ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ -ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015

Εβδομάδα Μαθητικής Δημιουργίας / Βιβλιοδράση!
                                                                
                                                                                   από τη Βενετία Πρένγκα, μαθήτρια του Γ4

  Η πολιτιστική εβδομάδα είναι αφιερωμένη σε κάθε μαθητική ομάδα που ασχολήθηκε με κάποιο από τα καινοτόμα σχολικά προγράμματα από όλα τα σχολεία της Εύβοιας. Φέτος, το δικό μας Γυμνάσιο με την ομάδα της ηλεκτρονικής εφημερίδας έχει αναλάβει μέρος της ευθύνης για την οργάνωση της εβδομάδας μαθητικής δημιουργίας. Τα παιδιά της πολιτιστικής μας ομάδας μαζί με τις καθηγήτριες τους είχαν ραντεβού δύο φορές την εβδομάδα εκτός ώρας σχολείου να συζητήσουν και να οργανώσουν αυτήν την εβδομάδα για σας.

    Το σχολείο μας  ήταν κάθε μέρα εν δράση, είτε με την θεατρική του ομάδα, είτε με τους χορευτές του, ή ακόμα και ως κοινό παρακολουθώντας τα παιδιά της χορωδίας. Βέβαια, η Ομάδα της Βιβλιοθήκης του σχολείου μας  έδωσε το παρών και την Πέμπτη 23/04 στην Παγκόσμια Μέρα Βιβλίου στη δράση που οργανώθηκε έξω από το Κόκκινο Σπίτι. Στη δράση πήραν μέρος  και μαθητές του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας.

"Το βιβλίο που θα σε κάνει να αγαπήσεις τα.... βιβλία" Διαδραστικό παιχνίδι
   Εγώ, η Μάρω και η Ιωάννα παρουσιάσαμε την Πέμπτη παιχνίδια σχετικά με το βιβλίο και τις χρήσεις του που είχαμε προετοιμάσει στη διάρκεια των διακοπών με την κα Γιαννέλου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας. Με αυτόν τον τρόπο θέλαμε να προσελκύσουμε τους έφηβους να αγαπήσουν το βιβλίο...με μέτρο! 

   Το πρώτο παιχνίδι είχε σκοπό να βάλουμε τα παιδιά να σκεφτούν πιθανές αλλά και χιουμοριστικές  απαντήσεις σχετικά με το βιβλίο. Διασκεδάσαμε και γελάσαμε με τα πειράγματα και τις αστείες απαντήσεις των μαθητών.
Αστείες αλλά και έξυπνες απαντήσεις, από τους μαθητές-κοινό
"το ξωτικό των βιβλίων μοιράζει ...υλικό για απάντηση"
   Έπειτα η κα Ελευθερία Γιαννέλου μας φύλαγε ως έκπληξη ένα παιχνίδι που έμοιαζε με τις μουσικές καρέκλες αλλά χωρίς ...τις καρέκλες!! Όποιος έχανε θα έπρεπε να σκεφτεί και να μας πει μια πρόταση δικιά του ή 'κλεμμένη' από κάποιο βιβλίο..που τελευταία έπεσε στα χέρια του.


 Μαθητές του 6ου ΓΥμνασίου με την καθηγήτριά τους Χαρά Νίκα στην Κινητή Μονάδα 


   Να μην ξεχάσω  να σας αναφέρω τηνΚινητή Βιβλιοθήκη η οποία βρισκόταν στο χώρο της δράσης για 2 περίπου ώρες, μετά την ευγενική παραχώρησή της από τονΠρόεδρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας κο Νικολακάκη. Οι μαθητές που βρέθηκαν στη "δράση του βιβλίου" μπορούσαν έτσι να δανειστούν βιβλία της προτίμησης τους από τη συλλογή βιβλίων που διέθετε.


  Δυστυχώς η μικρή προσέλευση μαθητών λόγω της γιορτής του Αγίου Γεωργίου αλλά και του κρύου που επικρατούσε δε μας άφησε να πραγματοποιήσουμε τα σχέδιά μας για ανταλλαγή βιβλίων και bookcrossing.....
Ένα Βιβλιοαυτοκίνητο γεμάτο χαμόγελα!!  
Οι υπεύθυνες της Βιβλιοθήκης επί τω έργω....
   Το απόγευμα αυτό για μένα και -πιστεύω- για όσους συμμετείχαν στη δράση πέρασε ευχάριστα και διασκεδαστικά! Και μια συμβουλή...

