Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Η Τρίτη Ηλικία

                                                                                    από τη μαθήτρια του Γ2 Παναγιώτα Παππά
                    1η Οκτωβρίου:  
Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων 
         
     Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και  ως«Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτείνει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν. Όπως αναφέρουν ΟΗΕ(Οργανισμός Ηνωμένων Εθνώ ) και ΠΟΥ(Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ), η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.
   
                                            

Τα ηλικιωμένα άτομα και η οικογένεια 


Για τα ηλικιωμένα άτομα, η οικογένεια παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στις ζωές τους. Αυτό σημαίνει ότι οι συγγενείς τους τούς προσφέρουν υποστήριξη αναφορικά με τις βιολογικές τους ανάγκες αλλά και ψυχολογική στήριξη. Βέβαια από την πλευρά τους ,ανάλογα με την ηλικία τους ή αν είναι σε θέση, λόγω ασθενειών, βοηθούν τα παιδιά τους με το να αναλαμβάνουν να φροντίζουν τα εγγόνια τους αλλά και με το νοικοκυριό σε κάποιες περιπτώσεις. Ωστόσο κάποια παιδιά ή συγγενείς των ηλικιωμένων ατόμων τους θεωρούν βάρος και επιλέγουν να τους αφήσουν σε οίκους ευγηρίας, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης λόγω μοναξιάς και "απόρριψης " από τις οικογένειες τους .




Αξιοσημείωτο βέβαια είναι το γεγονός ότι υπάρχουν μονάδες απασχόλησης και βοήθειας για τα άτομα της τρίτης ηλικίας ,όπως τα Κ.Α.Π.Η.(Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων ), Κ.Η.Φ.Η.(Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων ),στα οποία οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να περάσουν δημιουργικά την ώρα τους ,να γνωρίσουν και να κάνουν συντροφιά με άλλους ηλικιωμένους, να βοηθηθούν ψυχολογικά καθώς και να τύχουν φροντίδας, ώστε να μη νιώθουν κοινωνικά αποκλεισμένοι .
 Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι οι ηλικιωμένοι είναι πάνω απ' όλα άνθρωποι, δικοί μας άνθρωποι, που μας φρόντισαν, μας μεγάλωσαν, μας νανούρισαν με παραμύθια ή μας στήριξαν στα δύσκολα ακόμα και τώρα και, κυρίως σε αυτήν την ώριμη ηλικία, δικαιούνται τον σεβασμό όλων μας, την αγάπη και τη φροντίδα που πήραμε από αυτούς.