10. ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΥΓΕΙΑ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ


         

ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Α.Ο.ΧΑΛΚΙΔΑΣ

                      Α.Ο. ΧΑΛΚΙΣ
          από το Δημ Κυτίνο μαθητή του Γ2

   Ο  Α.Ο. ΧΑΛΚΙΣ είναι μια ξακουστή ομάδα  της Εύβοιας, η οποία χαρακτηρίζεται από τα χρώματα  μπλε και μαύρο.  Η ομάδα αντιπροσωπεύει την πόλη στους ποδοσφαιρικούς αγώνες  και είναι μέσο συνεργασίας και κοινής αγάπης που υπάρχουν το ίδιο στους θεατές και στους συμμετέχοντες αυτής της προσπάθειας .
   Το γήπεδο της είναι το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ. Ο Αθλητικός Όμιλος Χαλκίς" (ή Α.Ο. Χαλκίδας, όπως είναι γνωστός) δημιουργήθηκε το 1967, ύστερα από αναγκαστική συγχώνευση του Ολυμπιακού Χαλκίδος και του Ευρίπου Χαλκίδος. Έχει έδρα το Δημοτικό Στάδιο της Χαλκίδας. Τα χρώματα της ομάδας είναι το μπλε και το μαύρο και το έμβλημά της είναι η νύμφη Αρέθουσα. Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες και πρωταρχικό μέλος του Α.Ο. Χαλκίς ήταν ο Τάσος Καμπούρης, το όνομα του οποίου έχει δοθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο Κανήθου της πόλης. Το 2013-2014 ο Α.Ο. Χαλκίς αγωνίζεται στη Γ΄ Εθνική.

   Ο Ολυμπιακός Χαλκίδοςιστορικός σύλλογος της πόλης με έτος ίδρυσης το 1926, πρωταγωνιστούσε στο επαρχιακό ποδόσφαιρο και τη σεζόν 1963-94 έπαιξε και στην Α΄ Εθνική. Ο Εύριπος Χαλκίδος αγωνιζόταν στη Β΄ Εθνική από την πρώτη σεζόν που καθιερώθηκε μόνιμα, το 1961-62, με εξαίρεση την περίοδο 1963-64. Το αρχικό όνομα του σωματείου ήταν "Ένωσις Χαλκίδος" και είχε ιδρυθεί το 1925. Η "Ενωσις" ήταν η παλιότερη ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης. Ως Ένωση αγωνίστηκε στη Β΄ Εθνική το 1961-62. Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε "Εύριπο" και ταυτόχρονα απορρόφησε δυο άλλες παλιές ομάδες της πόλεις: την Προποντίδα (1926) και την Α.Ε.Κ. Χαλκίδος(1926), οι οποίες συνέχισαν να υπάρχουν αποδυναμωμένες.

   Τη σεζόν 1966-67 και οι δυο δυνατές ομάδες της πόλης βρέθηκαν στη Β΄ Εθνική, στον 2ο όμιλο, όπου τερμάτισαν στην 4η (ο Ολυμπιακός) και στην 9η θέση (ο Εύριπος). Το καλοκαίρι του 1967 γίνεται η συγχώνευση του Ολυμπιακού Χαλκίδας και του Ευρίπου. Σε μια ιστορική γενική Συνέλευση στον κινηματογράφο Νίκη τα δύο πρώτα θέματα που τέθηκαν για συζήτηση ήταν η ονομασία της νέας ομάδας και αυτό της διοίκησης. Τότε όλοι ομόφωνα αποφασίσανε το όνομα Α.Ο. ΧΑΛΚΙΣ (Αθλητικός Όμιλος Χαλκίς), γιατί ήθελαν να εκπροσωπεί επάξια την πόλη της Χαλκίδας. 
   Στο άλλο θέμα της Διοίκησης και πάλι ομόφωνα αποφασίστηκε Πρόεδρος να είναι ο τότε αιρετός Δήμαρχος, Σκούρας και το δε Δ.Σ (επταμελές) να έχει σαν μέλη από τρεις συμβούλους που θα προέρχονταν από κάθε ομάδα. Έτσι ξεκίνησε ο Α.Ο. Χαλκίς, από την Β' Εθνική και την επόμενη χρονιά, 1968-69, ανέβηκε στην Α' Εθνική κατηγορία, αλλά δεν κατάφερε να παραμείνει και δεύτερη. Μέχρι το 1989 η ομάδα αγωνιζόταν στην Β' Εθνική και 6 φορές στην Γ'. Από το 1989 η ομάδα της Χαλκίδας έπαιζε μεταξύ Γ' και Δ' Εθνικής. Από το 1996-2003 η ομάδα ήταν Δ' Εθνική. Το 2003-04 ο Α.Ο. Χαλκίς επέστρεψε στην Γ' Εθνική.  Φέτος ο Α.Ο. Χαλκίς αγωνίζεται για δεύτερη χρονιά στην Γ' Εθνική κατηγορία.

Συμμετοχές ανά κατηγορία

Α΄ Εθνική: 1
Β΄ Εθνική: 15
Γ΄ Εθνική: 10
Δ΄ Εθνική: 13
ΕΠΣ Ευβοίας: 7

Τίτλοι
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ
Πρωτάθλημα Β' Εθνικής: 1 (1967-68)
Πρωτάθλημα Γ' Εθνικής: 1 (1986-87)

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΙ
Πρωταθλήματα Δ' Εθνικής: 3 (1991-92, 1993-94, 2002-03)
Ειδικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα: 1 (1976-77)
Πρωταθλήματα Α΄ ΕΠΣ Ευβοίας: 2 (1976-77, 2009-10)
Πρωτάθλημα Β΄ ΕΠΣ Ευβοίας: 1 (2007-08)
Κύπελλα Ευβοίας: 6 (1993-94, 1996-97, 1997-98, 1998-99, 2010-11, 2011-12)

Κύπελλο Ελλάδος
1967-68
Α.Ο. Χαλκίς 2-1 Τρίκαλα [Φάση 32]
Παναθηναϊκός 2-1 Α.Ο. Χαλκίς [Φάση 16]
1970-71
Α.Ο. Χαλκίς 1-1 Εδεσσαϊκός (3-1 πεν.) [Προκριματικά]
Α.Ο. Χαλκίς 1-0 Αιγάλεω [Φάση 32]
Ολυμπιακός Πειραιώς 4-0 Α.Ο. Χαλκίς [Φάση 16]
1972-73
Α.Ο. Χαλκίς 0-1 Λεβαδειακός [Φάση 64]
1973-74
Α.Ο. Χαλκίς 1-0 Βέροια [Φάση 64]
Λαμία 1-1 Α.Ο. Χαλκίς (1-4 πεν.) [Φάση 32]
Π.Α.Σ. Γιάννενα 2-1 Α.Ο. Χαλκίς [Φάση 16]
1974-75
Α.Ο. Χαλκίς 0-1 Παναιτωλικός [Α' Γύρος]
1975-76
Α.Ο. Χαλκίς 1-0 Κόρινθος [Α' Γύρος]
Άνευ αγώνος (Β' Γύρος)
Α.Ο. Χαλκίς 1-2 Πανιώνιος [Φάση 16]
1977-78
Πανθρακικός 4-2 Α.Ο. Χαλκίς [Φάση 64]
1978-79
Α.Ο. Χαλκίς 2-0 Λαμία [Φάση 64]
Α.Ο. Καρδίτσας 1-0 (παρ.) Α.Ο. Χαλκίς [Φάση 32]
1980-81
Α.Ο. Χαλκίς 1-3 Ολυμπιακός Πειραιώς [Φάση 64]
1981-82
Α.Ο. Χαλκίς 2-1 Τρίκαλα [Φάση 64]
Τοξότης Βόλου 2-1 (παρ.) Α.Ο. Χαλκίς [Φάση 32]
1982-83
Καστοριά 7-4 Α.Ο. Χαλκίς [Φάση 64]
1983-84
Α.Ο. Χαλκίς 0-2 Ο.Φ.Η. [Φάση 64]
1984-85
Άρης Θεσσαλονίκης 9-0 Α.Ο. Χαλκίς [Φάση 64]
1985-86
Α.Ο. Χαλκίς 6-1 Νεάπολη Πειραιά [Φάση 64]
Α.Ο. Χαλκίς - Ηρακλής Καβάλας (1-0, 0-1 πεν. 3-0) [Φάση 32]
Α.Ο. Χαλκίς - Α.Ε.Κ. (1-2, 0-2) [Φάση 16]
1986-87
Ολυμπιακός Χαλκίδος 2-1 Α.Ο. Χαλκίς [Φάση 64]
1987-88
Παναθηναϊκός 2-0 Α.Ο. Χαλκίς [Φάση 64]
1988-89
14ος όμιλος
Άρης 4
Αναγέννηση Άρτας 2
Α.Ο. Χαλκίς 0
1992-93
2ος όμιλος
Παναχαϊκή 7
Ολυμπιακός Βόλου 7
ΕΑΡ 3
Α.Ο. Χαλκίς 2
Πόντιοι Κοζάνης 1
1994-95
4ος όμιλος
Εθνικός 6
Α.Ο. Χαλκίς 5
Παναιτωλικός 5
Αθηναϊκός 5
Νίκη Βόλου 4
1995-96
4ος όμιλος
Άγιος Νικόλαος 10
Αναγέννηση Γιαννιτσών 8
Εθνικός 7
Α.Ο. Χαλκίς 3
Δόξα Δράμας 0
2003-04
Καλαμάτα - Α.Ο. Χαλκίς (2-1, 1-0) [Φάση 64]
Κύπελλο ΕΠΣ Ευβοίας (τελικοί)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
1993-94: Α.Ο. Χαλκίς 3-2 Ταμυναϊκός (Παρ. 1-1)
1996-97: Α.Ο. Χαλκίς 2-0 Ταμυναϊκός
1997-98: Α.Ο. Χαλκίς 3-1 Α.Ε.Κ. Χαλκίδας
1998-99: Α.Ο. Χαλκίς 2-1 Δόξα Προκοπίου
1999-00: Λήλας Βασιλικού 1-0 Α.Ο. Χαλκίς
2010-11: Α.Ο. Χαλκίς 2-0 ΑΠΚΟ Δροσιάς
2011-12: Α.Ο. Χαλκίς 1-0 ΑΟ Λουκισίων
2012-13: Α.Ο. Χαλκίς 2-0 Παντριαδικός (Παρ. 0-0)

