Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

'Η επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο'
 
     από τη μαθήτρια Ειρήνη Μπαράκου, Β2
             
          φωτο: Αφροδίτη Γεροδημητρίου Β1

    Την Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η εκδρομή των μαθητών της Β Γυμνασίου στο Βυζαντινό μουσείο. Στις 7:30 αναχωρήσαμε από το σημείο συγκέντρωσης και σε περίπου 2 ώρες φτάσαμε στον προορισμό μας. Η ξενάγηση μας ξεκίνησε στις 9:30 και διήρκεσε 2 ώρες. 
   
  Αρχικά, ο ξεναγός μας μίλησε για το πως δημιουργείται ένα μουσείο και κατόπιν αναφέρθηκε στην ιστορία του συγκεκριμένου μουσείου. Με ερωτήσεις σε μας , τους μαθητές, κάναμε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του Βυζαντίου για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε αργότερα το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει για την ομάδα μας οι υπεύθυνοι του μουσείου. 


   Όταν τελείωσε αυτή η ενημέρωση που έγινε στον υπαίθριο χώρο του μουσείου, ο ξεναγός μας οδήγησε στο εσωτερικό του μουσείου, όπου θαυμάσαμε και σχολιάσαμε την φαντασμαγορική και γραφική σειρά εκθεμάτων. 

   Μάθαμε για τον δημόσιο βίο σε σχέση με τη ζωή των Βυζαντινών, και για το πως συνδέεται ο χριστιανισμός με την αρχαία θρησκεία. 

   Ακόμα, είδαμε τα χριστιανικά σύμβολα που χρησιμοποιούσαν οι Βυζαντινοί στην καθημερινή τους ζωή. αλλά και ακούσαμε χρήσιμες πληροφορίες  για ντύσιμο και τον καλλωπισμό των γυναικών, 
  
 Παρατηρήσαμε  κοσμήματα και σκεύη καθημερινής χρήσης, ακούσαμε για τα ταφικά έθιμα της εποχής και τον τρόπο που έχτιζαν στα πρωτοχριστιανικά χρόνια οι Βυζαντινοί τους ναούς τους. 
  
 Έτσι κατανοήσαμε ότι η Βυζαντινή αυτοκρατορία προήλθε ομαλά από την Ρωμαϊκή και  αποτέλεσε στην Ανατολή τη χριστιανική συνέχεια της που κατέπληξε με τη δύναμη και την πολιτιστική της δημιουργία. 


ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ on PhotoPeach