Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

         
          "Όταν ο ήλιος..." - Ζωρζ Σαρή
         Μια σύνοψη- πρόταση                       από τη μαθήτρια Παππά Παναγιώτα, Γ2
   Ένα πρωί του Νοέμβρη, αποφάσισα να δανειστώ ένα βιβλίο μιας και τα είχα διαβάσει όλα... Έτσι ,έψαξα στην βιβλιοθήκη του σχολείου μας ,με την βοήθεια των υπευθύνων, και βρήκα το «Όταν ο ήλιος... » της Ζωρζ Σαρή. Αν και στην αρχή είχα κάποιους ενδοιασμούς για το αν όντως ήταν καλό βιβλίο, όταν το άρχισα το βρήκα υπέροχο.
   Περιγράφει τα χρόνια μετά τον πόλεμο του '40 ,στην Αθήνα όπου την έχουν καταλάβει οι Γερμανοί και οι Ιταλοί, μέσα από τα μάτια της Ζωής Αϊβαλιώτη. Η Ζωή είναι μια 17χρονη μαθήτρια, με φλογερό χαρακτήρα και επαναστατικό πνεύμα. Μέσα από τις περιγραφές της φαίνεται η κατάσταση όπως είναι, δηλαδή οι Γερμανοί που παραμονεύουν από παντού, η πείνα, οι στερήσεις και η αισχροκέρδεια των εμπόρων της μαύρης αγοράς. Βέβαια προβάλει αρκετά έντονα την αξία της φιλίας, αλλά και τον πόνο του θανάτου ,(δεν είναι και λίγο ο εχθρός να σκοτώνει τον φίλο σου). 
   Η Ζωή και οι φίλοι της γίνονται μέλη της Αντίστασης, όπου μοιράζουν προκηρύξεις, γράφουν στους δρόμους της Αθήνας συνθήματα, εκδίδουν παράνομο τύπο και οργανώνουν απεργίες κρυφά από τους Γερμανούς με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν όλο και περισσότεροι νέοι και μη, για να κερδίσουν την χαμένη τους Ελευθερία.
Οι φράσεις που μου έμειναν από το συγκεκριμένο βιβλίο είναι :
  • «μόνο εκείνος που παλεύει στο σκοτάδι μέσα του μεθαύριο θα έχει μερτικό στον ήλιο. »
  • «Για να σαι κυρίαρχος της ζωής ,για ν' αντικρίζεις άφοβα τον θάνατο και να τον νικάς, πρέπει να δένεσαι με τους ανθρώπους, τ' αδέλφια σου, και να βαδίζεις μαζί τους στον ίσιο δρόμο, έχοντας την ίδια πίστη, τον ίδιο σκοπό. »
   Ένα πολύ κατατοπιστικό βιβλίο ,σχετικά με την μεταπολεμική περίοδο, που ίσως οι περισσότεροι από μας να αναρωτιόμαστε για την κατάσταση. Θεωρώ πως είναι αξιόλογο για να το διαβάσει κανείς. Μπορείτε να το βρείτε στην βιβλιοθήκη του σχολείου όπως και άλλα μυθιστορήματα, τα οποία οι υπεύθυνοι θα ήταν πρόθυμοι να σας δείξουν, απλά ζητήστε το τους. Ελπίζω να σας έπεισα να πως είναι άξιο για να το διαβάσετε!
Βιβλίο : Όταν ο ήλιος..
Συγγραφέας : Ζωρζ Σαρή
Εκδόσεις : Πατάκη
Σελίδες :256
ISBN: 978-960-293-677-1