Πηγή .  
http://el.wikipedia.org

                      από έρευνα των μαθητών στο Διαδίκτυο
  



   Παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, οδηγώντας σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και/ή αυξημένα προβλήματα υγείας. .Ως παχύσαρκοι χαρακτηρίζονται τα άτομα που ο δείκτης μάζας- σώματος (ΔΜΣ) –μια μέτρηση που λαμβάνεται, διαιρώντας το βάρος ενός ατόμου σε κιλά, με το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα- ξεπερνά τα 30  kg/m2.



    Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητες απόκτησης διαφόρων ασθενειών, όπως καρδιοαγγειακέςπαθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αποφρακτική άπνοια ύπνου, ορισμένα είδη καρκίνου,οστεοαρθρίτιδα  και άσθμα.Η παχυσαρκία συνήθως οφείλεται σε υπερβολική πρόσληψη τροφών, υψηλών σε ενεργειακή πυκνότητα, έλλειψη σωματικής άσκησης και σε γενετική προδιάθεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις πρωταρχική αιτία αποτελούν τα γονίδια, ενδοκρινικές διαταραχές, φαρμακευτική αγωγή ή ψυχιατρική ασθένεια. 
  Τα αποδεικτικά στοιχεία που στηρίζουν την άποψη ότι κάποιοι παχύσαρκοι τρώνε λίγο αλλά κερδίζουν βάρος λόγω αργού μεταβολισμού είναι περιορισμένα. Κατά μέσο όρο οι παχύσαρκοι ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια από τους λεπτούς ομολόγους τους λόγω της ενέργειας που απαιτείται να συντηρηθεί η αυξημένη μάζα σώματος. Η διατροφή και η σωματική άσκηση αποτελούν την βάση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
   Η ποιότητα της διατροφής μπορεί να βελτιωθεί με τη μείωση κατανάλωσης τροφίμων, υψηλών σε ενεργειακή πυκνότητα , όπως αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και σάκχαρα και με την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών. Μπορούν να ληφθούν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας για τη μείωση της όρεξης ή για να αναστείλουν την απορρόφηση του λίπους σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή. Σε περίπτωση που η δίαιτα, η άσκηση και η φαρμακευτική αγωγή δεν καταστούν αποτελεσματικά, το ενδογαστρικό μπαλόνι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους ή μπορεί να πραγματοποιηθεί μια χειρουργική επέμβαση, ώστε να μειωθεί ο όγκος του στομαχιού και /η το μήκος το εντέρου, οδηγώντας σε πρόωρο κορεσμό και μειωμένη ικανότητα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα.
   Η παχυσαρκία αποτελεί μια από τις κυριότερες αποτρέψιμες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, με αυξανόμενη συχνότητα στους ενηλίκους και τα παιδιά. Οι αρχές την θεωρούν σαν ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου  αιώνα. . Στο μεγαλύτερο μέρος του σύγχρονου κόσμου (ειδικά του δυτικού) , η παχυσαρκία αποτελεί στίγμα ,παρά τ’ ότι σε άλλες εποχές της ιστορίας θεωρούταν σύμβολο πλούτου και γονιμότητας, κάτι που εξακολουθεί να ισχύει σε ορισμένα μέρη του κόσμου σήμερα.

Ταξινόμηση

  Παχυσαρκία είναι η κλινική κατάσταση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα και είναι πιθανό να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Προσδιορίζεται από το δείκτης μάζας- σώματος και την περαιτέρω αξιολόγηση της κατανομής λίπους δια της αναλογίας μέσης-γοφού και των συνολικών καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου. Ο ΔΜΣ συνδέεται στενά τόσο με το ποσοστό σωματικού λίπους, όσο και με το συνολικό σωματικό λίπος.
   Το υγιές βάρος στα παιδιά διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Η παχυσαρκία στα παιδιά και τους εφήβους δεν προσδιορίζεται από έναν συγκεκριμένο αριθμό αλλά σχετίζεται με μια ομάδα αριθμών.
BMI
Ταξινόμηση ΔΜΣ
< 18.5
Λιποβαρής
18.5–24.9
Κανονικό βάρος
25.0–29.9
Υπέρβαρος
30.0–34.9
Παχυσαρκία Τύπου I
35.0–39.9
Παχυσαρκία Τύπου II
≥ 40.0
  class III obesity  
Ο ΔΜΣ υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος ενός ατόμου με το τετράγωνο του ύψους του.

Επιπτώσεις στην υγεία

Το υπερβολικό σωματικό βάρος σχετίζεται με διάφορες ασθένειες, όπως καρδιοαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, αποφρακτική άπνοια ύπνου, ορισμένα είδη καρκίνου, οστεοαρθρίτιδα και άσθμα. Συνεπώς η παχυσαρκία έχει βρεθεί ότι μειώνει το προσδόκιμο ζωής.

Αίτια



Σε ατομικό επίπεδο, ο συνδυασμός υπερβολικής πρόσληψης ενέργειας από τροφές και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας θεωρείται πως αποτελούν την εξήγηση για τις περισσότερες περιπτώσεις παχυσαρκίας .Ένας περιορισμένος αριθμός περιπτώσεων οφείλεται κυρίως στη γενετική, σε ιατρικούς λόγους ή σε ψυχιατρική ασθένεια.
   Αντίθετα, η αύξηση των ποσοστών της παχυσαρκίας σε κοινωνικό επίπεδο φαίνεται να οφείλεται σε μιαεύκολα προσβάσιμη και εύγευστη διατροφή, στην αυξημένη εξάρτηση από τα αυτοκίνητα καιτη μηχανική παραγωγή.
Μια ανασκόπηση που έγινε το 2006 προσδιόρισε άλλους δέκα πιθανούς παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόσφατη αύξηση της παχυσαρκίας: 
(1) ανεπαρκής ύπνος, (2)ενδοκρινικοί διαταράκτες (περιβαλλοντικοί ρύποι που παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό των λιπιδίων), (3) μειωμένη μεταβλητότητα της θερμοκρασίας περιβάλλοντος, (4) μειωμένα ποσοστά καπνίσματος, διότι το κάπνισμα καταστέλλει την όρεξη, (5) αυξημένη χρήση φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους (π.χ., άτυπα αντιψυχωσικά), (6) αναλογική αύξηση εθνικών και ηλικιακών ομάδων που έχουν την τάση να είναι βαρύτερες, (7) εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία (που μπορεί να προκαλέσει επιδεκτικότητα στην παχυσαρκία σε παιδιά), (8) επιγενετικοί παράγοντες κινδύνου που μπορεί να περάσουν από γενιά σε γενιά, (9) φυσική τάση για υψηλότερο BMI και, (10) διασταύρωση ατόμων με κοινά χαρακτηριστικά οδηγούν σε αυξημένη συγκέντρωση παραγόντων κινδύνου παχυσαρκίας (αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των παχύσαρκων ατόμων, αυξάνοντας τη διακύμανση του πληθυσμού σε βάρος).
   Παρότι υπάρχουν ουσιαστικές ενδείξεις που υποστηρίζουν την επίδραση αυτών των μηχανισμών στην αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας, τα στοιχεία είναι ακόμα ασαφή και οι συγγραφείς δηλώνουν ότι είναι πιθανώς λιγότερο ισχυρά σε σχέση με εκείνα που συζητήθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο

Γενετική
   
         Πίνακας του ζωγράφου Juan Carreno de Miranda, φιλοτεχνημένος το 1680. Απεικονίζει ένα κορίτσι που θεωρείται ότι πάσχει από σύνδρομο Prader-Willi.

