Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

     

                            Το κόκκινο σπίτι

                                                                                                   από τη μαθήτρια Ντέμη Αιμιλία
  Το  Κόκκινο Σπίτι της οικογένειας Μάλλιου κοσμεί το κρηπίδωμα στη βόρεια  πλευρά της παραλίας της πόλης της Χαλκίδας.

   Όλο το  οίκημα έχει όψη Π. Οι γωνίες είναι χτισμένες με πέτρινους ογκόλιθους ενώ  όλη η επιφάνεια είναι με πέτρα επιχρισμένη, τα παράθυρα προς την  είσοδο είναι μαρμάρινα και σχηματίζουν από πάνω αετώματα.

Θαυμασμό  προκαλεί στους σύγχρονους αρχιτέκτονες για τον τρόπο με τον οποίο ο  Κωνσταντίνος Φλέγγας το είχε προσαρμόσει στο βράχο που βρέχεται από  τρεις πλευρές με θάλασσα.

   Το  Κόκκινο Σπίτι χτίστηκε το 1884 από το Κων/νο Φλέγγα στη θέση παλαιού  οθωμανικού τεκέ και αγοράστηκε από τον έμπορο Βασίλειο Μάλλιο το 1890.

Το  έτος 1916 ο βασιλιάς Πέτρος της Σερβίας με την ακολουθία του, επί έξι  μήνες διέμενε σ' αυτό, στον πάνω όροφο, βρισκόμενος στην Ελλάδα λόγω  καταλήψεως του κράτους του από τους Γερμανούς.

    Κατά την αναχώρησή του κατέβαλε σεβαστό χρηματικό ποσό στο Βασίλειο Μάλλιο, ο οποίος το δώρισε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

     Στη διάρκεια της Κατοχής στεγάστηκε εδώ η γερμανική διοίκηση.
    Ο  Νικόλαος Μάλλιος, γιος του Βασίλειου, ως τελευταίος κληρονόμος, άφησε  το Κόκκινο Σπίτι στο δήμο Χαλκιδέων, για να χρησιμοποιηθεί ως Μουσείο,  Πνευματικό Κέντρο ή Βιβλιοθήκη.

Σήμερα το Κόκκινο Σπίτι έχει ανακαινιστεί και φιλοξενεί την Εστία Γνώσης της Χαλκίδας.

Πηγή : http://www.dimos-xalkideon.gr



κοκκινο σπιτι from klery78

Το Σπίτι με τ' Αγάλματα
   Το αρχοντικό αυτό βρίσκεται στην παραλία της Χαλκίδας απέναντι από το κόκκινο σπίτι. Χτίστηκε το 1891 ενώ ιδιοκτήτης του ήταν ο Δημήτριος Μάλλιος.
Είναι ένα διόροφο κτίσμα με υπόγειο και μεγάλες βεράντες στο πάνω όροφο. Στην οροφή του κτιρίου υπάρχουν τέσσερα πύλινα αγάλματα, δύο με γυναικεία μορφή και δυο με αντική. Στην είσοδο του, υπάρχει μαρμάρινη σκάλα που οδηγεί σε μεγάλη ξύλινη πόρτα με μαρμάρινο περίγυρω.    
 Στον επάνω όροφο υπάρχουν δύο μαρμάρινα μπαλκόνια το ένα πάνω από την είσοδο και το άλλο στην νότια πλευρά. Στο εσωτερικό του υπάρχει ένας μεγάλος διάδρομος με επιβλητική μαρμάρινη σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο. Γύρω από τον διάδρομο υπάρχουν μεγάλα δωμάτια με τζάκι και παράθυρα. 
   Αυτό που τραβάει την προσοχή στο κτίριο αυτό είναι ο εντυπωσιακός διάκοσμος του. Γύψινα , ζωγραφιές , μάρμαρα και ξύλο υπάρχουν παντού μέσα στο σπίτι. Ομως το σηματικότερο όλων που κάνουν το σπίτι με τα αγάλματα ξεχωριστό είναι τα ζωγραφιστά ξύλινα ταβάνια του.
   Στις αρχές '80 αγοράστηκε από τον δήμο ενώ στις αρχές του '90 άρχισε η αναπαλαίωση του η οποία και κράτησε περίπου 6 χρόνια. Σήμερα το αρχοντικό έχει παραχωρηθεί από τον δήμο στο Λύκειο των Ελληνίδων και στην εταιρία Ευβοϊκών σπουδών και αποτελεί ένα στολίδι στην παραλία της πόλης.

            ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΥ
                                                                           


  • είτε με κάποια μορφή παρουσίασης αποδεκτής από τον blogger

                     ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ / e-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Μαθητικές Α-ταξίες"



<ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΤΕ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ/ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ>

Τηλ επικοινωνίας Γυμνασίου Ν. Λαμψάκου:  22210 81134
Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Μπαράκου Κλεοπάτρα