.......ένα βιβλίο ανοίγει το μυαλό, μπορεί να γίνει αιτία επικοινωνίας με ανθρώπους αλλά είναι και αυτό που θα σε κάνει να ονειρευτείς χωρίς όρια!!


  22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ" 
                                                                                                     κείμενο - φωτο: Ωρεάνθη Δαϊναβά

  " Η Ημέρα της Γης, ξεκίνησε το 1970 ως ένα κίνημα διαμαρτυρίας και έχει εξελίχθηκε σε μια παγκόσμια γιορτή για το περιβάλλον και την προστασία του. Η ιστορία της Ημέρας της Γης φανερώνει την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής μας συνείδησης το τελευταίο τέταρτο του αιώνα αλλά και την εδραίωση της  άποψη ότι το περιβάλλον είναι αντικείμενο που αφορά όλους μας.

  Η διακήρυξη της 22ης Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης είναι η αναγνώριση ότι η Γη και τα οικοσυστήματά της μας παρέχουν τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης καθ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής μας. Σημαίνει επίσης, ότι αναγνωρίζει την ευθύνη που μας αναλογεί, όπως ορίζεται στη Διακήρυξη του Ρίου το 1992, για την προώθηση της αρμονίας στη φύση και τη Γη ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών των σημερινών και μελλοντικών γενεών.

  Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη. Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου από την υπεραλίευσης και την μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιεία.

Υπολογίζεται πως στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής." (www.newsit.gr)ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΡΟΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ Τ.Ε.Ε. ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ   Αυτή τη μέρα επέλεξαν οι μαθητές του Γυμνασίου Δροσιάς και του Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής για να συμπράξουν σε μια δράση οικολογική που έγινε στο Κόκκινο Σπίτι στα πλαίσια της Εβδομάδας Μαθητικής Δημιουργίας.    Οι μαθητές των δυο σχολείων είχαν ξανασυναντηθεί στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε ανάλογη δράση. Τα παιδιά του ΤΕΕ με τον καθηγητή τους κο Νίκο Λειβαδιά έφεραν στο χώρο της δράσης πανέμορφα γλαστράκια που είχαν κατασκευάσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα και νόμιζες πως ήταν φτιαγμένα από επαγγελματίες κεραμοποιούς!

     Οι μαθητές του Γυμνασίου Δροσιάς με τους καθηγητές τους κα Ζαχαρούλα Μάλλιαρη και κο Δημήτρη Ράγια (υπεύθυνους του Περιβαλλοντικού  Προγράμματος του σχολείου τους) έφεραν πολύχρωμα λουλούδια και ανθισμένες φραουλιές για να φυτευτούν στα γλαστράκια. Όλοι ετοιμάστηκαν, τα ...γάντια φορέθηκαν και η δράση άρχισε!! ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΡΟΣΙΑΣ-ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ on PhotoPeach

 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ-ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΙΤΙ

                                                       από τις μαθήτριες Μαρία Βυθούλκα (Γ’1) και Ειρήνη Ρίζου (Γ΄4)
    
   Στα πλαίσια της Εβδομάδας Μαθητικής Δημιουργίας λειτούργησε και φέτος στο Κόκκινο Σπίτι Έκθεση Μαθητικών Δημιουργιών στην οποία συμμετείχαν τα Γυμνάσια και Λύκεια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας που πραγματοποιούν καινοτόμες δράσεις. Επισκεφτήκαμε και εμείς την έκθεση με την ομάδα της εφημερίδας την Πέμπτη 23 Απριλίου.

ΤΟ 1ο ΕΠΑΛ ΜΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ!
   Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του 1ου ΕΠΑ.Λ  Χαλκίδας, που οι μαθητές του παρουσίαζαν εκθέματα πληροφορικής. Η Τρίτη, 21η Απριλίου ήταν ημέρα αφιερωμένη στην Πληροφορική και τις Νέες Τεχνολογίες.  Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έκθεση μας παρουσίασαν τις δημιουργίες τους,  που είχαν ξεκινήσει να τις κατασκευάζουν ήδη απ’την αρχή της χρονιάς.


