ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012/13

                                                                                                                                       
                                                                                                                           ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
                

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


                                                                                                                 ΤΑΞΗ Β ΄
                                                                          από το μαθητή του Β3 Πιτσινή Αντώνη
                                                                          Φωτο: Πιτσινής Αντώνης, Πάλλη Εφη
    Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποίησαν οι μαθητές της Β τάξης. Επισκέφτηκαν το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης που αποτελεί παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη.


      συλλογές Iσλαμικής τέχνης στεγάζονται στο νεοκλασικό κτηριακό συγκρότημα των αρχών του αιώνα στην περιοχή του Κεραμεικού, μέσα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Αρχαία Αγορά με το δωρικό ναό του Ηφαίστου (Θησείο) και το Μουσείο στη Στοά του Αττάλου, καθώς και το αρχαίο Νεκροταφείο του Κεραμεικού με το ομώνυμο Μουσείο. 


  Το συγκρότημα, επί των οδών Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12, περιήλθε στο Μουσείο Μπενάκη από δωρεά του αείμνηστου Λάμπρου Ευταξία, ενώ ήταν ακόμη εν ζωή. 

     Ο μεγάλος αυτός δωρητής κατά το τελευταίο διάστημα της ζωής του διετέλεσε Επίτιμος Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου.  

Ένα από τα περίφημα μεταξωτά της Προύσας   Πάνω από 8.000 δείγματα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, χρυσοχοΐας, υφαντικής ξυλογλυπτικής, υαλουργίας, μικρότερες ομάδες από οστέινα αντικείμενα, ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες, και όπλα, καθώς και τον εσωτερικό μαρμαροθετημένο διάκοσμο μιας αίθουσας υποδοχής ενός αρχοντικού του 17ου αιώνα από το Κάιρο, υπομνηματίζουν με συνέπεια τη συνέχεια του ισλαμικού χρόνου από την πρωτοϊσλαμική ως την οθωμανική εποχή και την εξέλιξη της ισλαμικής τέχνης ως το 19ο αιώνα.


    Οι συλλογές άρχισαν να συγκροτούνται από τον Αντώνη Μπενάκη στην Αίγυπτο κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, την ίδια περίοδο με τις άλλες μεγάλες συλλογές της Ευρώπης και Αμερικής. Συχνά μάλιστα το υλικό τους αλληλοσυμπληρώνεται με αυτό του Μουσείου Μπενάκη.

Τα περίφημα ξυλόγλυπτα θυρόφυλλα της Μεσοποταμίας

     
   Στα πιο γνωστά έργα της συλλογής συναριθμούνται τα δύο ξυλόγλυπτα θυρόφυλλα της Μεσοποταμίας του 8ου αιώνα, ένα μοναδικό ψάθινο χαλί της Τιβεριάδος του 10ου αιώνα, το ορειχάλκινο κιβωτίδιο με την υπογραφή του Ισμαήλ ιμπν αλ – Ουάρντ αλ – Μάουσιλι και τη χρονολογία 1220, ο χάλκινος αστρολάβος του Αχμάντ ιμπν αλ – Σαράτζ με χρονολογία 1328/29 και η περίφημη βελούδινη σέλα της Προύσας του 16ου αιώνα   Σε μια από τις αίθουσες του μουσείου υπάρχει διαμορφωμένος χώρος  που αναπαριστά την αίθουσα υποδοχής (οντά) του αρχοντικού ενός πασά με τα χαρακτηριστικά  ψηφιδωτά δάπεδα εκπληκτικής τεχνικής. Τους τοίχους κοσμούν ολομέταξα καφτάνια,  αντίγραφα αυτών που βρίσκονται στο Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ

                                                               στην  ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ "ΒΗΜΑ FM"

Η χριστουγεννιάτικη αίθουσα Ν. Γκάτσου

Τα ελατάκια στο τέλος της εκδήλωσης κληρώθηκαν σε τυχερούς ακροατές του" Βήμα fm"
Την έκθεση βιβλίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι επισκέφτηκαν τα παιδιά της Β τάξης μετά το Ισλαμικό μουσείο. Στην αίθουσα Νίκου Γκάτσου αγόρασαν βιβλία προσφέροντας έτσι μια μικρή βοήθεια σε συνανθρώπους μας που υποφέρουν.
   Δωρίζοντας 1 μόλις ευρώ ο καθένας μπορoύσε να αποκτήσει οποιοδήποτε βιβλίο των εκδόσεων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ». Όλα τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα διατεθούν στο Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α) και θα στηρίξουν τα συσσίτια από τα οποία τρέφονται καθημερινά 1.500 άποροι και άστεγοι και θα προμηθεύσουν με τρόφιμα 1.250 οικογένειες του κέντρου της Αθήνας.
Η χιονόμπαλα στην είσοδο της αίθουσας!! Μπαίνεις και...παίζεις χιονοπόλεμο!!!


Και μια αναμνηστική φωτό!!           ---------------------------------------------------------------
                                           
 ΤΑΞΗ Γ΄

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
                                                  
                                                    από τη μαθήτρια του Γ1 Αλίκη Δαϊναβά
                                                  Φωτό:Παναγιωτοπούλου Βίκυ 
 
     Στις 14/12/12 η Γ΄τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Προεδρικό Mέγαρο, τους βασιλικούς κήπους γύρω απ’αυτό, καθώς και το Καλλιμάρμαρο στάδιο. Με ανυπομονησία όλοι μας περιμέναμε να δούμε το επιβλητικό αυτό κτίριο στο οποίο κατοικεί ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι αλήθεια  πως είχαμε ακούσει τόσα πολλά  γι’αυτό , όμως το γεγονός ότι θα το βλέπαμε από κοντά  μας ενθουσίαζε. 