Το ποσοστό της παχυσαρκίας που μπορεί να αποδοθεί σε γενετικούς παράγοντες ποικίλλει ─αναλόγως με τον εξεταζόμενο πληθυσμό─ από 6% έως 85%.
Η παχυσαρκία αποτελεί μείζων χαρακτηριστικό διαφόρων συνδρόμων, όπως του συνδρόμου Prader-Willi, Bardet-Biedl, Cohen, και του συνδρόμου MOMΟ. Σε ποσοστό 7% των ατόμων με σοβαρή πρώιμη παχυσαρκία (ως έναρξη ορίζεται η ηλικία πριν από τα δέκα   χρόνια και δείκτη μάζα σώματος τρεις τυπικές αποκλίσεις πάνω από το κανονικό) κρύβεται μια σημειακή μετάλλαξη DNA.
Μελέτες που είχαν ως επίκεντρο κυρίως μοντέλα κληρονομικότητας και λιγότερο συγκεκριμένα γονίδια, έδειξαν ότι 80% των παιδιών με παχύσαρκους γονείς ήταν επίσης παχύσαρκα σε αντίθεση με ένα ποσοστό παιδιών χαμηλότερο από 10% που είχαν γονείς κανονικού βάρους.

                        Αποδοχή του πάχους


   Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλλιαμ Χάουαρντ Ταφτ γινόταν συχνά αντικείμενο περίγελου επειδή ήταν υπέρβαρος

  Πρωταρχικός στόχος της κίνησης για την αποδοχή του πάχους είναι η μείωση των διακρίσεων απέναντι σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ανθρώπους. Ωστόσο, κάποια μέλη του κινήματος προσπαθούν επίσης να αμφισβητήσουν τον καθιερωμένο συσχετισμό ανάμεσα στην παχυσαρκία και τις αρνητικές επιπτώσεις της στην υγεία του ανθρώπου.Υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί που προωθούν την αποδοχή της παχυσαρκίας και έγιναν περισσότερο γνωστοί κατά το δεύτερο μισό του 20ου  αιώνα. 
 Η Εθνική Ένωση για την Προώθηση Αποδοχής του Πάχους (International Size Acceptance Association – NAAFA) ιδρύθηκε το 1969 με έδρα τις Η.Π.Α. και αυτοπροσδιορίζεται ως οργάνωση για την προάσπιση ατομικών δικαιωμάτων, αφιερωμένη συγκεκριμένα στην εξάλειψη των διακρίσεων που γίνονται με βάση το πάχος των ανθρώπων. Ωστόσο, ο ακτιβισμός υπέρ του πάχους παραμένει περιθωριακό κίνημα.
  Η Διεθνής Ένωση Αποδοχής του Πάχους (National Association to Advance Fat Acceptance, ISAA) είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) που ιδρύθηκε το 1997. Έχει έναν πιο παγκόσμιο προσανατολισμό και ως αποστολή της χαρακτηρίζει την προώθηση της αποδοχής πάχους και τη συμβολή στην εξάλειψη διακρίσεων που γίνονται με βάση το βάρος. Αυτές οι ομάδες ζητούν συχνά την επίσημη αναγνώριση της παχυσαρκίας ως αναπηρία σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου περί Αμερικανών με Αναπηρίες.

Παιδική παχυσαρκία

     
Η παιδική παχυσαρκία έλαβε διαστάσεις επιδημίας τον 21ο  αιώνα, καθώς τα ποσοστά της αυξάνονται και στον ανεπτυγμένο, και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στον Καναδά αυξήθηκε από 11% τη δεκαετία του 1980 σε ποσοστό άνω του 30% τη δεκαετία του 1990, ενώ κατά την ίδια περίοδο στη Βραζιλία το ποσοστό αυξήθηκε από 4% σε 14%.
Όπως συμβαίνει και με την παχυσαρκία των ενηλίκων, στα αυξανόμενα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας συμβάλλουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες. 
  Οι αλλαγές στη διατροφή και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα θεωρούνται οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες αυτής της πρόσφατης αύξησης. Επειδή η παιδική παχυσαρκία συνήθως συνεχίζεται μετά την ενηλικίωση και σχετίζεται με πολλές χρόνιες ασθένειες, τα παχύσαρκα παιδιά συχνά εξετάζονται γιαυπέρταση, διαβήτη, υπερλιπιδαιμία και λιπώδες ήπαρ. Η αντιμετώπιση που ακολουθείται σε περιπτώσεις παιδιών είναι κυρίως παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και συμπεριφοριστικές τεχνικές, αν και οι απόπειρες αύξησης των επιπέδων δραστηριότητας των παιδιών δεν είχαν επιτυχία έως τώρα.

                                           

 
  Σ Ο Κ Ο Λ Α Τ Α!!
   
  από τη μαθήτρια του Β1 Έφη Καραχάλιου                     
Η σοκολάτα δεν έχει ηλικία!!!!
Αρέσει σε όλους. Από τα μωράκια μέχρι τα βαθιά γεράματα.

     Τι είναι η σοκολάτα?

     Η σοκολάτα προέρχεται από το κακαόδεντρο. Είναι ένα από τα βασικά συστατικά της ζαχαροπλαστικής  για την Παρασκευή  γλυκών, παγωτών, μπισκότων και πολλών άλλων. Επίσης υπάρχει και το αφέψημα ΣΟΚΟΛΑΤΑ!!!.   
                                                                                 

                                                 ΕΙΔΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ!!!                        


1)ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ

2)ΥΓΕΙΑΣ

3)ΓΑΛΑΚΤΟΣ

4)ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

5)ΛΕΥΚΗ

6)ΜΑΥΡΗ

7)ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ       

8)ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ

                         ΥΓΕΙΑ!!!

   Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ  δυστυχώς περιέχει ζάχαρη.  Οι  οδοντίατροι λένε πως κάνει κακό στην υγιεινή  των δοντιών μας κυρίως όταν μετά την κατανάλωσή της ξεχνάμε να πλύνουμε τα δόντια μας.
 Οι ψυχολόγοι τη συνιστούν σε μαθητές κατά την περίοδο των εξετάσεων γιατί κάνει καλό στην καταπολέμηση του άγχους ενώ η λογική χρήση της ενισχύει τη μνήμη των μαθητών!



       Αφέψημα!!!


Η ζεστή σοκολάτα είναι ότι  πρέπει για τις κρύες
ημέρες του χειμώνα......                                                                      




                     Η πιο μεγάλη σοκολάτα στον κόσμουουουου!!!!   Την λιγουρεύομαι!!!!μμμμμμ!!

                                                                                           
                                                                                    
     Για όλες τις ηλικίες!



               Για μεγάλους!



     Για Super απολαυστικά πασαλείμματα!






                 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ!
   
       Η σοκολάτα ως ρόφημα καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1519 από τη συνήθεια που είχε ένας Αμερικανός ιστορικός ο οποίος δεν έπινε κανένα άλλο ρόφημα παρά μόνο την''τσοκολάτ'', ένα διάλυμα δηλ. σοκολάτας ,αρωματισμένο με μπαχαρικά και βανίλια.




ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΑΣ.

Σοκολάτα μου, μπαμπέσα, δυναμίτη έχεις μέσα,
σκλάβο με κρατάει μαζί σου, 
το σοκολατί κορμί σου, 
σοκολάτα μου, αραπίνα, Βραζιλιάνα μου, τσαχπίνα,
κάνε κράτει, κάνε κράτει,.
φύλα και κάνα κομμάτι, 


                                                     

                                                    ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014


                 ΔΙΑΤΡΟΦΗ                                
                                                                                              από τη μαθήτρια του Γ4 Ειρήνη Ρίζου
Το ρόδι είναι ένα από τα πιο "αδικημένα" φρούτα. Πολλοί άνθρωποι δε δίνουν ιδιαίτερη σημασία σ' αυτό το φρούτο που είναι πραγματικός χρυσός για την υγεία του ανθρώπινου σώματος.

