Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ



ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012-13  

Το πολιτιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ομάδες:1.Ηλεκτρονικής Έκδοσης Εφημερίδας (Υπεύθυνες καθηγήτριες:Μπαράκου Κλεοπάτρα, Ανυφαντή Έλένη, Κουμούλη Δάφνη) 2.Δανειστικής Βιβλιοθήκης (Υπ. Καθηγήτρια: Μπαράκου Κλ.) 3. Χορωδίας  (Υπ. Καθηγήτρια: Σαριδάκη Στέλλα)    

 Ομάδα εφημερίδας 

1. Συντάκτες: Γιαλαγιά Αριάδνη, Δαϊναβά Αλίκη, Καραχάλιου Ηρώ, Χασιώτης Ιωάννης, Σουγιουλτζής Σεραφείμ

2.Αρθρογράφοι: Baϊρλή Θεανώ,Bυθούλκα Μαρία,Κλειώ Παλτόγλου, Σασσάνη Νικολέττα,  Δράκος Σταύρος, Δράκος Στέλιος, Ευσταθίου Θεόδωρος, Ζαχαριά Βασιλική,Ζαχαριά Χριστίνα, Ζέρβας Γιώργος, Καράπας Παναγιώτης, Διοματάρη Ευαγγελία, Καρλατήρα Σταυρούλα,  

Φωτο: Καραχάλιου Ηρώ-Επεξεργασία:Δαϊναβά Αλίκη 

 

 Το σχολείο μας.....


ΟΝΟΜΑΣΙΑ: ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΛΑΜΨΑΚΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΣ  /Τ.Κ.34100
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2221081134
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ

Ο τόπος μας....

  • Καλλικρατικός Δήμος Χαλκιδαίων 

  • Πόλη : Ν. Λάμψακος 

     

Η Λάμψακος της Μ. Ασίας

ΙΔΡΥΣΗ
   Πόλη της μικρασιατικής Ασίας στον Ελλήσποντο, αποικία των Φωκαέων, οι οποίοι την
ίδρυσαν εκεί τον 7ο π. Χ. αιώνα., αφού αφαίρεσαν θέση από τους Βέβρυκες

ΟΝΟΜΑΣΙΑ
Η Λάμψακος είχε παλαιότερα το όνομα Πιτυούσσα ή Πιτύουσα ή Πιτύεια ή Πιτύη, είτε επειδή είχε πολλές πιτυές (κουκουναριές) είτε επειδή εκεί είχε κρύψει ο Φρίξος κάποιο θησαυρό, που στα θρακικά λεγόταν πιτύη. Bέβαια  στα φοινικικά σημαίνει, πόλη κοντά σε πέρασμα, πορθμό.  Η χώρα γενικά των Λαμψακηνών ονομαζόταν Βεβρυκία, από τους Βέβρυκες που κατοικούσαν άλλοτε εκεί.
Όταν όμως η Λαμψάκη, κόρη του βασιλιά των Βεβρύκων Μάνδρωνος, διέσωσε τη ζωή των αποίκων Φωκαέων που κατοικούσαν στην Πιτυούσσα, αφού ειδοποίησε αυτούς έγκαιρα για τα φονικά σχέδια των Βεβρύκων, επ’ ευκαιρία της απουσίας του Μάνδρωνος, τότε αφού επιτέθηκαν οι Φωκαείς αιφνίδια εναντίον των Βεβρύκων σε κάποια γιορτή τους, τους εξόντωσαν και αφού κατέλαβαν την Πιτυούσσα, την ονόμασαν Λάμψακο.  Στη Λαμψάκη μετά το θάνατό της απένειμαν θείες τιμές και λέγεται πως αυτό συνεχίστηκε και στους ιστορικούς χρόνους. Στα μεσαιωνικά χρόνια ονομαζόταν Λάμψικο, Λάψακο και Λιψό. Η ελληνική παλιά ονομασία Λαομεδόντεια δεν επικράτησε. Δεν είναι όμως τυχαίο, νομίζω, αφού ο Λαομέδων ήταν ο πατέρας του Πριάμου, βασιλιά των Τρώων, και οι Λαμψακηνοί έλκουν την καταγωγή τους απ’ τους αρχαίους Τρώες. Σήμερα ονομάζεται Λάψεκι.


ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΛΑΜΨΑΚΟ 
Η ονομασία της Ν. Λαμψάκου προέρχεται από την Π.Λάμψακο που βρίσκεται στη Μ. Ασία. Η Ν. Λάμψακος αρχικά ήταν αραιοκατοικημένη περιοχή, αργότερα με την πάροδο των χρόνων αυξήθηκαν τα  σπίτια άρα και οι κάτοικοι. 
Φυσικά δρόμοι από άσφαλτο δεν υπήρχαν και οι άνθρωποι μετακινούνταν με γαϊδούρια. Τα σπίτια ήταν φτιαγμένα από πέτρες και χωμάτινους πλήθους. Ακόμη οι σκεπές των σπιτιών ήταν από κεραμίδια. Στο χωριό αυτό υπήρχαν τέσσερις πλατείες, μεγάλες για εκείνη την εποχή. Τα παιδιά του χωριού περνούσαν την ώρα τους σε αλάνες παίζοντας παιχνίδια που σε μας σήμερα είναι άγνωστα. Επικρατούσε μεγάλη φτώχεια, τα παιδιά δεν άλλαζαν ρούχα κάθε μέρα όπως εμείς, το φαγητό μόλις που έφτανε για ολόκληρη την οικογένεια. Βέβαια υπάρχουν και άλλα παραδείγματα για να περιγράψουμε την φτώχεια που επικρατούσε. Μπορεί να μην υπήρχαν χρήματα, αλλά υπήρχε και κάτι σημαντικότερο η ανθρωπιά, η σέβαση και η καλοσύνη αυτών των ανθρώπων…   
    
                                                          (Οι πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο της 
                                                        φιλολόγου του Γυμνασίου μας Μαρουδιάς Χρυσάγη
                                                                    "Απ' την Παλιά ....στη Νέα Λάμψακο")