    Προείχε όμως μια ματιά στη Βουλή! Εκεί βγάλαμε μερικές φωτογραφίες και αγναντέψαμε τα περιστέρια που τόσο ανέμελα πετούσαν γύρω μας. Μάλιστα  μερικοί από εμάς δοκίμασαν και να τα ταΐσουν! 


   Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε περπατώντας προς την πίσω μεριά της Βουλής εκεί όπου βρισκόταν το Μέγαρο! Αρχίσαμε την περιήγησή μας με μια βόλτα στο βασιλικούς κήπο, ο οποίος όπως πληροφορηθήκαμε είναι περίπου 300 στρέμματα και ανοιχτός, ώστε όλοι να μπορούν να απολαύσουν την ομορφιά του! 

    Πανύψηλα δέντρα αλλά και χαμηλοί θάμνοι, πανέμορφα, χρωματιστά λουλούδια, αλλά και μικρά ζωάκια παντού γύρω μας! Χαριτωμένες γέφυρες, μικρές πηγές, μνημεία, όμορφα  παγκάκια  πλουτίζουν το τοπίο. Έτσι διασχίζοντας τους κήπους, φτάσαμε στο Προεδρικό Μέγαρο και… εκείνη τη στιγμή γινόταν η αλλαγή φρουράς των τσολιάδων. Η όλη διαδικασία είχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που επικράτησε σιγή για λίγη ώρα!


   Μετά από λίγο άρχισε  η ξενάγηση στο εσωτερικό του κτιρίου! Ξεκινώντας από την τεράστια εισόδια σκάλα, πληροφορηθήκαμε για το σκοπό δημιουργίας του κτιρίου, αλλά και του κήπου καθώς και για την αρχιτεκτονική του χώρου. 

   
    Χάρη στην ξεναγό μας, είχαμε τη δυνατότητα να μαθαίνουμε παράλληλα για τις τοιχογραφίες, τις βυζαντινές εικόνες, τα έργα τέχνης, τις αντίκες που συναντούσαμε. 


   Τεράστιες αίθουσες, πανέμορφα έπιπλα, επιβλητικά σαλόνια και πολυέλαιοι.....
   Τα είδαμε όλα, την αίθουσα συνεδριάσεων, την αίθουσα των εκδηλώσεων,  ακόμη και την αίθουσα που γίνονται οι ορκωμοσίες, αλλά αυτό που μας κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν το πραγματικά πελώριο χριστουγεννιάτικο δέντρο που έστεκε επιβλητικά σε μια από τις αίθουσες! 

  Αξιομνημόνευτο είναι πως το κτίριο συνολικά είναι περίπου 6.000 τετραγωνικά μέτρα!!
Κάπου εκεί τελείωσε και η ξενάγηση μας…  Πιστεύω συνεπώς, πως  θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για αυτήν την επίσκεψη εφόσον είδαμε και μάθαμε πράγματα πρωτόγνωρα  και εντυπωσιαστήκαμε! 

Ήταν μια από τις εκδρομές  που χαράχτηκαν αναμφισβήτητα στη μνήμη μας! Ευχαριστούμε θερμά τους καθηγητές μας γι΄ αυτήν την ευκαιρία!


                                                                  
                                                                       λίγο πριν τις διακοπές.....
                                               γράφει η Ηρώ Καραχάλιου,μαθήτρια του Γ1 


Η τελευταία εβδομάδα, πριν κλείσουμε για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ήταν γεμάτη εκπλήξεις. 

 Τη Δευτέρα 17/12/12 τα παιδιά πήραν τους βαθμούς τους. Κάποιοι στεναχωρήθηκαν για τα αποτελέσματά τους, ενώ άλλοι χάρηκαν γιατί δεν πίστευαν ότι θα τα καταφέρουν τόσο καλά. Κατά τη διάρκεια των βαθμών και της αγωνίας όλων, μικρών και μεγάλων, δεν έλλειψε η χορωδία μας. Οι μαθητές, μαζί με τη βοήθεια της καθηγήτριας μουσικής, κα. Σαριδάκη, τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα από όλη την Ελλάδα. Επίσης, οι πολιτιστικές ομάδες έκαναν bazaar για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, πουλώντας γλυκά και τις δικές τους δημιουργίες.

   Την Τετάρτη 19/12/12 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας στο πνευματικό κέντρο Ν. Λαμψάκου. Πολλοί φίλοι και συγγενείς μας ήρθαν για να δουν το ‘’καλλιτεχνικό μας ταλέντο’’. Δεν μπορώ να παραλείψω βέβαια να σας πω ότι το άγχος των παιδιών ήταν μεγάλο, ακόμα κι αν προσπαθούσε ο ένας να ενθαρρύνει τον άλλο. Πάντως το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και οι θεατές μας απόλαυσαν τα θεατρικά των παιδιών και τα τραγούδια των μελών της χορωδίας. Όλοι μας, ήμασταν πολύ χαρούμενοι για την προσπάθειά μας και που τελικά καταφέραμε να κάνουμε μια πολύ ωραία γιορτή.
  
   Την Παρασκευή 21/12/12 το πρωί, πήγαμε στην εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα. Πριν αποχαιρετιστούμε με τους φίλους και καθηγητές μας είδαμε την ταινία «SCHOOL OF ROCK» στην αίθουσα εκδηλώσεων. Φυσικά, άρεσε σε όλους!!!