   Το ρόδι (βοτανική ονομασία του Punica granatum) πρωτοεμφανίστηκε στην Περσία και ύστερα οι Φοίνικες και οι Άραβες το μετέφεραν στον μεσογειακό  κόσμο. Με τις άφθονες κόκκινες ρόγες του, θεωρούνταν στην αρχαία Ελλάδα σύμβολο γονιμότητας, ευκαρπίας και ζωής. 

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με τους νεκρού τους διότι ήταν ανθεκτικό στην ξηρασία, την ζέστη και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αποτελεί ένα από τα τρία ευλογημένα  φρούτα του Βουδισμού, αλλά και στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στο ναό του Σολομώντα αλλά και στους μανδύες των ιερέων.

Το ρόδι εκτός από τους πολυάριθμους μύθους και την διαφορετική σημασία για τον κάθε λαό, είναι η ασπίδα του σώματος.
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες, όπως είναι οι πολυφαινόλες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.
Επιβραδύνει τη γήρανση. Περιέχει μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών που απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες από το δέρμα. 
Προστατεύει τα νεφρά Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε έδειξε ότι ένα εκχύλισμα ροδιού προστατεύει τα νεφρά από τις επιβλαβείς τοξίνες . 
Αναζωογονεί το ήπαρ Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χυμός του ροδιού όχι μόνο προστατεύει το συκώτι αλλά βοηθά στην αναγέννησή του.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα Η βιταμίνη C που περιέχει αποτελεί ασπίδα κατά των ιώσεων και των κρυολογημάτων.
Έχει αντιαλλεργική δράση Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες γνωστές ως πολυφαινόλες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες
Αποτρέψει τις καρδιακές παθήσειςΝέα έρευνα που δημοσιεύεται καταδεικνύει ότι το ρόδι βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να συνθέσει τη χοληστερόλη και απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες από το αγγειακό σύστημα .
Προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη Ο χυμός ροδιού και το εκχύλισμά του θωρακίζει τους άντρες έναντι του καρκίνου του προστάτη.
Δρα κατά του καρκίνου μαστού Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιδράσεις του χυμού του ροδιού και τα θρεπτικά συστατικά του κατά του καρκίνου του μαστού και στα δημοσιεύματά τους αναφέρουν ότι η κατανάλωσή τους είναι δυνητικά μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη του εν λόγω καρκίνου.

Δρα προστατευτικά στον καρκίνο του δέρματος Η κατανάλωση ροδιού συσχετίστηκε με την υποχώρηση των δύο βασικών τύπων καρκίνου του δέρματος: Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό δερματολογίας. 
Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση Πρώιμη έρευνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα του ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης της αρτηριακής πίεσης.
Ρυθμίζει το μεταβολικό σύνδρομο Έρευνες απέδειξαν ότι το ρόδι συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καταπολεμά τη φλεγμονή και βελτιώνει πολλούς άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στο μεταβολικό σύνδρομο.
Προστατεύει από τη νόσο του ΑλτσχάιμερΑυτό το φρούτο μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, σύμφωνα με πειράματα που έγιναν σε ποντίκια.
Προστατεύει από την οστεοαρθρίτιδαΤα ρόδια έχουν αποδειχθεί ευεργετικά για την οστεοαρθρίτιδα, καθώς περιέχουν ελλαγικό οξύ και πολυφαινόλες που αποτελούν τα φυτοθρεπτικά συστατικά της επούλωσης των οστών.



(Πηγές: http://anastasiag.pblogs.gr,  http://perierga.gr/)
                                                                         από τη μαθήτρια του Β1 Έφη Καραχάλιου 
   
ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ!!! 
   
 Τα τελευταία  χρόνια έχει υπάρξει μια αλματώδης αύξηση των διαταραχών διατροφής. 

Εκδηλώνεται σε γυναίκες από ηλικία 14-19 ετών. 

Τα αιτία που προκαλούν την νευρική ανορεξία είναι ο τρόπος που σκέπτονται, τα συναισθήματα τους και τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας.
Τα άτομα αυτά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. 

Γι' αυτό λοιπόν εμείς τα κορίτσια πρέπει να έχουμε μια σωστή , μετρημένη και υγιεινή διατροφή.

Πρέπει να τρώμε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά ολικής  αλέσεως, άσπρο κρέας και 
αρκετά ψάρια. 

                                                Μην ξεχνάτε πολύ νερό!!!
                          
     

"ΔΕΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΑΘΛΗΤΗ"
                                               από τη μαθήτρια του Γ4 Κατερίνα Χροναίου



 Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να γίνεις   ένας καλός  αθλητής. Διάβασε τες!

1. Γίνε πρώτα καλός αθλητής και μετά πρωταθλητής! Μη βιάζεσαι να φτάσεις στην κορυφή. Καλός αθλητής γίνεσαι με την συμπεριφορά σου. Με τίποτα άλλο!

2. Μην αφήνεις τους γονείς σου να μπαίνουν στον ρόλο του προπονητή, γιατρού κ.α.

3. Πίστεψε στον εαυτό σου! Μην αφήσεις κανένα να σε κρίνει χωρίς να του το έχεις ζητήσει. Αν μπλέκονται απλά μην τους δίνεις σημασία. Αν δουν ότι σε νοιάζει τότε είναι που θα ανακατευτούν.

4. Το κυριότερο, σωστή διατροφή! Μην τρως ότι να ‘ναι. Συμβουλέψου διατροφολόγο ή  ένα καλό βιβλίο.


5. Αν θες να έχεις επιτυχίες πήγαινε  στην προπόνηση τουλάχιστον τέσσερις φορές την  εβδομάδα. ΜΗΝ τεμπελιάζεις!!

6. Όταν χάνεις ή νικάς δώσε συγχαρητήρια στον αντίπαλο σου.

7. Μην κρίνεις τι πρέπει να κάνεις μόνος σου. Συμβουλέψου τον προπονητή σου!

8. Συγκεντώσου  στην προπόνηση!

9. Μη λες δε μπορώ. Όλα μπορείς να τα κάνεις αν θες!


10. Αν αυτό που κάνεις δεν σ’ αρέσει, απλά μην το κάνεις.



~Ελπίζω να σε βοηθήσουν!!!~                                                                                      


                                                                                          
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                                               ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014
ΥΓΕΙΑ

Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια χαμένη μέρα…
 Τι είναι γέλιο; Το γέλιο είναι ζωή, με αυτό χαλαρώνουμε, ξεχνιόμαστε, διώχνουμε το άγχος και περνάμε καλά.
Είναι τόσο απλό και συγχρόνως τόσο σημαντικό όχι μόνο για τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Και αφού είναι έτσι, έχεις αναρωτηθεί πόσες φορές γελάς τη μέρα;
'Οποια και αν είναι η απάντηση σου να ξέρεις πως "μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια χαμένη μέρα"

Βάλε γέλιο στη ζωή σου, μοιράσου το, εκφράσου μέσα απ’ αυτό και νιώσε χαρά. Αντιμετώπισε δυσάρεστα γεγονότα με το γέλιο. Όταν είμαστε σε θέση να γελάμε με πράγματα που μας προβληματίζουν, τότε αυτά ξαφνικά μοιάζουν πιο «μικρά». Το γέλιο διώχνει μακριά τα αρνητικά συναισθήματα και το στρες. Μην αφήσετε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη!