    Αρχικά,τα παιδιά μας έδειξαν μια ιστοσελίδα που έφτιαξαν με θέμα την Χαλκίδα ( ενώ στην συνέχεια μας είπαν ότι έχουν φτιάξει και άλλες ιστοσελίδες με ανέκδοτα, με θέμα το bulling αλλά και e-shop με είδη κινητής τηλεφωνίας. Υπεύθυνος γι’αυτή την κατασκευή ήταν ο μαθητής   Τζίτζιρας Γιώργος.

    Στην συνέχεια, τα παιδιά μας έδειξαν τον σεισμογράφο (ο οποίος μετρά τον σεισμό σε κλίμακα Ρίχτερ μέσω της γλώσσας Visual Basic) και τον ανιχνευτή κραδασμών που έφτιαξαν. Tα εκθέματα αυτά ήταν άκρως εντυπωσιακά, ενώ φάνηκε πως τα παιδιά προσπάθησαν πολύ για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 
Ακόμα τα παιδιά μας έδειξαν ένα ρομπότ  το οποίο κατασκεύασαν μέσα σε 4 μήνες! Οι μαθητές που τα κατασκεύασαν ήταν οι: Λάμπρου Νίκος, Κοτρογιάννης Γιώργος, Τζιγιάννης Μιχάλης, Κερέντζης  Βασίλης, Μαρκάκη Δέσποινα και Γάβρης Θανάσης.
  
   Έπειτα, είδαμε τα 4 ηλεκτρονικά παιχνίδια που έφτιαξαν (τα οποία θα είναι διαθέσιμα στο site του 1ου ΕΠΑ.Λ μέσα στους επόμενους 3 μήνες). Τα παιχνίδια είχαν διάφορα θέματα όπως: ιστορικά  quiz με θέμα την Χαλκίδα (travelling city), με τον πλανήτη Άρη (Mars Discovery) και άλλα video games. 
  Επίσης, τα παιδιά έφτιαξαν και εφαρμογές σχετικά με τον ρατσισμό, τα ναρκωτικά αλλά και το bulling όπου ανέλυαν τα είδη αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης για το καθένα από αυτά. Επίσης μας εξήγησαν τον τρόπο δημιουργίας της κάθε εφαρμογής. Όλα τα παιχνίδια αλλά και οι εφαρμογές ήταν άκρως εντυπωσιακά. Οι μαθητές που φρόντισαν για την δημιουργία αυτών είναι οι: Μπλατσιώτης Νίκος, Σαρλάνης Κωνσταντίνος, Κακρής Νίκος, Μπακούτης Φώτης, Μαλαντάρας Στάθης, Μαντασάς Γιώργος, Κούκουζα Ιωάννα, Κωνσταντάρα Τάνια, Λάμπρου Καλλιόπη, Σιμιτζή Βασιλική, Σταθοπούλου Μάχη και Παναγιώτου Νικολέτα.
  Τελευταίο κομμάτι της έκθεσης ήταν ένα παιχνίδι ποδοσφαιράκι για Play Station, το οποίο οι μαθητές Φωτεινός Θωμάς και Λάμκα Ίγκλις έκαναν μόλις 1 εβδομάδα να το κατασκευάσουν! Μάλιστα πολλοί απ’τους επισκέπτες της έκθεσης δοκίμασαν το παιχνίδι και φάνηκε πως το διασκέδασαν αρκετά.
   
  Εμείς θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα παιδιά που μας ξενάγησαν στον χώρο και που μας μίλησαν για τις κατασκευές τους αλλά και να τους πούμε συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους και το όμορφο αποτέλεσμα που μας παρουσίασαν!!

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: http://1epal-chalk.eyv.sch.gr/

                                                                      Το κόκκινο σπίτι

                                                                                                   από τη μαθήτρια Ντέμη Αιμιλία
  Το  Κόκκινο Σπίτι της οικογένειας Μάλλιου κοσμεί το κρηπίδωμα στη βόρεια  πλευρά της παραλίας της πόλης της Χαλκίδας.

   Όλο το  οίκημα έχει όψη Π. Οι γωνίες είναι χτισμένες με πέτρινους ογκόλιθους ενώ  όλη η επιφάνεια είναι με πέτρα επιχρισμένη, τα παράθυρα προς την  είσοδο είναι μαρμάρινα και σχηματίζουν από πάνω αετώματα.

