Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

STOP ANIMAL ABUSE
                                                                      από τις μαθήτριες Βενετία Πρένγκα, Γεωργία Έντζεβα


Η κακοποίηση ζώων δεν είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο στην χώρα μας. Με την πάροδο του χρόνου  αυξάνεται συνεχώς. Όλο και πιο συχνά αναφέρονται περιστατικά είτε για θανάτωση, είτε για κακοποίηση κάποιου ζώου. Ωστόσο, καθώς αυξάνονται τα περιστατικά, αυξάνονται και οι ποινές. Οι θύτες πληρώνουν ακριβά τις απάνθρωπες πράξεις τους δίνοντας μεγάλα ποσά ακόμα και καταδίκη τους σε φυλάκιση, αφού η κακοποίηση ζώου είναι έγκλημα.



Πολλές  περιπτώσεις κακοποίησης συναντάμε σε καθημερινή βάση...
  • Κακοποίηση ενός ζώου δεν είναι μόνο ο ξυλοδαρμός και η κακομεταχείριση, αλλά και η πλήρης εγκατάλειψη του σε απομονωμένους  χώρους όπως μπαλκόνια, ταράτσες και στις αυλές των σπιτιών για αμέτρητες ώρες δίχως φαγητό και νερό. Περνώντας οι μέρες και συνεχίζοντας αυτή τη συμπεριφορά απέναντι στο ζώο, εκείνο 'τρελαίνεται', αρρωσταίνει και στο τέλος πεθαίνει εξαιτίας  της αμέλειας μας!

Επίσης, σε χειρότερες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες  τα εγκαταλείπουν στους δρόμους ή σε πάρκα όταν πλέον τα έχουν βαρεθεί  χωρίς να ενδιαφέρονται στο ελάχιστο
Ας επισημάνουμε το γεγονός ότι συχνά οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν βία στα ζώα έχουν γενικά μία βίαιη συμπεριφορά και απέναντι στον άνθρωπο!


Πολλές έρευνες έχουν δείξει  πως η κακοποίηση ζώων είναι ένα βήμα πριν την κακοποίηση ανθρώπων! Αυτό συμβαίνει σε ανθρώπους που έχουν διαταραχές συμπεριφοράς.
 Από μικρή ηλικία κακομεταχειρίζονται ζώα καίγοντας τις ουρές τους, κόβοντας μέλη του σώματος τους και άλλες παρόμοιες ανάρμοστες σε ένα μικρό παιδί πράξεις. Έπειτα, στη υπόλοιπη ζωή τους συνεχίζουν να κακοποιούν..αυτή τη φορά όμως συνανθρώπους τους! Δεν είναι παράλογο που οι μεγαλύτεροι εγκληματίες υπήρξαν κακοποιητές  ζώων στο παρελθόν!

Τον  τελευταίο χρόνο πια στην Ελλάδα θεσπίστηκαν αυστηροί νόμοι για την προστασία των ζώων κι επιβάλλονται ποινές στους δράστες . Μια κατάπτυστη περίπτωση κακοποίησης συνέβη απροκάλυπτα στην Εύβοια τελευταία  στα Στύρα.

Ωστόσο θα έπρεπε να αναρωτηθούμε αν η πολιτισμένη κοινωνία μας, κάνει διακρίσεις και ως προς  τα ζώα στο θέμα της κακοποίησης. Φαίνεται ότι η ευαισθησία μας αφορά σε συγκεκριμένα είδη ζώων, αυτά που δεν τρώγονται. Μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε ότι και άλλα είδη ζώων έχουν δικαίωμα στη ζωή….?