Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ/ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Επίσκεψη στη Βαρβάκειο Αγορά & το Μουσείο Γαστρονομίας

                                                                                                από τη μαθήτρια του Γ2 Τότα Παππά


 Την 15 Ιανουαρίου η ομάδα του Πολιτιστικού Προγράμματος του Γυμνασίου μας μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες, πραγματοποίησε μια εκδρομή στην πρωτεύουσα. 
  Η εκδρομή ξεκίνησε με την άφιξη μας έξω από την αγορά της Βαρβάκειου , όπου μας συνάντησαν οι ξεναγοί-εξειδικευμένοι παιδαγωγοί του Μουσείου Γαστρονομίας που βρίσκεται παρακάτω, οι οποίοι μας έκαναν μια εισαγωγή σε θέματα διατροφής ενώ μας εξήγησα το τι θα ακολουθούσε. 
  Μετά τη δημιουργία ομάδων, μπήκαμε οι ίδιοι οι μαθητές στην Βαρβάκειο με σκοπό να ακούσουμε ενδιαφέρουσες χρηστικές πληροφορίες για τα προϊόντα  στους πάγκους των αγορών αλλά και να αγοράσουμε υλικά για την προετοιμασία του μεσημεριανού γεύματος μας.    Αυτή η επίσκεψη περιλάμβανε την περιήγησή μας στην λαχαναγορά, την ψαραγορά και την κρεαταγορά της Βαρβάκειου, όπου ταυτόχρονα μάθαμε για τα οφέλη των τροφών και τις τροφές που συνθέτουν ένα υγιεινό διαιτολόγιο αλλά και αγοράσαμε τα υλικά που προαναφέρθηκαν. 

                   
ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΣ ΑΓΟΡΑ
           Χρώματα κι αρώματα (ή όταν οι πάγκοι θυμίζουν τελάρα ζωγραφικής!)
                                                                      από το φακό της Ωρεάνθης & της Μάρως...       
     Με την αποχώρησή μας από την Αγορά πήγαμε στο Μουσείο Γαστρονομίας, όπου εμείς οι μαθητές προετοιμάσαμε το μεσημεριανό μας που αποτελούνταν από μια πολίτικη σαλάτα, σμυρναίικα σουτζουκάκια μαζί με κριθαράκι και επιδόρπιο μια γαλατόπιτα. 

    Πριν το γεύμα ακολούθησε μια ξενάγηση – συζήτηση για τα έργα που βρίσκονταν στο μουσείο,που κάποιος θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει ασυνήθιστα, καθώς ήταν από διάφορα υλικά (κάποια από τα οποία ήταν φαγώσιμα) αλλά και επειδή ο κάθε καλλιτέχνης επιδιώκει να περάσει διαφορετικά μηνύματα ,πάντα με θέμα το το φαγητό. 


"ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΑΙΪΚΑ...ΜΜΜΜ!!!"
ΠΗΡΑΝ ΦΩΤΙΑ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΑΙΘΡΙΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ


ΟΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ!!!! ΟΥΑΟΥ!!

ΝΟΣΤΙΜΗ  Η  ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ;!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΡΑΚΙ 

Μμμμμμμ! 
     Μετά το   φαγητό υπήρξε μια έκπληξη σε μια συμμαθήτριά μας η οποία εκείνη τη μέρα είχε τα γενέθλιά της και φαντάζομαι θα ήταν η πρώτη της φορά που θα έσβησε τα κεράκια της σε γαλατόπιτα!!
    
   Αφού φύγαμε από το μουσείο πήγαμε με τα πόδια στα "Λουτρά των Αέρηδων" όπου ξεναγηθήκαμε από την υπεύθυνη του χώρου και ακούσαμε πως λειτουργούσαν τα "χαμάμ¨ και πόσο δεμένα ήταν με σημαντικές στιγμές της καθημερινής ζωής των Μουσουλμάνων κατοίκων της πόλης. 


  Εντυπωσιαστήκαμε από το κτήριο που παρά την παλαιότητα του στέκει εκεί επιβλητικό όπως και από τους καλοσυντηρημένους χώρους των λουτρών που επενδύθηκαν με ήχο και εικόνα και σε σου δίνουν την εντύπωση πως νεαρές χανούμισσες είναι κάπου εκεί δίπλα σου και γελούν κάνοντας το μπάνιο τους!!  

    Έπειτα από εκεί στην οδό Ερμού μείναμε για μια ωρίτσα όλη κι όλη, ώστε να κάνουμε τα απαραίτητα ψώνια. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ -ΔΙΑΤΡΟΦΗ on PhotoPeach  
    Στη συνέχεια, ακολούθησε η βόλτα μας στη περιοχή του Θησείου, όπου είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την θέα της Αθήνας την ώρα που ο ήλιος ήταν στην δύση του. Τέλος, καταλήξαμε στην καφετέρια του Μουσείου της Ακροπόλεως μέχρι να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για Χαλκίδα.

Μουσείο Γαστρονομίας:http://www.gastronomymuseum.gr/