Θαυμασμό  προκαλεί στους σύγχρονους αρχιτέκτονες για τον τρόπο με τον οποίο ο  Κωνσταντίνος Φλέγγας το είχε προσαρμόσει στο βράχο που βρέχεται από  τρεις πλευρές με θάλασσα.

   Το  Κόκκινο Σπίτι χτίστηκε το 1884 από το Κων/νο Φλέγγα στη θέση παλαιού  οθωμανικού τεκέ και αγοράστηκε από τον έμπορο Βασίλειο Μάλλιο το 1890.

Το  έτος 1916 ο βασιλιάς Πέτρος της Σερβίας με την ακολουθία του, επί έξι  μήνες διέμενε σ' αυτό, στον πάνω όροφο, βρισκόμενος στην Ελλάδα λόγω  καταλήψεως του κράτους του από τους Γερμανούς.

    Κατά την αναχώρησή του κατέβαλε σεβαστό χρηματικό ποσό στο Βασίλειο Μάλλιο, ο οποίος το δώρισε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

     Στη διάρκεια της Κατοχής στεγάστηκε εδώ η γερμανική διοίκηση.

    Ο  Νικόλαος Μάλλιος, γιος του Βασίλειου, ως τελευταίος κληρονόμος, άφησε  το Κόκκινο Σπίτι στο δήμο Χαλκιδέων, για να χρησιμοποιηθεί ως Μουσείο,  Πνευματικό Κέντρο ή Βιβλιοθήκη.

Σήμερα το Κόκκινο Σπίτι έχει ανακαινιστεί και φιλοξενεί την Εστία Γνώσης της Χαλκίδας.

Πηγή : http://www.dimos-xalkideon.grκοκκινο σπιτι from klery78

Το Σπίτι με τ' Αγάλματα
   Το αρχοντικό αυτό βρίσκεται στην παραλία της Χαλκίδας απέναντι από το κόκκινο σπίτι. Χτίστηκε το 1891 ενώ ιδιοκτήτης του ήταν ο Δημήτριος Μάλλιος.
Είναι ένα διόροφο κτίσμα με υπόγειο και μεγάλες βεράντες στο πάνω όροφο. Στην οροφή του κτιρίου υπάρχουν τέσσερα πύλινα αγάλματα, δύο με γυναικεία μορφή και δυο με αντική. Στην είσοδο του, υπάρχει μαρμάρινη σκάλα που οδηγεί σε μεγάλη ξύλινη πόρτα με μαρμάρινο περίγυρω.    
 Στον επάνω όροφο υπάρχουν δύο μαρμάρινα μπαλκόνια το ένα πάνω από την είσοδο και το άλλο στην νότια πλευρά. Στο εσωτερικό του υπάρχει ένας μεγάλος διάδρομος με επιβλητική μαρμάρινη σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο. Γύρω από τον διάδρομο υπάρχουν μεγάλα δωμάτια με τζάκι και παράθυρα. 
   Αυτό που τραβάει την προσοχή στο κτίριο αυτό είναι ο εντυπωσιακός διάκοσμος του. Γύψινα , ζωγραφιές , μάρμαρα και ξύλο υπάρχουν παντού μέσα στο σπίτι. Ομως το σηματικότερο όλων που κάνουν το σπίτι με τα αγάλματα ξεχωριστό είναι τα ζωγραφιστά ξύλινα ταβάνια του.
   Στις αρχές '80 αγοράστηκε από τον δήμο ενώ στις αρχές του '90 άρχισε η αναπαλαίωση του η οποία και κράτησε περίπου 6 χρόνια. Σήμερα το αρχοντικό έχει παραχωρηθεί από τον δήμο στο Λύκειο των Ελληνίδων και στην εταιρία Ευβοϊκών σπουδών και αποτελεί ένα στολίδι στην παραλία της πόλης.

            ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΥ
                                                                           


  • είτε με κάποια μορφή παρουσίασης αποδεκτής από τον blogger

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ / e-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Μαθητικές Α-ταξίες"
<ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΤΕ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ/ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ>

Τηλ επικοινωνίας Γυμνασίου Ν. Λαμψάκου:  22210 81134
Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Μπαράκου Κλεοπάτρα