Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Εστία Γνώσης 2016
από τη μαθήτρια του Γ2 Γιώτα Παππά


 
Οι μαθητές της Γ' τάξης σχολείου μας επισκέφτηκαν την Δευτέρα 7 Μαρτίου την Εστία Γνώσης Χαλκίδας μαζί με υπεύθυνους καθηγητές τους. Εκεί τα παιδιά απέκτησαν μια εξαιρετική εμπειρία γνώσης σχετικά με την αστρονομία και την ρομποτική χάρη στην μεθοδικότητα των καθηγητών της Εστίας.
Η Εστία Γνώσης είναι ένας πολυχώρος μάθησης που λειτουργεί τα τελευταία 11 χρόνια. Αποτελείται από τον κύριο χώρο όπου γίνονται οι προβολές και κατόπιν συνεννόησης λειτουργεί ως τηλεστία, δηλαδή μαθητές συνδέονται με άλλα σχολεία από άλλες περιοχές, ακόμα και με σχολεία εξωτερικού. Αξιοσημείωτο, βέβαια, το γεγονός ότι σε άλλες δυο αίθουσες καθηγητές κάνουν διαδικτυακά μαθήματα σε άλλα 11 σχολεία απομακρυσμένων περιοχών όπου υπάρχει έλλειψη καθηγητών.
Στο εκπαιδευτικό κομμάτι, τα παιδιά έκαναν κοσμικές περιπλανήσεις, μία στον μικρόκοσμο και μία στον κόσμο του διαστήματος. Εκεί με την βοήθεια του αστροφυσικού και καθηγητή πανεπιστημίου Κου Αντωνίου, περιηγήθηκαν στο μικρόκοσμο σε μεγέθυνση ανά 1/10 του μέτρου κάθε φορά. Αφού έφτασαν στην μικρότερη μορφή ύλης, οι μαθητές περιηγήθηκαν στον διαστημικό κόσμο σμικρύνοντας κάθε φορά 10 μέτρα. Στο διάστημα έγινε περιήγηση στο ηλιακό σύστημα και ανάλυση των πλανητών έναν προς έναν.
Στη συνέχεια, με την καθοδήγηση του Κου Ασλάνογλου, καθηγητή Πληροφορικής ο όποιος έγραψε το βιβλίο Πληροφορικής που διδάσκεται στα σχολεία, οι μαθητές γνώρισαν τις χρήσεις της Πληροφορικής και της ρομποτικής.
Ήταν μια αξιόλογη δουλειά των ατόμων της Εστίας και μια καλή ευκαιρία γνώσης μέρους των επιστημών, που στο μέλλον θα ήταν το έναυσμα για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών.