Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ / ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

                      22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ" 
                                                                                          από τη μαθήτρια του Γ4 Βενετία Πρένγκα

  " Η Ημέρα της Γης, ξεκίνησε το 1970 ως ένα κίνημα διαμαρτυρίας και έχει εξελίχθηκε σε μια παγκόσμια γιορτή για το περιβάλλον και την προστασία του. Η ιστορία της Ημέρας της Γης φανερώνει την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής μας συνείδησης το τελευταίο τέταρτο του αιώνα αλλά και την εδραίωση της  άποψη ότι το περιβάλλον είναι αντικείμενο που αφορά όλους μας.

  Η διακήρυξη της 22ης Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης είναι η αναγνώριση ότι η Γη και τα οικοσυστήματά της μας παρέχουν τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης καθ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής μας. Σημαίνει επίσης, ότι αναγνωρίζει την ευθύνη που μας αναλογεί, όπως ορίζεται στη Διακήρυξη του Ρίου το 1992, για την προώθηση της αρμονίας στη φύση και τη Γη ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών των σημερινών και μελλοντικών γενεών.

  Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη. Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου από την υπεραλίευσης και την μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιεία.

Υπολογίζεται πως στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής." (www.newsit.gr)




ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΡΟΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ Τ.Ε.Ε. ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 



  Αυτή τη μέρα επέλεξαν οι μαθητές του Γυμνασίου Δροσιάς και του Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής για να συμπράξουν σε μια δράση οικολογική που έγινε στο Κόκκινο Σπίτι στα πλαίσια της Εβδομάδας Μαθητικής Δημιουργίας. 





   Οι μαθητές των δυο σχολείων είχαν ξανασυναντηθεί στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε ανάλογη δράση. Τα παιδιά του ΤΕΕ με τον καθηγητή τους κο Νίκο Λειβαδιά έφεραν στο χώρο της δράσης πανέμορφα γλαστράκια που είχαν κατασκευάσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα και νόμιζες πως ήταν φτιαγμένα από επαγγελματίες κεραμοποιούς!
   

  Οι μαθητές του Γυμνασίου Δροσιάς με τους καθηγητές τους κα Ζαχαρούλα Μάλλιαρη και κο Δημήτρη Ράγια (υπεύθυνους του Περιβαλλοντικού  Προγράμματος του σχολείου τους) έφεραν πολύχρωμα λουλούδια και ανθισμένες φραουλιές για να φυτευτούν στα γλαστράκια. Όλοι ετοιμάστηκαν, τα ...γάντια φορέθηκαν και η δράση άρχισε!! 





























ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΡΟΣΙΑΣ-ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ on PhotoPeach