  Τι λέει όμως και η επιστήμη γι αυτό;

1.Σωματικά οφέλη.
Το γέλιο ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυξάνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και τα αντισώματα, βελτιώνοντας έτσι την αντοχή σας στις ασθένειες. Βελτιώνει την καρδιά σας, με την αύξηση της ροής του αίματος και τη βελτίωση της λειτουργικότητας των φλεβών και των αρτηριών.
Μειώνει τον πόνο.
Ενδυναμώνει τους πνεύμονες.
Χαλαρώνει τους μύες σας.
Αποτρέπει από τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Ο ρόλος του γέλιου στη μείωση βάρουςΤο γέλιο μπορεί να μειώσει τη λιγούρα για ανθυγιεινά φαγητά. Ελαχιστοποιεί τα επίπεδα ορμονών του στρες (επινεφρίνη, κορτιζόλη, και ντοπαμίνη) που είναι υπεύθυνα για την αύξηση βάρους. Με το γέλιο ασκούμε το διάφραγμα και το μεσαίο μας τμήμα. Αυξάνεται η ροή του αίματος και η ικανότητα του σώματός να χρησιμοποιεί το οξυγόνο για να κάψουμε περισσότερες θερμίδες.
    Όπως λένε οι επιστήμονες, το γέλιο είναι ένα «εσωτερικό τζόκιν» (“internaljogging”), που αυξάνει την αναπνοή, τη θερμοκρασία του σώματος και το μεταβολισμό. Γελώντας, πραγματοποιείται μασάζ στους κοιλιακούς, βελτιώνεται η εντερική λειτουργία, τονώνονται και ενδυναμώνονται οι μύες του προσώπου, το αναπνευστικό σύστημα, οι μύες των ποδιών και οι ραχιαίοι.
    Στατιστικά, δέκα λεπτά έντονου γέλιου ημερησίως, καίει κατά μέσο όρο δυόμιση κιλά το χρόνο.

2.Ψυχικά οφέλη.
Το γέλιο είναι το απόλυτο αγχολυτικό. Μειώνει τόσο το σωματικό και το ψυχικό όσο και το συναισθηματικό στρες. Με το γέλιο απελευθερώνονται οι ενδορφίνες, ουσίες που δίνουν το μήνυμα της ευχαρίστησης στον εγκέφαλο. Με την παραγωγή ενδορφινών συνεπώς, το γέλιο βελτιώνει τη διάθεσή σας. Προσθέτει χαρά και όρεξη για τη ζωή. Βελτιώνει την ανθεκτικότητα στις δύσκολες καθημερινές συνθήκες.

3.Κοινωνικά οφέλη.
Τονώνει την αυτοπεποίθηση.
Βοηθά στην αύξηση παραγωγικότητας. Όταν νιώθεις καλά σε βοηθά να  πραγματοποιείς περισσότερα. Γινόμαστε ελκυστικοί. Είναι γνωστό πως όλοι ελκύονται από ανθρώπους που δείχνουν να περνούν ευχάριστα.
Ενισχύει την ομαδική εργασία
Βοηθά στην εκτόνωση των συγκρούσεων
Φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Όταν μοιραζόμαστε στιγμές γέλιου δημιουργούμε ισχυρούς δεσμούς.
\
Πηγή=>http://www.flowmagazine.gr/article/view/h
                                                 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

       Ποδόσφαιρο
                                                             
από την Όλγα Ρώσση, μαθήτρια του Β4
  

         Το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες των έντεκα παικτών με μία σφαιρική μπάλα. Ο ποδοσφαιρικός αγώνας διεξάγεται σε ένα ορθογώνιο γήπεδο με φυσικό ή τεχνητό
χλοοτάπητα πράσινου χρώματος και ένα «τέρμα» στο μέσο κάθε μιας από τις στενές πλευρές. Σκοπός κάθε ομάδας είναι να οδηγήσει τη μπάλα στο αντίπαλο τέρμα, δηλαδή «να βάλει γκολ» (από την αγγλική λέξη goal που σημαίνει σκοπός) ή «να σκοράρει», όπως λέγεται στην ειδική ποδοσφαιρική γλώσσα. 
   Οι παίκτες χειρίζονται τη μπάλα κυρίως με τα πόδια, αλλά και με τον κορμό ή το κεφάλι. Η ομάδα που θα επιτύχει τα περισσότερα γκολ ως το τέλος του παιχνιδιού κερδίζει.Στο ποδόσφαιρο, κάθε ένας από τους έντεκα ποδοσφαιριστές κάθε ομάδας παίρνει συγκεκριμένη θέση μέσα στο γήπεδο.

   Η κάθε ομάδα αποτελείται από ένα τερματοφύλακα 


και δέκα άλλους ποδοσφαιριστές οι οποίοι καταλαμβάνουν θέσεις στην άμυνα, στο κέντρο και στην επίθεση, ανάλογα με το σύστημα που παίζει κάθε ομάδα. Οι θέσεις αυτές περιγράφουν τον κύριο ρόλο των παιχτών και την περιοχή λειτουργίας τους μέσα στο γήπεδο. Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του ποδοσφαίρου, οι τακτικές και τα συστήματα των ομάδων έχουν εξελιχθεί, όπως επίσης και οι θέσεις και τα καθήκοντα των θέσεων των ποδοσφαιριστών.
              

                ΣΤΙΒΟΣ
                  από την Όλγα Ρώσση, μαθήτρια του Β4

     Ο στίβος δεν μπορεί να έχει συνολικό μήκος μεγαλύτερο των 440 γυάρδων ή 402,34 μέτρων. Η διαμόρφωσή του περιλαμβάνει, κατ΄ έναντι μεταξύ τους, δύο ευθύγραμμα τμήματα και δύο καμπύλα καλούμενα "πέταλα" . Αυτός χωρίζεται σε 6 - 8 διαδρόμους,, που σημαίνονται με λευκές διαγραμμίσεις, πλάτους έκαστος 1,22 μ. - 1,25 μ. Στη σύγχρονη εποχή ο στίβος φέρει επίστρωση από ειδικό βιομηχανικό ελαστομερές κεραμόχρωο υλικό (τάπητα).
     Επίσης με τον όρο στίβος χαρακτηρίζεται και το σύνολο των αγωνισμάτων, ειδικότερα του κλασικού αθλητισμού, που διεξάγονται στο χώρο αυτό και στον οποίο περιλαμβάνονται:
  • Αγώνες δρόμου:
  • αγώνες ταχύτητας (αθλητών)
  • αγώνες ημιαντοχής (1 μίλι, κλπ)
  • αγώνες αντοχής
  • σκυταλοδρομίες
  • αθλήματα ρίψεων (δισκοβολία-ακοντισμός-σφυροβολία-σφαιροβολία)
  • άλματα (εις μήκος, εις ύψος)
  • μικτά (δέκαθλο, πένταθλο, έπταθλο κλπ)
   
Τα αγωνίσματα του στίβου είναι γνωστά και σαν κλασικός αθλητισμός, αφού τα περισσότερα έχουν ρίζες σε ανάλογα αθλήματα που διοργανώνονταν στην κλασική αρχαιότητα. Τα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού ήταν αυτά που κυριαρχούσαν στην αρχαία εποχή και ιδιαίτερα στους πανελλήνιους αγώνες. Υπεύθυνος φορέας παγκοσμίως για θέματα στίβου είναι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) ενώ στην Ελλάδα τα ανάλογα θέματα διαχειρίζεται ο ΣΕΓΑΣ.
Δρόμοι ταχύτητας (100μ. – 200μ.-400μ)
Δρόμοι με εμπόδια (110μ – 400 ανδρών & 100μ 400μ γυναικών)
Δρόμοι μεσαίων αποστάσεων (800μ – 1500μ)
3000 μέτρα με φυσικά εμπόδια (στιπλ)
Δρόμοι μεγάλων αποστάσεων (5000μ – 10000μ – μαραθώνιος: 42195μ
Βάδην
Σκυταλοδρομίες (4χ 100μ και 4χ 400 μ)
Οριζόντια άλματα (άλμα σε μήκος και άλμα τριπλούν)
Κάθετα άλματα (άλμα σε ύψος και άλμα επί κοντώ)
Σφαιροβολία
  
Σφυροβολία
  
Ακοντισμός
  
Δισκοβολία   
                                                                     
             
 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αθλητική διοργάνωση πολλών αγωνισμάτων που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Η καταγωγή των αγώνων είναι η Αρχαία Ελλάδα, και έχουν αναβιωθεί από τον Γάλλο βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν στα τέλη του 19ου αιώνα. 
   Οι Αγώνες της Ολυμπιάδας, γνωστοί και ως Θερινοί Ολυμπιακοί, τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1896 και μετά, με εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων πολέμων. Το 1924 άρχισαν οι ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί, για χειμερινά αθλήματα. Από το 1994 οι χειμερινοί αγώνες δεν γίνονται πια την ίδια χρονιά με τους Θερινούς Ολυμπιακούς.  
   Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή δεν ήταν και η πρώτη φορά που γίνονταν οι Αγώνες. Τότε οι Αγώνες ήταν μόνο τοπικοί και διεξαγόταν μόνο ένα αγώνισμα, η κούρσα του σταδίου.Από το 776 π.Χ. και μετά οι Αγώνες, σιγά-σιγά, έγιναν πιο σημαντικοί σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα φτάνοντας στο απόγειο τους κατά τον πέμπτο και έκτο αιώνα π.Χ. 
    Οι Ολυμπιακοί είχαν επίσης θρησκευτική σημασία αφού γίνονταν προς τιμή του θεού Δία, του οποίου το τεράστιο άγαλμα στεκόταν στην Ολυμπία. Ο αριθμός των αγωνισμάτων έγινε είκοσι και ο εορτασμός γινόταν στην διάρκεια μερικών ημερών. Οι νικητές των αγώνων θαυμάζονταν και γίνονταν αθάνατοι μέσα από ποιήματα και αγάλματα. Το έπαθλο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς! 


