Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ "AVANTIS"

     
                                                                       ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ   ΜΟΝΑΔΑ
                   
                  "   Α β α ν τ ί ς  "
  
             από τις μαθήτριες Μαρία Βυθούλκα ,Γ1 
                                             & Ειρήνη Ρίζου, Γ4
               φωτο: Ωρεάνθη Δαϊναβά, Νικολέττα Σασσάνη
  Στις 28 Νοεμβρίου οι μαθητές και οι υπεύθυνοι καθηγητές της πολιτιστικής μας ομάδας, επισκέφθηκαν την οινοπαραγωγική μονάδα Avantis με αφορμή το θέμα του φετινού μας προγράμματος που είναι «Τοπικά προϊόντα.Το αμπέλι  στο Ληλάντιο.» Με τη βοήθεια της οινολόγου κυρίας Βίκυς Αβραμίδου, αλλά και της ιδιόκτητριας κυρίας Λέγκας Γρηγοριάδου, πήραμε χρήσιμες πληροφορίες για την παραγωγή του κρασιού στον τόπο μας.

   
Το κτήμα ιδρύθηκε το 1924 από τον Απόστολο Μούντριχα και πήρε την ονομασία του από τους  Άβαντες, που ήταν παλιοί κάτοικοι της περιοχής της Εύβοιας.Οι Άβαντες ήταν το πρώτο προϊστορικό ελληνικό φύλλο που εγκαταστάθηκε στην Εύβοια, κυρίως γύρω από την Χαλκίδα και την Ερέτρια, μεταξύ 2100 - 1900 π.Χ. Σύμφωνα με ένα μύθο το όνομά τους πήραν από τη νύμφη Άβα. Ήταν φιλοπόλεμος λαός που είχε πάρει μέρος μεταξύ άλλων και στον Τρωικό Πόλεμο με αρχηγό τον Βασιλιά Ελεφήνωρα. Ο Όμηρος αναφέρεται στους Άβαντες στην Ιλιάδα. Αργότερα, κατά την περίοδο της Αθηναϊκής κοινοπολιτείας το Ληλάντιο κατοικήθηκε από Αθηναίους κληρούχους. Οι Ιπποβότες ήταν μία κοινωνική τάξη αυτών, που είχαν στην κατοχή τους τα περίφημα άλογα του Ληλαντίου, τα οποία και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για το έμβλημα του Κτήματος.

  Ο τόπος επιλέχθηκε γιατί καθώς  είναι πεδιάδα, ο ήλιος ‘χτυπάει’ τα αμπέλια όλη μέρα και υπάρχει καλή αποστράγγιση, κάτι που ευνοεί την καλλιέργεια των αμπελιών. 
Το εσωτερικό του μικρού οικήματος του κτήματος που λειτουργεί ως έκθεση

   
Το κλίμα είναι γενικά μεσογειακό με κρύους χειμώνες, ζεστά καλοκαίρια και ξηρό μακρύ φθινόπωρο. Σε όλη τη διάρκεια του έτους  ψυχρές αέριες μάζες που πνέουν νότια από το όρος Δίρφη, μειώνουν την μέση θερμοκρασία, και στεγνώνουν τα φύλλα ελαχιστοποιώντας την εμφάνιση μυκήτων. 
   Η μέση βροχόπτωση ανέρχεται στα 1000mm. εφοδιάζωντας  με άφθονη εδαφική υγρασία. Η μακράς διάρκειας ηλιοφάνεια κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους ωριμάζει ιδανικά το φρούτο, καθιστώντας την Εύβοια ιδανική περιοχή για αμπελοκαλλιέργεια. 
 Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Μοσχάτο, Sauvignon blanc, Gewurztraminer, Viognier, Μαύρη Κουντούρα, Syrah, Grenache rouge, Merlot, Mourvedre.

  Το οινοποιείο "Αvantis" παράγει κυρίως λευκό κρασί. Η συγκομιδή των σταφυλιών ξεκινά τον Αύγουστο εξαιτίας του μικροκλίματος της περιοχής. 

  Τα σταφύλια, αφού συλλεχθούν συνθλίβονται και αποσπάται το κοτσάνι τους συγχρόνως από έναν θραυστήρα, που αποτελείται από ένα διάτρητο κύλινδρο που περιέχει πτερύγια που περιστρέφονται με 600 έως 1.200 στροφές το λεπτό. Εκεί αφαιρείται το κοτσάνι και σπάει η ρόγα. Έτσι λοιπόν δημιουργείται και ο πρώτος μούστος. Στη συνέχεια ο μούστος οδηγείται στο πιεστήριο όπου με την κατάλληλη διεργασία προκύπτει ο χυμός μέσα στον οποίο απελευθερώνονται όλα τα αρωματικά στοιχεία των σταφυλιών. 
   Κατόπιν, το κρασί μπαίνει μέσα σε ειδικές δεξαμενές  όπου με την κυκλοφορία νερού  κατορθώνεται το να μην ανεβαίνει η θερμοκρασία, γεγονός που είναι απαραίτητο για να μπορέσει να καθαρίσει το κρασί.


Πως όμως χρωματίζεται το κρασί; 

  

   Τα σταφύλια που έχουν μόλις πολτοποιηθεί έχουν συνήθως ένα γκριζοπράσινο χρώμα, ανεξάρτητα από το αν ήταν άσπρα ή κόκκινα.

   Όταν πρόκειται για την παραγωγή κόκκινου κρασιού, μια ειδική διαδικασία είναι απαραίτητη για επιτύχει κανείς το χρώμα του κρασιού. Οι φλούδες των σταφυλιών, οι οποίες ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο του κλήματος, περιέχουν ουσίες- εκτός από τα σάκχαρα- οι οποίες καθορίζουν την ποιότητα του κρασιού.
   Εκτός από την τανίνη και τμήμα από ουσίες που δίνουν γεύση, υπάρχουν επίσης χρωστικές ουσίες, που είναι υδατοδιαλυτές. Αν οι φλούδες των σταφυλιών γδαρθούν ελαφρώς κατά το πάτημα ή την διαδικασία της άλεσης, ο μούστος έρχεται σε επαφή με τις ανοιχτές φλούδες των σταφυλιών και απορροφάει το χρώμα τους. 
Το κελάρι του κτήματος με τα δρύινα βαρέλια








  Για την παραγωγή των ροζέ κρασιών, μερικές μόνο ώρες είναι αρκετές για να πάρει ο μούστος ένα ελαφρύ ροζ χρώμα.
    
   Τα κρασιά πριν εμφιαλωθούν  μπαίνουν σε βαρέλια για περίπου 6 μήνες σε σκοτεινό χώρο.Στο κτήμα Avantis τα βαρέλια έχουν χωρητικότητα 225 ltr και φυλάσσονται στους 14 βαθμούς  Κελσίου σε υπόγειο         κελάρι που είναι επισκέψιμο. 
       
    Επίσης, το ξύλο των βαρελιών είναι αμερικάνικη δρυς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και 4 χρόνια.


    
  Στο κτήμα όμως παράγονται και προϊόντα περιποίησης από Syrah, μια ποικιλία σταφυλιών. Μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα στο κτήμα.

    Τέλος,αξίζει να αναφέρουμε πως το κτήμα έχει πολλές διακρίσεις και βραβεία σε διεθνής διαγωνισμούς και θεωρείται ένα απ’τα καλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας.
Το Avantis  εξάγει κρασιά σε Αμερική, Γερμανία, Κύπρο, Ιαπωνία αλλά και Κίνα.                       
                       
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 2014/5 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΣΤΟ ΛΗΛΑΝΤΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