Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΟΥΣΤΑΣ

                                                       από τη μαθήτρια  Ζακυνθινού Γιούλη, Γ1


    Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης στο ντύσιμο που έφερε μαζί της η άνοδος της αστικής τάξης, η πρώτη γυναικεία φιγούρα που άρχισε να φοράει όλο και πιο κοντές φούστες ήταν η flapper, η «νέα γυναίκα» των '20ς, η οποία χόρευε τσάρλεστον, κάπνιζε, έκοβε τα μαλλιά της κοντά και τόνιζε τα μάτια της με μαύρο κολ, ελεύθερη από τα δεσμά του κορσέ χάρη στη σουφραζέτα που είχε προηγηθεί. 
   
    Από το 1947 και μετά η μακριά και πολύ φαρδιά φούστα του περιβόητου <<New Look>> του Κριστιάν Ντιόρ αποτελούσε ουσιαστικά μια σημειολογική αποτύπωση της μεταπολεμικής αφθονίας. Σε αυτό το look ήρθε ουσιαστικά να αντιταχθεί ενδυματολογικά η νεολαία των 60ς καθιερώνοντας το μίνι αφού επειδή το 1957 επινόησαν το καλσόν.



    
    Η πρώτη μίνι φούστα που εμφανίστηκε ήταν στην πασαρέλα του Κουρέζ το 1964. Οι μίνι φούστες ήταν σε γραμμή Α και το στρίφωμα της τελείωνε δέκα εκατοστά πάνω από το γόνατο. Την επόμενη χρονιά δηλαδή το 1965 η μπουτίκ <<Bazaar>> όπου παρουσίασαν φούστες όπου έφταναν μέχρι τη μέση του μηρού.

   
  Στις αρχές του 1950 μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου εμφανίζεται η pencil φούστα έχει τυπική, αυστηρή, στενή γραμμή και το τελείωμα της είναι στο γόνατο ή και λίγο πιο κάτω από αυτό. Το σχέδιο της αναδεικνύει στο μέγιστο τις γυναικείες καμπύλες. Η δεκαετία του 80 ήταν της υπερβολής όπου στην μόδα μπαίνουν οι βάτες χωρίς όμως να επηρεάζονται οι φούστες.

   Σήμερα οι φούστες έχουν μπει για τα καλά στην μόδα και για αυτό φοριούνται. Είναι ένα ρούχο που συνδυάζεται με πολλούς τρόπους….