          ΥΓΕΙΑ                                                                                 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013                  

  Ανησυχείς για την σιλουέτα σου και φοβάσαι τους χριστουγεννιάτικους                                                          «πειρασμούς» στο τραπέζι σου;

                                           
                                                  από τη Βασιλική Κάβουρα, Γ1
 Πολλοί/ες είναι αυτοί που φοβούνται μην παχύνουν τα Χριστούγεννα και στερούνται διάφορες χριστουγεννιάτικες λιχουδιές.. Υπάρχει λύση και γι’αυτό! Ακολούθησε 10 εύκολες και έξυπνες λύσεις ώστε να μην πάρεις κιλά!!!
 1. Κάντε έξυπνες επιλογές στα γλυκά που επιθυμείτε να φάτε. Εάν έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε ένα μελομακάρονο και ένα κουραμπιέ, είναι καλύτερα να φάτε το πρώτο. Και τα δυο γλυκά παχαίνουν, αλλά συγκρίνοντας τα συστατικά των δυο γλυκισμάτων θα δείτε ότι το μελομακάρονο υπερτερεί σε θρεπτική αξία, γιατί π.χ. μέλι προτιμότερο από ζάχαρη.
 2. Αν γνωρίζετε πως το βράδυ είστε καλεσμένοι σε κάποιο τραπέζι, είναι καλό να καταναλώσετε το γλυκό σας τότε χωρίς να έρθετε σε δύσκολη θέση να δικαιολογηθείτε γιατί δεν το τρώτε και όχι κάποια άλλη στιγμή της ημέρας. Επίσης η κατανάλωση ενός φρούτου πριν από έξοδο για φαγητό ή πριν από την κατανάλωση γλυκού φαίνεται να βοηθάει πολύ στην αποφυγή επεισοδίου υπερφαγίας.
 3. Μην αφήσετε όλες τις κοινωνικές σας επαφές για την μία εβδομάδα των γιορτών. Είναι προτιμότερο να μοιράσετε τις κοινωνικές σας υποχρεώσεις σε μεγαλύτερο διάστημα από μια εβδομάδα. Διαφορετικά, θα καταναλώσετε αλόγιστες ποσότητες φαγητού, αλκοόλ και γλυκών σε καθημερινή βάση χωρίς να δώσετε την ευκαιρία στον οργανισμό σας να προσαρμοστεί σε ένα γιορτινό τραπέζι ανά εβδομάδα και να συντηρεί κατά κάποιο τρόπο το βάρος σας.
 4. Το μεγαλύτερο μυστικό είναι να τρώτε με τις ίδιες συνήθειες όλες τις ημέρες του χρόνου. Επομένως πριν αλλά και μετά τα Χριστούγεννα προσέξτε: Μην καταναλώνετε ανεξέλεγκτες ποσότητες φαγητού. Γεμίστε το πιάτο σας με ό,τι επιθυμείτε να φάτε και μην το ξαναγεμίσετε δεύτερη φορά. Όταν τρώμε μέσα από τις πιατέλες δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο φάγαμε. Η αποφυγή του τσιμπολογήματος θα πρέπει να επιτυγχάνεται όχι μόνο στο τραπέζι, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 5. Φάτε αργά, απολαμβάνοντας το φαγητό και μη βιάζεστε να δοκιμάσετε όλες τις γεύσεις που ίσως σας έλειψαν με τη νηστεία.
 6. Συνοδέψτε κάθε σας γεύμα με σαλάτες από φρέσκα λαχανικά. Ξεκινήστε το γεύμα σας με λίγες μπουκιές σαλάτα και στη συνέχεια συνδυάστε την εναλλάξ με το φαγητό.
 7. Πιείτε ένα ποτήρι νερό 10 λεπτά πριν καθίσετε στο τραπέζι και όχι ενδιάμεσα στο γεύμα ή αμέσως μετά από αυτό. Με αυτό τον τρόπο θα είστε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια του γεύματος και θα αποφύγετε τη δυσπεψία (νερό 45’ λεπτά μετά από το γεύμα).
 8. Προσοχή θα πρέπει να δώσετε και στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχει ένα ποτό, τόσο περισσότερες θερμίδες έχει. Ωστόσο, οποιοδήποτε ποτό κι αν καταναλώσετε, είναι απαραίτητος ο έλεγχος της ποσότητας. Επίσης μην ξεχνάτε ότι τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και συνεπώς παχαίνουν.

9. Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους! Ο κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός και διαφορετικός και έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Μην παρασύρεστε από αυτά που τήρησε ο γείτονας ή ο συγγενής και που τον βοήθησαν να αντεπεξέλθει σε μια αύξηση βάρους με μια αποτοξίνωση ή άλλες γρήγορες και ανορθόδοξες μεθόδους.
 10. Τέλος, εντοπίστε εύκολους τρόπους να κινείστε καθημερινά. Το περπάτημα, η χρησιμοποίηση σκάλας αντί του ασανσέρ, ο χορός κ.α. είναι μερικές λύσεις που σίγουρα όλοι μπορείτε να πραγματοποιήσετε.
                    ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013

                    Το γάλα 
                                             από τη Βασιλική Κάβουρα , μαθήτρια του  Γ1

Πόσο μας βοηθάει στην ανάπτυξη και στην υγεία μας;

  Το γάλα είναι η πιο σημαντική τροφή του ανθρώπου, αφού μας βοηθά στην ανάπτυξη και στην υγεία μας.
   Η φύση έδωσε στην μάνα αυτό το στοιχείο, ώστε ο άνθρωπος και τα υπόλοιπα θηλαστικά να αναπτύσσονται σωστά. Βέβαια ο άνθρωπος είναι το μόνο θηλαστικό που συνεχίζει να πίνει γάλα σε όλη την διάρκεια της ζωής του. Αν καταναλώνουμε από την παιδική μας ηλικία γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οστά μας θα είναι γερά και στην ενήλικη ζωή μας, και έτσι αποφεύγουμε τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.

·      Η θερμιδική αξία του γάλακτος!

Ένα ποτήρι γάλακτος 200ml δίνει 120 θερμίδες περίπου. Βέβαια η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνει ένα παιδί είναι τρία ποτήρια γάλα την ημέρα. Το γάλα μαζί με δημητριακά ή με ψωμί είναι ένα πολύ καλό πρωινό και για μικρούς και για μεγάλους. Αλλά καλό θα ήταν να αποφεύγετε το γάλα σε συνδυασμό με κακάο ή γενικά με άλλες ουσίες, αφού αυτές επιδρούν αρνητικά και δημιουργούν προβλήματα στην πέψη του.

1.     Οι ιδιότητες του μητρικού γάλακτος.
       Το μητρικό γάλα είναι προσαρμοσμένο ακριβώς στις ανάγκες του βρέφους, ώστε να μην δημιουργούνται μεταβολικά απορρίμματα. Το μητρικό γάλα είναι προσαρμοσμένο στη φυσιολογία του βρέφους, περιέχει τρεις φορές λιγότερα πρωτίδια συγκριτικά με το αγελαδινό γάλα και περιέχει πρωτεΐνες, όπως η μεθειονίνη, η ταυρίνη και η τυροσίνη, που ανταποκρίνονται στην ενζυματική ανωριμότητα του βρέφους. Επιπλέον, περιέχει τρεις φορές λιγότερο ασβέστιο και τρεις φορές περισσότερη λακτόζη, συγκριτικά με το αγελαδινό γάλα. Ένα λίτρο μητρικού γάλακτος περιέχει δύο με έξι φορές περισσότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα από ένα λίτρο ημι-αποβουτυρωμένου αγελαδινού γάλακτος. Τα ακόρεστα αυτά λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τις εγκεφαλικές συνθέσεις και ο ανθρώπινος οργανισμός δεν ξέρει πώς να τα παράγει.
2. Οι ιδιότητες του αγελαδινού γάλακτος.
  Το αγελαδινό γάλα είναι μία πλήρης τροφή, που καλύπτει σχεδόν όλες τις ανάγκες που έχει ο ανθρώπινος οργανισμός. Για την ακρίβεια, αποτελείται από πρωτεΐνες, λακτόζη, τριγλυκερίδια, φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνες (B2, A και κυρίως D). Τονίζουμε την πλούσια περιεκτικότητά του σε ασβέστιο και λυσίνη, ένα αμινοξύ που συχνά λείπει από τις φυτικές πρωτεΐνες. Επιπλέον, το αγελαδινό γάλα περιέχει κατά μέσο όρο 4% λιπίδια στα 100ml, με τη συντριπτική πλειονότητα να είναι κορεσμένα λιπαρά. 

