Κυριακή 10 Απριλίου 2016

ΜΟΔΑ/ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ: Η διαφορά είναι στα κουμπιά!
                                                                     από τη μαθήτρια του Γ1 Γιούλη Ζακυνθινού

    Όλοι θα έχουμε αναρωτηθεί γιατί τα γυναικεία πουκάμισα έχουν αριστερά τα κουμπιά. Ας κάνουμε λοιπόν μια αναδρομή στην ιστορία του πουκαμίσου. Το αρχαιότερο διατηρημένο ένδυμα στον κόσμο είναι ένα λινό πουκάμισο το οποίο βρέθηκε σε έναν αιγυπτιακό τάφο λίγο έξω από το Κάιρο, γύρω στα 3000 π.Χ.! 
  Το πουκάμισο ξεκίνησε να φοριέται κυρίως από τους άντρες και αποτελούσε βασικό κομμάτι των εσωρούχων τους μέχρι και τον 20ο αιώνα. Το ότι το πουκάμισο ήταν εσώρουχο προκύπτει άλλωστε και από το όνομα του (υποκάμισον < ὑπό + καμίσα/καμίσιον (λατινικό camisia) > δηλαδή κάτω από την καμίσα (λινό ρούχο). 
   Από τον 17 αιώνα και μετά, οι άντρες ξεκίνησαν να δείχνουν το πουκάμισο μέσα από τα ρούχα, ωστόσο αυτό ήταν το ίδιο, από ερωτικής άποψης, με ένα ορατό εσώρουχο σήμερα. Ακόμη και μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα ένα ορατό πουκάμισο, χωρίς τίποτα άλλο από πάνω, θεωρούνταν άσεμνο.  
  Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι τα πουκάμισα ξεκίνησαν ως casual ρούχα της εργατικής τάξης. Ένας τζέντλεμαν ήταν αδιανόητο να φορέσει ένα γαλάζιο πουκάμισο πριν το 1860, ωστόσο από το 1920 είχε γίνει πρότυπο και το 1980, ήταν πλέον η πιο συνηθισμένη περίπτωση.
 Τι συμβαίνει με τα γυναικεία πουκάμισα;

    Οι γυναίκες στην Ευρώπη και την Αμερική, ξεκίνησαν να φορούν πουκάμισα το 1860, όταν και έγιναν δημοφιλή από την αυτοκράτειρα Ευγενία της Γαλλίας. Με μια διαφορά. Τα κουμπιά του γυναικείου πουκάμισου ήταν στα αριστερά, σε αντίθεση με τα αντρικά που είχαν τα κουμπιά τους στα δεξιά. Ο λόγος της διαφοροποίησης αυτής αν και δεν είναι προφανής, είναι πέρα για πέρα ουσιαστικός. 

   Τα αντρικά πουκάμισα είχαν και εξακολουθούν να έχουν τα κουμπιά τους στα δεξιά και τις κουμπότρυπες στα αριστερά για να είναι πιο εύκολο το κούμπωμα από τους δεξιόχειρες, που είναι και η πλειοψηφία.
Η διαφορά με τις γυναίκες βρίσκεται στο γεγονός ότι οι πλούσιες κυρίες της άρχουσας τάξης δεν ντύνονταν ποτέ μόνες τους, αλλά τις έντυναν συνήθως οι υπηρέτριες τους. Και πάλι για λόγους ευκολίας και ταχύτητας λοιπόν, τα κουμπιά έπρεπε να είναι στα δεξιά, αυτή την φορά όμως όχι του ατόμου που φορούσε το πουκάμισο, δηλαδή των κυριών, αλλά αυτού που το έντυνε, δηλαδή των υπηρετριών! Για αυτόν τον λόγο τα κουμπιά στα γυναικεία πουκάμισα βρισκόταν στα αριστερά! Το περίεργο είναι ότι ακόμη και σήμερα που οι περισσότερες γυναίκες ντύνονται μόνες τους, τα κουμπιά των γυναικείων πουκάμισων συνεχίζουν να βρίσκονται στην αριστερή πλευρά.