Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Χριστούγεννα 2015

                                                  ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ
   
     από τη μαθήτρια του Β1 Γιώτα                                                  Δαγρέ

Αχ, Χριστούγεννα...
      Οι μυρωδιές που πλημμυρίζουν το σπίτι, τα δώρα, το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή καραβάκι, τα φώτα που λούζουν τους δρόμους, τα γιορτινά χρώματα σε κάθε κατάστημα και σπίτι...Κι ας ήρθε μόλις πριν μια εβδομάδα περίπου ο Νοέμβριος. Όμως ποιος δεν ανυπομονεί για τα Χριστούγεννα; 
   

     Αυτή λοιπόν η Χριστουγεννιάτικη κατασκευή είναι ειδικά φτιαγμένη για εσάς, εάν και εσείς μετράτε αντίστροφα τις μέρες για τα Χριστούγεννα βλέποντας την διαφήμιση των Jumbo στην τηλεόραση. Ε ναι λοιπόν, ένα ημερολόγιο! Όχι όμως αυτά που φτιάχνουν συνήθως τα παιδιά του δημοτικού. Αυτό θα μετράει αντίστροφα τις μέρες που μένουν μέχρι τα Χριστούγεννα, και μάλιστα με την δική σας υπογραφή! Η κατασκευή μπορεί να γίνει με υλικά που τα περισσότερα (αν όχι όλα) βρίσκονται ήδη μέσα στο σπίτι σας!


Να λοιπόν τι θα χρειαστείτε:

Ψαλίδι Υποχρεωτικό
Χάρακας (για να είναι ευκολότερη η κατασκευή προτημότερο θα ήταν να είναι 30 εκατοστών Υποχρεωτικό
Μαρκαδόροι ή στυλό Υποχρεωτικό
Μια λευκή κόλλα Α4 Προαιρετικό
Χαρτόνι κανσόν (οποιουδήποτε χρώματος επιθυμείτε) Υποχρεωτικό
4 βιβλία Προαιρετικό
Κόλλα ή Uhu patafix (για να κολλάει και να ξεκολλάει πιο εύκολα) Υποχρεωτικό

  1. Ξεκινάμε παίρνοντας το χαρτόνι μας. Χρησιμοποιούμε τα τέσσερα βιβλία ή τετράδια για να στερεώσουμε τις άκρες του, γιατί το θέλουμε ίσιο.
  2. Συνεχίζουμε με τον χάρακα μας, και μετράμε πόσο μεγάλο θέλουμε να είναι το ημερολόγιό μας. Αποφάσισα πως το δικό μου δεν ήθελα να είναι πολύ μεγάλο, έτσι το έκανα 40 εκατοστά για το πλάτος του και 30-35 εκατοστά για το μήκος του.
  3. Ύστερα παίρνουμε το ψαλίδι μας και κόβουμε το χαρτόνι μας.

Προς το παρόν βάζουμε το χαρτόνι μας στην άκρη και παίρνουμε την κόλλα Α4. Την χρειαζόμαστε για τις μέρες του ημερολογίου.

  •    Παίρνουμε το χάρακά μας για ακόμη μια φορά και μετράμε πόσο μεγάλα θέλουμε να είναι τα χαρτάκια με τους αριθμούς. Τα δικά μου ήθελα να είναι περίπου 5 εκατοστά στο μήκος και 4 στο πλάτος.
  •    Παίρνουμε το ψαλίδι μας και κόβουμε τα χαρτάκια μας. Μπορείτε να κάνετε όσα χαρτάκια θέλετε, εγώ αποφάσισα 25.
  •    Παίρνουμε τους μαρκαδόρους, τα στυλό, ή οτιδήποτε έχετε επιλέξει και γράφουμε πάνω στα χαρτάκια που μόλις κόψαμε τους αριθμούς από το 1 έως τον αριθμό απ' όπου θα ξεκινάτε να μετράτε αντίστροφα.
  • Ύστερα, φέρνουμε μπροστά μας το χαρτόνι μας και χρησιμοποιώντας κόλλα ή UHU patafix κολλάμε τα αριθμημένα χαρτάκια επάνω του αντίστροφα. Δεν θα τα κολλήσετε δηλαδή από το 1, αλλά από τον τελευταίο αριθμό και θα συνεχίσετε αντίστροφα.

     Το ημερολόγιό μας είναι σχεδόν έτοιμο. Μπορείτε εάν θέλετε να ζωγραφίσετε επάνω στον χώρο που έχει μείνει κενός (εάν υπάρχει, καθώς εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο έχετε τοποθετήσει τα χαρτάκια επάνω στο χαρτόνι), ή να κολλήσετε αυτοκόλλητα. Η επιλογή είναι δική σας!
     Το ημερολόγιο μας είναι έτοιμο! Μπορείτε να το κολλήσετε αν θέλετε, εγώ όμως έκανα 2 τρύπες στο πάνω μέρος του ημερολογίου και πέρασα από μέσα σπάγκο.

Επίσης, ορίστε λίγες ακόμη εναλλακτικές και συμβουλές που θα μπορούσαν να σας χρησιμεύσουν για το ημερολόγιο.
  • Προτείνω να χρησιμοποιήσετε UHU patafix αντί για κόλλα, καθώς με την κόλλα αναγκάζεστε να ξαναφτιάξετε το ημερολόγιο. Αυτό συμβαίνει γιατί με την κόλλα δεν μπορείτε να ξεκολλήσετε τα χαρτάκια από το ημερολόγιο, αλλά να τα μουτζουρώσετε από πάνω. Επομένως, την επόμενη χρονιά θα σας είναι άχρηστο. Με την χρήση ενός υλικού το οποίο θα κρατήσει τα χαρτάκια στη θέση τους, αλλά θα μπορέσετε να τα ξεκολλήσετε χωρίς να προκαλέσετε κάποια φθορά στο ημερολόγιό σας ή στα ίδια τα χαρτάκια, θα μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε και για τις επόμενες χρονιές!
  • Ο χάρακας των 30 εκατοστών είναι προτιμότερος για εμένα, γιατί σας επιτρέπει να κάνετε πιο ευθείες τις γραμμές. Εάν δηλαδή χρησιμοποιούσατε έναν χάρακα 15 εκατοστών θα αναγκαζόσαστε να ξανατοποθετήστε τον χάρακα στο σημείο απ' όπου τελειώσατε. Κατ' αυτόν τον τρόπο, είναι πιο πιθανό η γραμμή σας να βγει στραβή.


     Αυτές λοιπόν ήταν οι συμβουλές μου για το ημερολόγιο σας. Εάν όμως δεν έχετε κάτι από τα 2 παραπάνω υλικά, δεν χρειάζεται να τα αγοράσετε. Χρησιμοποιείστε ότι έχετε στο σπίτι σας, και μην διστάσετε να κάνετε δικές σας παραλλαγές. Το αποτέλεσμα μπορεί να σας εκπλήξει!