Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

ΘΕΜΑΤΑ ...ΦΥΣΙΚΑ!


ΤΟ ΕΛΑΦΙ ΣΗΜΕΡΑ
                                                                    
                                                                          από τη μαθήτρια του Α3 Δήμητρα Τέντα

Στη σημερινή εποχή, τα είδη προς εξαφάνιση έχουν αυξηθεί δραματικά! Ένα από τα είδη αυτά είναι το ελάφι ,το οποίο τρέφεται αποκλειστικά με φυτά και χόρτα.
Ζει σε ορεινές περιοχές και κυρίως σε δάση ενώ θα μπορούσε να κατοικίσει και σε δασώδεις, πεδινές περιοχές. Ζει σε αγέλες. Τα θηλυκά μαζί με τα νεαρά και ξεχωριστά τα αρσενικά, κυρίως τα ηλικιωμένα. Αναπαράγεται τους δύο πρώτους μήνες του φθινοπώρου και η διάρκεια της κύησης είναι από 8 έως 8,5 μήνες. Έχει διάρκεια ζωής από 12 έως 15 χρόνια.

Φωτο από το διαδίκτυο
Αυτό το τόσο άκακο και ακίνδυνο πλάσμα, δυστυχώς απειλείται από πολλούς κινδύνους. Ο σημαντικότερος από αυτούς είναι η καταστροφή των βιότοπων  από τη ρύπανση ή την οικοδόμηση βιομηχανιών και εργοστασίων. Τότε τα ζώα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το «σπίτι» τους αναζητώντας ασφαλέστερο καταφύγιο.

Άλλη αιτία εξαφάνισης είναι το ασύστολο κυνήγι. Οι κυνηγοί προσπαθώντας να τραφούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, δεν κατανοούν την καταστροφή που προκαλούν ,εξαφανίζοντας την πανίδα.
Για να βελτιωθεί η κατάσταση αυτή, θα πρέπει να ληφθούν ορισμένα μέτρα. Πρώτα από όλα θα πρέπει να καταπολεμηθεί η άγνοια των πολιτών ως προς τα θέματα αυτά. Επίσης η νομοθεσία θα πρέπει να γίνει αυστηρότερη και τα μέτρα αυτά πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλους και να προστατεύονται από τους αρμόδιους συλλόγους και οργανώσεις. Επίσης είναι απολύτως εφικτό να δημιουργηθούν προστατευόμενες περιοχές και δρυμοί για την προστασία τους.
Οι άνθρωποι μπορούν να προστατεύσουν τη φύση. Αρκεί μόνο να το θέλουν πραγματικά!!!