Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

"ΝΕΑΝΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ"



Λίγες σκέψεις για το Διαδίκτυο!!
                                            από τη μαθήτρια του Α3 Μάρθα Τέντα 
                                  φωτο από το διαδίκτυο
 

 Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των νέων στη σημερινή εποχή, είναι οι υπερβολική χρήση του διαδικτύου και κυρίως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης! Τα περισσότερα παιδιά αλλά κυρίως οι έφηβοι έχουν την τάση να περνούν πολύ χρόνο είτε στο κινητό είτε σε κάποια άλλη συσκευή με πρόσβαση στο internet.Πλέον τα κινητά τηλέφωνα έχουν μετατραπεί σε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, καθώς η πλειοψηφία των νέων αποκτά κινητό από την ηλικία των 12 ετών.

 Το γεγονός αυτό , έχει πολλά μειονεκτήματα .Το κυριότερο από αυτά είναι ότι το να έχεις ένα κινητό ανεξέλεγκτα συνεπάγεται και τη δημιουργία προφίλ στα social media.Είναι προφανές πως ένα παιδί δεν διαθέτει την ωριμότητα να διαχειριστεί όλους τους κινδύνους που προκύπτουν από αυτή του την απόφαση και πολλές φορές αυτό ίσως και να αποβεί μοιραίο.
   
       Επίσης η υπερβολική χρήση ενός κινητού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη σχολική επίδοση, την έλλειψη άλλων ενδιαφερόντων, την αποξένωση από τους φίλους και την οικογένεια . Επιπλέον ,το παιδί ίσως γίνει «δυστυχισμένο» καθώς θα υπάρχει πάντα κάτι που δεν έχει ( ένα νέο μοντέλο κινητού ή κονσόλας κλπ.).
   Ακόμη, τα κινητά προκαλούν προβλήματα στην υγεία! Βλάπτουν τα μάτια και εκπέμπουν ακτινοβολία.

     Βέβαια, όταν τηρούνται όρια στη χρήση του μπορεί να συμβάλλει στην μόρφωση του παιδιού και να το βοηθήσει να αναπτύξει κριτική σκέψη. Επίσης, οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τα παιδιά τους σε περίπτωση που εργάζονται αλλά και το αντίστροφο.
    
    Το συμπέρασμά μας είναι ότι θα πρέπει πάντοτε να τηρείται το μέτρο, ώστε και το παιδί να συμβαδίζει με την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και να μην «χάσει» σημαντικές στιγμές από την παιδική του ηλικία. Αν υπάρχει ανάγκη το παιδί να έχει κινητό καλό θα ήταν να ελέγχεται από τους γονείς ή άλλους ενήλικες (σε λογικά πάντα πλαίσια)!