Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

   ΥΠΑΡΞΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΗ;!
                                                                    
                                                                                       από το μαθητή του Γ3 Πασχάλη Ρούσσο

  Όλοι μας πιστεύω έχουμε ερωτηθεί αν υπάρχει ζωή η κάποια μορφή ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη. Μετά από πολλές προσπάθειες και αποστολές ,ανακαλύφθηκε νερό σε υγρή μορφή

   Οι φωτογραφίες που έχει στην κατοχή της η αμερικανική διαστημική εταιρία δείχνουν φωτεινές ροές νερού σε ορεινές εκτάσεις του πλανήτη. Ιδιαίτερα αλμυρό νερό σε υγρή μορφή διατρέχει κρατήρες και χαράδρες του πλανήτη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η ανακάλυψη αυτή, αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης κάποιας μορφής ζωής που ενδέχεται να βρίσκεται στον Κόκκινο Πλανήτη .Οι επιστήμονες αυτή τη στιγμή μετά την σημαντική αυτή ανακάλυψη προσπαθούν να εντοπίσουν τα σημεία που υπάρχουν υπολείμματα αργίλου η θειικών αλάτων, αν τα καταφέρουν θα ξέρουν που υπήρξε κάποτε νερό. 
Οι ερευνητές της NASA που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience", βασίστηκαν στις φωτογραφίες που έχει τραβήξει ο δορυφόρος MROσε τροχιά γύρω από τον Άρη, και δείχνουν τα σημάδια που φαίνεται να έχουν αφήσει τα περιοδικά ρυάκια. Τα ίχνη από τα ρυάκια έχουν πλάτος από μισό έως πέντε μέτρα και μήκος εκατοντάδες μέτρα. Βρίσκονται τόσο στον ισημερινό, όσο και σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη.

  Τα ευρήματα έχουν διπλή σημασία, καθώς πέρα από την ένδειξη ότι μπορεί να υπήρξε ή να υπάρχει κάποιας μορφής ζωή στον Άρη, το νερό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από μελλοντικές αποστολές αστροναυτών που θα επιχειρούσαν να ζήσουν στον πλανήτη. 

 Αυτές οι σκούρες ραβδώσεις(φωτογραφία)μήκους 100 μ. θεωρείται ότι σχηματίστηκαν από τρεχούμενο νερό. Πρόσφατα, οι επιστήμονες εντόπισαν ένυδρα άλατα σε αυτές τις πλαγιές, που ενισχύουν την αρχική τους υπόθεση ότι πράγματι οι ραβδώσεις σχηματίστηκαν από νερό σε υγρή μορφή.

   Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη, πόσο νερό μπορεί να κυλά σήμερα στην επιφάνεια του 'Κόκκινου Πλανήτη και σε πόσα σημεία. Είναι πιθανό ότι σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, δημιουργείται ρέον νερό από διαφορετικές πηγές, είτε του υπεδάφους, είτε της ατμόσφαιρας.

   O Άρης είχε ένα σαφώς ζεστό και απώτερο παρελθόν, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια .Σήμερα όμως είναι ξηρός και κρύος, ενώ το όποιο νερό έχει απομείνει, βρίσκεται κυρίως σε μορφή πάγου. Το υγρό νερό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ρέει όταν η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει πάνω από τους μείον 23 βαθμούς Κελσίου (επειδή περιέχει πολλά άλατα ,δεν παγώνει παρόλο που η θερμοκρασία του είναι κάτω από το μηδέν).

(ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ)

Πηγές : ESA Euronews   ΑΝΤ1 ΝΕWS NASA