Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΡΕΤΡΙΑ

                                                  ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΡΕΤΡΙΑ

                                                                                
                 από τη μαθήτρια του Γ1 Μαρία Βυθούλκα


  Την Τετάρτη 22/10/2014 η Γ’ Γυμνασίου επισκέφθηκε την  Ερέτρια για να δει τα εκθέματα του Μουσείου της Ερέτριας αλλά και το Αρχαίο Θέατρο. Η εκδρομή ξεκίνησε γεμάτη χαρά και  ανυπομονησία, αφού καθηγητές και μαθητές ήθελαν πολύ να δουν όλα αυτά τα εκθέματα.
   Η εκδρομή ξεκίνησε μια πρώτη στάση στο Μουσείο. Στο μουσείο υπάρχουν εκθέματα από το Λευκαντί(Ξηρόπολη), την Ερέτρια  αλλά και την Αμάρυνθο. Το μουσείο χωρίζεται σε δύο αίθουσες. Στην πρώτη αίθουσα υπάρχει ο αρχαιολογικός χάρτης της Ερέτριας που δείχνει τις πόλεις εντός και εκτός τειχών. Τα εκθέματα της αίθουσας είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να υπάρχει  χρονολογική σειρά αρχίζοντας απ’ τα προϊστορικά και φτάνοντας στα ρωμαϊκά χρόνια. Επίσης μαθητές και καθηγητές είδαν στις προσθήκες 1 έως 5 αντικείμενα από την προϊστορική θέση του Λευκαντί
  και άλλα ευρήματα από τον οικισμό (όρος Ξηρόπολης) και απ΄ τα νεκροταφεία της. Ακόμα παρουσιάζονται ευρήματα απ’την Ερέτρια αφού ήταν μια από τις πιο σημαντικές πόλεις-κράτη στους αρχαϊκούς χρόνους και  συνέβαλε στην ανάπτυξη και  διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.
Στη δεύτερη αίθουσα υπάρχουν εκθέματα από το Δυτικό αέτωμα του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα, μέρη από τον θησαυρό των αργυρών νομισμάτων των Ερετριών αλλά και εκθέματα που είχαν σχέση με τη θρησκεία. Τα γλυπτά που βρέθηκαν στο δυτικό αέτωμα του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα απεικόνιζαν σκηνές  Αμαζονομαχίας.
Η Αμαζονομαχία ήταν αγαπητό θέμα τέχνης, που συμβόλιζε τη μάχη των Ελλήνων και Περσών στην οποία πρωτοστάτησαν οι Αθηναίοι. Ο ναός του Απόλλωνα πυρπολήθηκε το 490π.Χ. απ’τους Πέρσες στον Α’Περσικό Πόλεμο. Ο ναός όμως επισκευάστηκε ξανά και η ολοκληρωτική του καταστροφή έγινε όταν οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ερέτρια. Όπως όμως αναφέραμε πριν, στο Μουσείο υπάρχουν και διάφορα αγαλματίδια με θέμα τη θρησκεία. Οι Ερετριείς πίστευαν στον Απόλλωνα, στο Δωδεκάθεο αλλά και στους ήρωες. Εμφάνιζαν όμως έντονη λατρεία και στη θεά Αθηνά, όπου βρέθηκαν προς τιμήν της  πλήθος θραυσμάτων από αγγεία τελετουργικής χρήσης και ειδώλια σχετικά με την υφαντική τέχνη.
    Επόμενη στάση…στο σπίτι με τα Μωσαϊκά. Στον χώρο αυτό υπάρχει ένας μνημειακός τάφος του  1ου  αιώνα π.Χ. που αποτελείται από έναν περίβολο με ογκώδεις λίθους σε δεύτερη χρήση. Οι δύο πλάκες χρησίμευαν στην αποθήκευση νεκρικών προσφορών (π.χ. αγαλμάτων). Ένας τετράγωνος αποθέτης, τον οποίο ορίζουν δύο δωρικά κιονόκρανα και μια κάθετη πλάκα. Περιείχε αγγεία καθώς και τα υπολείμματα του νεκρόδειπνου.  Δεν θα μπορούσαν να λείπουν απ’ το σπίτι με τα μωσαϊκά….τα μωσαϊκά! Στον προθάλαμο υπήρχαν σφίγγες και πάνθηρες αντιμέτωποι ανά ζεύγος. Το Μωσαϊκό δάπεδο βρισκόταν στα βόρεια της εισόδου όπου απεικονιζόταν η Νηρηίδα πάνω στον ιππόκαμπο να κομίζει τα όπλα στον Αχιλλέα. Υπήρχε ακόμη ανδρώνας επτά ανακλίντρων που ήταν τετράγωνο διάχωρο το οποίο φέρει στο κέντρο του αστέρα με  16 ακτίνες. Το σπίτι αυτό ενδέχεται να ανήκε στον Μενέδημο ενώ το κτήριο συντηρήθηκε από  την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα χάρης την χορηγεία του Hellmut Bauman.
   Μετά την περιήγηση των μαθητών και των καθηγητών στο σπίτι με τα Μωσαϊκά, ακολούθησε ξενάγηση από τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Μπουκάρα στο αρχαίο Θέατρο. Οι ανασκαφές για την αποκάλυψη του θεάτρου  διεξήχθησαν το 1891-1895 από την Αρχαιολογική  Αμερικανική Σχολή και ολοκληρώθηκε από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή το 1998. Ο κ.Μπουκάρας μας πληροφόρησε πως το Θέατρο, όπως και άλλα έργα( π.χ. Γυμνάσιο), χτίστηκαν στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. κατά την Μακεδονική κυριαρχία. Όπως  όλα τα θέατρα, το Θέατρο της Ερέτριας διαθέτει το κοίλον, την ορχήστρα και τη σκηνή.

     ΚΟΙΛΟΝ: διέθετε ένα διάζωμα,11 κλίμακες και 10 κερκίδες που μαζί με τις θέσεις ορθίων μπορούσαν να χωρέσουν 6.000 θεατές.
        ΟΡΧΗΣΤΡΑ & ΣΚΗΝΗ: η σκηνή ήταν πιο υπερυψωμένη σε σχέση με την ορχήστρα. Αυτή η διαφορά ύψους καλύφθηκε με τη δημιουργία μιας θολωτής υπόγειας στοάς, η οποία οδηγούσε από τη σκηνή στο κέντρο της ορχήστρας και εξυπηρετούσε την επικοινωνία. Η σκηνή διέθετε μόνο μία πάροδο (δυτικά) όπου υπήρχαν και οι βάσεις των χορηγικών μνημείων.

  Το θέατρο όμως είχε πολλές λειτουργίες, δηλαδή ήταν χώρος παρουσίασης θεατρικών παραστάσεων, χώρος τέλεσης των γιορτών της Σαμάρειας Αρτέμιδος αλλά και χώρος συγκέντρωσης για πολιτικούς λόγους. Στο θέατρο τελούνταν και τα Διονύσια (γιορτές προς τιμήν του θεού Διόνυσου). Το Διάταγμα όμως του Δημητρίου του Πολιορκητή απογόρευε να τελούνται  ταυτόχρονα τα Διονύσια στις πόλεις-κράτη καθώς δεν υπήρχαν αρκετοί τεχνίτες(υποκριτές).
   Οι μαθητές ,μόλις τελείωσε η ξενάγηση, έκαναν βόλτα στην παραλία της Ερέτριας  και έπειτα γύρισαν πίσω ενθουσιασμένοι μετά από αυτή την εκδρομή καθώς εκεί έμαθαν και είδαν πολλά καινούρια πράγματα.