Το αγελαδινό γάλα, όμως, υστερεί σε λινολεϊκό οξύ συγκριτικά με το μητρικό γάλα, το οποίο είναι 50 φορές πιο πλούσιο. Επιπλέον, το αγελαδινό γάλα περιέχει 5% γλυκίδια, και κυρίως υπό τη μορφή λακτόζης. Η κατανάλωσή του είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά, διότι θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης του σκελετού και διατήρησης της πεπτικής γαλακτικής χλωρίδας. Ακόμη, ύστερα από μελέτες αποδείχθηκε ότι το γάλα της αγελάδας είναι το πιο υγιές και έγκυρο για την ανάπτυξη του οργανισμού μας.

Οι διαφορές του μητρικού γάλακτος από αυτό της αγελάδας είναι…

Μητρικό γάλα
Πρωτεΐνες  1,2 %
Υδατάνθρακες 7 %
Άλατα 0,2 %
Νερό 87,6 %
Θερμίδες 70 %
Λίπος 4 %

Γάλα αγελάδας
Πρωτεΐνες 3,5 %
Υδατάνθρακες 4,5 %
Άλατα  0,7 %
Νερό 87,3 %
Θερμίδες 65 %
Λίπος 4 %
 ( Πηγή:  http://news.pathfinder.gr/woman/882039.html)

.......................................................................................................


ΚΑΝΟΝΕΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ



...............................................................................................................................................

H παραδοσιακή κινέζικη κουζίνα


         

  Η κινέζικη κουζίνα είναι από τις πιο αγαπητές κουζίνες στην Ελλάδα.  Καθώς είναι από τις πιο παλιές κουζίνες στον κόσμο, προσφέρει ποικιλία παρασκευασμάτων. Αντιπροσωπεύει τον κινέζικο πολιτισμό με τον πλούτο, την ποικιλία και τη διαφορετικότητα των γεύσεων που παρουσιάζει. Φυσικά παραδοσιακή κινέζικη κουζίνα διαφέρει ανάλογα με την περιοχή (Νότια  Kίνα, Σανγκάη). H κουζίνα της κάθε περιοχής έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, αλλά γενικά για την κινέζικη κουζίνα ισχύουν ορισμένοι βασικοί κανόνες:


1.H προετοιμασία των υλικών είναι το σημαντικότερο στάδιο στο μαγείρεμα.

2.Tο μαγείρεμα είναι συνήθως πολύ σύντομο.

3.Tα υλικά κόβονται σε μικρά κομμάτια για να μπορούν να ψήνονται γρήγορα.

4.Tα λαχανικά, τα θαλασσινά και το ρύζι είναι από τα πιο διαδεδομένα υλικά στην κινέζικη κουζίνα.

5.Tο ευρύτερα διαδεδομένο σκεύος στην κινέζικη κουζίνα είναι το Γουόλ, ένα σκεύος με στρογγυλή βάση και κοίλες πλευρές, που είναι ιδανικό για τηγάνισμα.

6.Tα φαγητά έχουν περιορισμένο λίπος, γιατί μαγειρεύονται με λίγο λάδι (σπορέλαιο) και άλιπες σάλτσες

Παραδοσιακά υλικά:


  Στην κινέζικη κουζίνα χρησιμοποιούνται ορισμένα υλικά τα οποία μπορεί να πάρει κανείς από ειδικά σούπερ μάρκετ. Τέτοια υλικά είναι:


1.       Bλαστάρια μπαμπού: Tα βλαστάρια αυτά από μπαμπού κυκλοφορούν σε κονσέρβες. Χρησιμοποιούνται στις σαλάτες, αλλά και στο μαγείρεμα των κρεάτων, ως συνοδευτικό. Γοφού: Είναι είδος τυριού που γίνεται από σόγια και χρησιμοποιείται σε μικρά κομμάτια μέσα σε σούπες.


2.       Πάστες:   πάστες χρησιμοποιούνται ως βάση για γλυκές σάλτσες ή ντιπς. Oι  πιο γνωστές πάστες είναι αυτές που γίνονται από σόγια, μαύρα φασόλια ή σπόρους σουσαμιού. Κινέζικο λάχανο: Eίναι  το πιο συνηθισμένο λαχανικό στις φρέσκιες κινέζικες σαλάτες.

3.       Nουντλς: Eίναι  τα γνωστά κινέζικα μακαρόνια που γίνονται με ρυζάλευρο. Tο  μαγείρεμα των κροατικών με νουντλς λέγεται τσόου μέιν. Έτσι, υπάρχει κοτόπουλο τσόου μέιν, χοιρινό τσόου μέιν κλπ.

4.       Κάστανα: Xρησιμοποιούνται σαν γαρνιτούρα στα κινέζικα φαγητά και μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί αποξηραμένα ή συντηρημένα σε νερό μέσα σε κονσέρβες.


5.       Σάλτσες: Oι σάλτσες χρησιμοποιούνται πολύ στην κινέζικη κουζίνα και έχουν ως βάση τη σόγια. Eκτός από τη γνωστή σόγια σος, άλλες κοινές σάλτσες μαγειρέματος είναι η χόιζιν και η όιστερ.


6.       Mανιτάρια: Tα μανιτάρια πωλούνται αποξηραμένα ή σε κονσέρβα. Για γνήσιο κινέζικο μαγείρεμα ζητήστε τα μικρά στρογγυλά μανιτάρια που λέγονται στρόου.
 

7.       Tουρσί: Σε τουρσί μπορεί κανείς να βρει το λάχανο ή το λεγόμενο σετσουάν, που γίνεται με ανάμεικτα λαχανικά. Tο τουρσί είναι συνήθως καυτερό, γιατί έχει κόκκους πιπεριού και είναι αρωματισμένο με κομματάκια πιπερόριζας .



8.       Mπαχαρικά: Kοινά μπαχαρικά στην κινέζικη κουζίνα είναι το πιπέρι, το τζίντζερ και ένα μείγμα 5 μπαχαρικών που χρησιμοποιείται κυρίως στο πανάρισμα των θαλασσινών, και γίνεται από πιπέρι, γλυκάνισο, κανέλα, σκόρδο και μάραθο.


Mικρά μυστικά για επιτυχημένο μαγείρεμα
                                                                 
*Nα έχετε έτοιμα όλα τα υλικά πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα.


*Πριν ψιλοκόψετε τα λαχανικά ή τα κρεατικά, πλύντε τα με άφθονο νερό και αφήστε τα να στραγγίσουν καλά. Tα υλικά πρέπει να είναι εντελώς στεγνά πριν τα μαγειρέψετε. Eπίσης, πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Aν είναι παγωμένα, θα μειώσουν τη θερμοκρασία μαγειρέματος και το φαγητό θα αργήσει να ετοιμαστεί.


*Για να κόψετε εύκολα το κρέας σε κομματάκια, πρέπει να ακολουθήσετε τη φορά των μυϊκών ινών του.


*Για γρήγορο και σωστό μαγείρεμα, τα υλικά πρέπει να είναι κομμένα σε ομοιόμορφα κομμάτια και όχι τυχαία.


*Για να καλύψει το λάδι όλη την επιφάνεια του γουόκ, πρέπει να το αλείψετε με ένα πινέλο και όχι να το αδειάσετε μέσα στο σκεύος.


*Aν έχετε να τηγανίσετε κρέας και λαχανικά, τηγανίστε πρώτα το κρέας, βάλτε το στην άκρη και μετά προσθέστε τα λαχανικά. Στο τέλος του μαγειρέματος, ενώστε όλα μαζί τα υλικά και προσθέστε τις σάλτσες ή τα μπαχαρικά που υπαγορεύει η συνταγή.


*Aπό τα λαχανικά, εκείνα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο μαγειρέματος είναι το μπρόκολο, το καρότο, το λάχανο και οι πιπεριές. Aν δεν ξέρετε τη σειράμε την οποία πρέπει να μαγειρεύονται τα λαχανικά, για σιγουριά μαγειρέψτε τα ξεχωριστά, κατά είδος, και στη συνέχεια ενώστε τα.


*Για πετυχημένο πανάρισμα των υλικών χρησιμοποιήστε την αναλογία 1 προς 2, δηλαδή 1 κουταλιά κορν φλάουερ σε 2 κουταλιές νερό.
 

*Tο λάδι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα είναι το φιστικέλαιο, το λάδι κανόλα ή το σησαμέλαιο. Mπορείτε όμως να αρκεστείτε σ’ ένα οποιοδήποτε σπορέλαιο (καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο κλπ.).


*Αν δεν ακολουθείτε μια συγκεκριμένη συνταγή, τότε, πριν προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά στο γουόκ, αρωματίστε πρώτα το λάδι με λίγο σκόρδο και λίγο τζίντζερ.


*Eπίσης, αν αυτοσχεδιάζετε στο μαγείρεμακαι θέλετε να πετύχετε τη δική σας κινέζικη συνταγή, χρησιμοποιήστε για σάλτσα ένα μείγμα από 2 κουταλιές σόγια σος, 1 κουταλιά όιστερ σος, 1½ κουταλιά σέρι και 1 κουταλάκι ζάχαρη.


*Tο κρέας έχει μαγειρευτεί όταν αλλάζει χρώμα (από κόκκινο γίνει καφετί). Αντίστοιχα τα λαχανικά είναι έτοιμα όταν μαλακώσουν κάπως (δεν χρειάζεται να λιώσουν).


*Για σωστό μαγείρεμα, τοποθετήστε το γουόκ στο μάτι της κουζίνας του οποίου η διάμετρος είναι ελαφρά μεγαλύτερη από τη βάση του. Ξεκινήστε έχοντας το κουμπί της κουζίνας στη μεσαία ένδειξη ούτως ώστε να μπορείτε να χαμηλώνετε ή να αυξάνετε τη φωτιά ανάλογα με το πώς εξελίσσεται το μαγείρεμα.


*Tέλος , το μυστικό για ένα πετυχημένο κινέζικο φαγητό, όπως λένε οι ίδιοι οι Kινέζοι, είναι το ζεστό μάτι της κουζίνας και το κοφτερό μαχαίρι.





ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ:



Υλικά: 11/2 κιλό μύδια

1/2 πακέτο βούτυρο

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ποτήρι κρασί άσπρο

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο



Τρόπος παρασκευής: Καθαρίζετε τα μύδια πολύ καλά. Βάζετε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και ρίχνετε τα μύδια. Όταν ανοίξουν ρίχνετε το κρασί. Βράζετε ακόμα 5 λεπτά. Σερβίρετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με μαϊντανό. 



ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

Ξεκινάμε δυναμικά!!!
                                 
                                               
Άθληση και Υγεία στους νέους
                                     γράφει η Όλγα Ρώσση, Β4


    Η υγεία είναι μία κατάσταση πλήρους φυσικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας, όπως προσδιορίζεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας(Π.Ο.Υ). Η άθληση λοιπόν στον τομέα της υγείας έχει πρωταρχική θέση. Οι νέοι θα πρέπει να αθλούνται από την παιδική τους ηλικία. Ο αθλητισμός βοηθά και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των νέων. Μαθαίνουν να μάχονται, να διεκδικούν, να λειτουργούν ομαδικά. Επιπλέον αποκτούν καλή φυσική κατάσταση για την οποία χρειάζεται και ο συνδυασμός της καλής διατροφής και η αποφυγή των καταχρήσεων (αλκοολούχα ποτά, κάπνισμα κ.α.). Το γνωστό ρητό σε όλους μας ΄΄Νους υγιής εν σώματι υγιεί΄΄, κλείνει όλη τη σπουδαιότητα του τίτλου ΄΄Άθληση και Υγεία στους Νέους΄΄.  


                                                      
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ…
                                                                     από τη μαθήτρια του Β1 Ζαχαριά Βασιλική

        Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία μας, από τις πρώτες μέρες της ζωής μας μέχρι και τα γεράματα. Όσο τα παιδιά είναι μικρά, οφείλουν οι γονείς να  τα έχουν υπό την επίβλεψή τους, έτσι ώστε να ελέγχουν το τι τρώνε.    
      Είναι πολύ βασικό να ακολουθούν μικροί και μεγάλοι μια ισορροπημένη διατροφική ποικιλία σπιτικών και υγιεινών τροφίμων. Είναι μελετημένο από επιστήμονες πως η μεσογειακή διατροφή είναι η πιο σωστή και ισορροπημένη. Σχετίζεται, λοιπόν, με 25% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις και κάποιες μορφές καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Harvard. Επίσης, η απώλεια βάρους είναι μεγαλύτερη και οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο ικανοποιημένοι για αυτό το είδος της διατροφής, η οποία είναι πιο πλούσια σε <<υγιεινά>> λιπαρά, από οποιαδήποτε άλλη <<παραδοσιακή>> διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Παρακάτω, παρουσιάζεται μια σύντομη διατροφική πυραμίδα…  
                                                                                                                     (ΦΩΤΟ από το διαδίκτυο)

  

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ  
                                                      
                                                             Πηγή:  www.paidorama.com  
                                                                        Επιμέλεια:  Μαρία Βυθούλκα, μαθήτρια του Α3             
    Μιλώντας για παιδική παχυσαρκία το πρώτο που μας έρχεται συνήθως στο μυαλό είναι κάποιο πολύ παχύ παιδί. Επειδή η εικόνα του παχύσαρκου παιδιού ταυτίζεται με αυτή του χοντρού παιδιού πολλοί γονείς συνειδητοποιούν την κατάσταση αρκετά αργά. Με πρώτα τα παιδιά της Αμερικής, στην παγκόσμια κατάταξη, τα ελληνόπουλα κατέχουν την δεύτερη θέση σε σχέση με την παχυσαρκία. Τα τελευταία δέκα χρόνια η αύξηση της παχυσαρκίας φτάνει στο 54% σε παιδιά 6-11 ετών και το 40% σε εφήβους 12-17 ετών (Πηγή: Prevention Magazine) .
Πρόκειται για μια νέα μάστιγα η οποία θα οδηγήσει στο να «χάσουμε» σε 20 χρόνια, περισσότερα παιδιά από την κακή διατροφή και τα επακόλουθα που έχει αυτή (υπέρταση, στεφανιαία νόσος, διαβήτης τύπου 2 κ.α), παρά από το aids και τα ναρκωτικά!                                                                                                                          
 Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η παχυσαρκία  θεωρείται  ασθένεια με σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό.
   Ένα παιδί που δεν κινείται, σε συνδυασμό με ανθυγιεινή διατροφή, μπορεί να θεωρείται παχύσαρκο ενώ δεν του φαίνεται (π.χ. όταν δεν έχει αναπτύξει αρκετούς μυς σε σύγκριση με το ποσοστό λίπους).
 Σωστό ή λάθος;
  • ·Αν οι γονείς είναι αδύνατοι αυτό σημαίνει ότι έχουν εξασφαλίσει χωρίς καμιά προσπάθεια και το ιδανικό σωματικό βάρος του παιδιού τους; 
  •  Αν οι γονείς είναι υπέρβαροι αυτό εξασφαλίζει και αυξημένο σωματικό βάρος στο παιδί χωρίς δυνατότητα διαφοροποίησης; 
  •  Δίνουμε στα παιδιά μας μόνο τα γονίδιά μας ή μήπως και τις συνήθειές μας; Ποιο από τα δύο είναι ικανότερο να διαμορφώσει το σώμα μας και εντέλει την υγεία μας ;
   Η αλήθεια βρίσκεται στο ότι, ακόμη και εάν υπάρχει «γενετική προδιάθεση», είναι στο χέρι των γονιών το να φτιάξουν ή όχι ένα «ευνοϊκό περιβάλλον» για παραπανίσια κιλά.
Είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε πως μόλις το 1% των παχύσαρκων παιδιών αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας που ευθύνεται για την απόκτηση κιλών (π.χ ενδοκρινοπάθειες)
Είναι η παχυσαρκία ασθένεια; 
Ασθένεια είναι καθετί που δυσκολεύει την καθημερινότητα μας, επιβαρύνει την υγεία μας και μικραίνει την διάρκεια ζωής. Η παχυσαρκία συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά!
Υπολογίζοντας τον Δείκτη «Μάζας-Σώματος» (BMI Body Mass Index), ανάλογα με το αποτέλεσμα, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον υπέρβαρο (που δεν είναι ασθένεια) ή παχύσαρκο και άρα… ασθενή!