήσει η συντήρηση;
Το όριο που έχουν δώσει είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.  Πιστεύω ότι μπορεί να τελειώσει νωρίτερα.

Με τα καράβια που διέρχονται, τι γίνεται;
Αυτά τώρα έχει δοθεί αγγελία προς  τους ναυτιλομένους και δεν περνάνε.

Μάλιστα.  Η πόλη εξυπηρετείται τώρα;  Και τα δύο μέρη; Πάνω κάτω;  Δεν υπάρχει πρόβλημα δηλαδή;
Δεν υπάρχει πρόβλημα, υπάρχουν λεωφορεία, ταξί κ.λ.π.

Πιστεύεται πως θα ωφελήσει αυτό την πόλη μας;
Σίγουρα θα την ωφελήσει γιατί η γέφυρα είναι ένας βασικός οδικός άξονας που συνδέει την Βοιωτική ακτή με την Ευβοϊκή και απ' ότι ξέρετε η Βοιωτική ακτή έχει μεγάλο αριθμό κατοίκων που μετακινούνται  καθημερινά από και προς το νησί.
Η προσωρινή πεζογέφυρα που εξυπηρετεί τις δυο πλευρές 

Ήταν απαραίτητη δηλαδή η συντήρηση, έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να γίνει.
Η Γέφυρα είναι ένα μηχάνημα το οποίο  πρέπει να συντηρείται.  Η θέση που βρίσκεται το μηχάνημα αυτό, το ότι δηλ. χωρίζει την πόλη στα δυο,  κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη συντήρησή του. Δεν μπορεί δηλαδή να ανοίξουμε τη γέφυρα ή να πάθουμε μια ζημιά και να τη διορθώσουμε άμεσα.  Η γέφυρα πρέπει να κλείσει να δοθεί στην κυκλοφορία και μετά να ασχοληθούμε. Και είναι τέτοια η θέση της που πολλά πράγματα δεν μπορεί να τα κάνεις όταν είναι κλειστή.  Δεν έχεις τη δυνατότητα δηλαδή όπως είναι σε ένα εργοστάσιο ή σ’ ένα αυτοκίνητο να το σταματήσεις και να πεις το επισκευάζω και το δίνω στην κυκλοφορία.

Ωραία!  Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ!