Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΤΕΧΝΗ

                                                                                      γράφουν οι μαθήτριες:  Λάουρα Ντουλελάρι(Γ2)
                                                                                                                           Παναγιώτα Οσάγι (Β2)
                                                                                                                          Ειρήνη Μπαράκου (Β2)

(οι φωτο προέρχονται από την εξωσχολική ενασχόληση των μαθητών στο πρόγραμμα του Εικαστικού Εργαστηρίου)

Halloween και διατροφή


Το μάθημα των Αγγλικών μιλούσε για το Ηalloween....
Η κολοκύθα πρωταγωνιστής στο ξένο έθιμο,
πρωταγωνιστής στην διατροφική αλυσίδα των θρεπτικών τροφών, 
πρωταγωνιστής και στα παραμύθια της γιαγιάς
.... κάπως έτσι άρχισαν όλα.....

                                                  Το έθιμο Halloween
Η κολοκύθα που έφτιαξε το εικαστικό εργαστήρι
" Halloween is an annual celebration and takes place on the 31st October every year . Originally called 'All Hallows Eve' which means the evening before All Saints Day. Hallow is an old English word for Saint. Over the years, people joined the two words together to make the name Halloween.

It is the night of pumpkins, candles, ghosts, tricks and treats, witches and brooms. One story says it is a night when the spirits howl days, people do not believe such things happen. The Celts thought that dead friends would return with their souls in the body of a black cat. This has remained the symbol of Halloween to the present day. Naturally, the living did not want to lose their body to a spirit, so on the night of Halloween, villagers would put out the fires in their homes to make them cold and undesirable. 
Then, they would dress up to frighten off the spirits. In the dead of night, people would go from door to door to collect food to donate to their favourite God. They would take this to a bonfire on top of a local hill, eat and dance and have a good time. After the bonfire, the people were nervous about walking home in the dark so they dressed up as spooky characters and carved faces in their candle holders which they made from huge orange pumpkins. They hoped that the light of the candle would frighten the spirits away.
  Nowadays, people still parade from place to place and frighten others but everyone laughs because they know it is just good fun. Tge young people of the town or village visit different houses and call out 'trick or treat'. The custom is for the people in the house to pretend to be afraid and to give the children a treat of some chocolates or biscuits. Parents allow children to stay out late because there is no school the next day."

Η ώρα της κατασκευής

Μτφ (περιλ): "Κάθε 31 Οκτώβρη στην Αγγλία και την Αμερική όλοι γιορτάζουν το Halloween. Όλα τα παιδιά μεταμφιέζονται σε κάτι, πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και μαζεύουν γλυκά λέγοντας το γνωστό σε όλους μας 'trick or treat'(φάρσα ή κέρασμα).
Το Halloween αποτελεί την εξέλιξη από την αρχαία γιορτή Samhain, η οποία γινόταν για τον θεό του Κάτου Κόσμου. Πολλές παραδόσεις λένε πως την ημέρα του Halloween οι ζωντανοί φορούν τρομακτικά κοστούμια, όπως σκελετούς, μάγισσες και άλλα ώστε να τρομάζουν τους νεκρούς της χρονιάς, οι οποίοι προσπαθούν να μπουν στο σώμα ενός ζωντανού, ώστε να κερδίσουν την αθανασία"
Αναμνηστική foto με τη δημιουργία τους!
Η διατροφική αξία της κολοκύθας

Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Είτε πρόκειται για τη σάρκα ή τους σπόρους της, η κολοκύθα, το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

   Αποτελεί τον πρωταγωνιστή του Halloween που γιορτάζεται σε πολλές χώρες, αλλά και νοστιμότατο υλικό για πίτες, σούπες και άλλες συνταγές. Η κολοκύθα όμως, το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό, είναι επίσης μια υγιεινή τροφή που προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Είτε πρόκειται για τη σάρκα ή τους σπόρους της, η κολοκύθα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.
                                                          Διατροφική σύνθεση 
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή: Οι κολοκύθες οφείλουν το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα τους στο υψηλό ποσοστό καροτενοειδών που περιέχουν. Τα καροτενοειδή αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και να βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων
    Η μαθήτρια σμιλεύει την κολοκύθα
  • Πρωτεΐνη:Οι κολοκυθόσποροι είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών. 28 γρ. σπόροι κολοκύθας περιέχουν περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το έλαιό τους έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοστερόλες ή φυτικά λιπαρά οξέα και η χημική σύνθεσή τους είναι η ίδια όπως η χοληστερόλη. Οι φυτοστερόλες μπορούν να αντικαταστήσουν τη χοληστερόλη στο σώμα και να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
  • Απαραίτητα λιπαρά οξέα: Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσια πηγή των απαραίτητων λιπαρών οξέων που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες για την υγεία, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρθρίτιδα και ο καρκίνος και προωθούν την υγιή και όμορφη επιδερμίδα, τη βελτίωση της δύναμης του εγκεφάλου και άλλα οφέλη για την υγεία.
  • Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, βελτιώνει το ανοσοποιητικό και προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου. Η υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C στις κολοκύθες, προσφέρει επίσης προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου.
  • Μαγνήσιο: 
  • Κάλιο και ψευδάργυρος:
  • Ίνες: Η σάρκα της κολοκύθας είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες και περιέχει άφθονες ποσότητες εξαιρετικά σημαντικών διαιτητικών ινών. Είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα, η δυσπεψία κλπ. Η υψηλή ποσότητα ινών βοηθά επίσης στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

             
    Οφέλη για την υγεία

   Καρκίνος του προστάτη: Οι προστατευτικές ενώσεις που υπάρχουν στους σπόρους κολοκύθας και ονομάζονται φυτοστερόλες, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. 
  Αντιφλεγμονώδης δράση: Η Βήτα καροτίνη που βρίσκεται στους σπόρους και τη σάρκα της κολοκύθας, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η τακτική κατανάλωση κολοκύθας, μπορεί να προστατεύσει από φλεγμονή στις αρθρώσεις και αρθρίτιδα. Οι κολοκύθες παρέχουν άμεση ανακούφιση στη φλεγμονή, χωρίς τις επιβλαβείς παρενέργειες των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
  Καλή για την επιδερμίδα: Η υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, C και Ε καθώς και ο ψευδάργυρος στην κολοκύθα, την καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να έχουν ένα υγιές και λαμπερό δέρμα. Καταναλώστε ένα φλιτζάνι σπόρους κολοκύθας την ημέρα για την πρόληψη της εμφάνισης ρυτίδων και για να κρατάτε το δέρμα σας ενυδατωμένο.
    Αποτρέπει το σχηματισμό πετρών στα νεφρά: Καταναλώστε 5 έως 10 γραμμάρια σπόρους κολοκύθας κάθε μέρα καθώς διεγείρουν τα νεφρά και εμποδίζουν τον σχηματισμό λίθων οξαλικού ασβεστίου.
  Καταπολεμά την κατάθλιψη: Η σάρκα κολοκύθας περιέχει L-τρυπτοφάνη, μια χημική ένωση που προκαλεί συναισθήματα ευημερίας και ευτυχίας. Συμπεριλαμβάνοντας την κολοκύθα στην καθημερινή μας διατροφή, θα βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και θα αποτρέψουμε την κατάθλιψη.                   
                                                                                     Πηγή: clickatlife

Η κολοκύθα του παραμυθιού.....


"......Η μητριά και οι κόρες της έφυγαν ντυμένες και στολισμένες για το χορό ενώ η Σταχτοπούτα γύρισε στην κουζίνα και έβαλε τα κλάματα. 
    « Αχ, να μπορούσα να πάω και εγώ στο χορό του πρίγκιπα!»
Ξάφνου εκεί που έκλαιγε είδε ένα φως και μπροστά της παρουσιάστηκε μια όμορφη γυναίκα.
   « Σταχτοπούτα είμαι η νονά σου και είμαι νεράιδα. Θα σε βοηθήσω εγώ να πάς στο χορό.»Βγήκαν μαζί στο κήπο και η νονά της άγγιξε με το μαγικό της ραβδάκι μια κολοκύθα,που αμέσως μεταμορφώθηκε σε μια μεγάλη άμαξα. Κάτι ποντικάκια που έπαιζαν εκεί γύρω έγιναν όμορφα αλογα
  Τέλος άγγιξε και τη Σταχτοπούτα με το ραβδί της. Έκπληκτη εκείνη κοιτάχτηκε και είδε πως φορούσε ένα χρυσό φόρεμα και δυο κρυστάλλινα γοβάκια....."


....και συνταγή!

Brownies με κολοκύθα

  Τι χρειαζόμαστε:


100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.γ. baking powder
2 πρέζες αλάτι
100 ml λάδι
70 γρ. γιαούρτι (παραδοσιακό όχι στραγγιστό)
250 γρ. ζάχαρη
3 αυγά μικρά
30 γρ. κακάο
200 γρ. πολτός κολοκύθας
80 γρ. σταγόνες σοκολάτας
100 γρ. καρύδια
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. μίγμα για γλυκά (ή λίγο γαρίφαλο, λίγο μοσχοκάρυδο, λίγο τζίντζερ)


Πώς το κάνουμε:

  Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και αφού προσθέσουμε τα μπαχαρικά και το αλάτι ανακατεύουμε.
 Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη μαζί με το λάδι και το γιαούρτι για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
 Χωρίζουμε τη ζύμη βάζοντας την σε δύο ξεχωριστά μπολ. Στο ένα μπολ προσθέτουμε κοσκινισμένο το κακάο και τις σταγόνες σοκολάτας ενώ στο άλλο βάζουμε τον πολτό κολοκύθας και τα καρύδια.
 Βάζουμε λαδόκολλα στον πάτο ενός πυρέξ 20 x 20 εκ. και βουτυρώνουμε παντού (και τα πλάγια).      Βάζουμε κουταλιές ζύμης μια από το ένα μπολ και μια από το άλλο και αφού τελειώσει η ζύμη με τη βοήθεια ενός μαχαιριού σχηματίζουμε σχέδια (όπως κάνουμε και με το κέικ μαρμπρέ).
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για περίπου 50-60 λεπτά (όταν βυθίσουμε στο κέντρο μία οδοντογλυφίδα πρέπει να βγει στεγνή).
 Αφού το αφήσουμε να κρυώσει, το αναποδογυρίζουμε σε ένα ξύλο κοπής και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.