Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΖΑΜΙ ΖΑΔΕ

EΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΖΑΜΙ ΕΜΙΡ ΖΑΔΕ
                                                                             
                                                                                  από τη μαθήτρια του Γι Μαρία Βυθούλκα
                                                                                  φωτο: Μαρία Χασιώτη / Ωρεάνθη Δαϊναβά


   Η Πολιτιστική μας Ομάδα, επισκέφτηκε την Δευτέρα 13/10 το Οθωμανικό Τέμενος Εμίρ Ζαδέ, που βρίσκεται στην πλατεία ‘Πεσόντων Πολιτών’ και είδαμε την συλλογή χαρακτικών που συνέλεξε ο Ιωάννης Καράκωστας.
     
  
  ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΟΥ ΕΜΙΡ ΖΑΔΕ
               (μτφ. του γιου του Εμίρη)

      Το τζαμί αυτό χτίστηκε τον 15ο αιώνα από
   τους Τούρκους που κατέλαβαν  την Χαλκίδα.
   Έξω απ’το τζαμί  βρίσκεται μια κρήνη, όπου
    εκεί οι πιστοί έβγαζαν τα παπούτσια τους
    και έπλεναν το πρόσωπο και τα πόδια τους.
    Στην είσοδό του υπάρχει χαραγμένη μια
    επιγραφή γραμμένη στα αραβικά που  λέει:

«Είσελθε εδώ εν ειρήνη και θα είσαι αθάνατος εις το όνομα του Παντελεήμονα Θεού». 

                 Όταν μπαίνεις μέσα ξεχωρίζεις τον
μινμπάρ, δηλαδή τον άμβωνα όπου βρισκόταν ο Ιμάμης. 
Πάνω από αυτό βρισκόταν το μιχράμπ. Το μιχράμπ είναι το σύμβολο που βοηθά στον προσανατολισμό των πιστών για να στρέφονται προς τη Μέκκα.
     
Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΩΝ
Χαρακτικό από την καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού 
    Τα χαρακτικά είναι η  χάραξη σχεδίων σε μια σκληρή επιφάνεια (μήτρα) που βοηθούσε στην παραγωγή αντιτύπων. Σημερινά είδη χαρακτικής αποτελούν η χαλκογραφία, η ξυλογραφία αλλά και η γκραβούρα. 
   
   Ο άνθρωπος όμως που φρόντισε να μαζέψει όλα τα χαρακτικά που βρίσκονταν στο νομό μας και σε όλη την Ελλάδα ήταν ο Ιωάννης Καράκωστας. 
  Ο Ιωάννης Καράκωστας, νεαρός  νομικός του 1960, ξεκίνησε να μαζεύει χαρακτικά απ’όλη  την Ελλάδα και κατέληξε με συστηματική έρευνα σε χαρακτικά που είχαν θέμα την Χαλκίδα. Θεωρώντας, λοιπόν, ότι το πλούσιο αυτό υλικό έπρεπε να αποτελέσει κτήμα των Ευβοέων, παραχώρησε τη Συλλογή στον Δήμο Χαλκιδέων, προκειμένου να εκτεθεί, σε συνεργασία με την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο οθωμανικό τέμενος της πόλης, Εμίρ Ζαδέ.
Ο Μαρτυρικός Θάνατος του Ενετού Βαϊλου της Εύβοιας.
Η Εύβοια στους ναυτικούς χάρτες/16ος-18ος αι.
   Τον Μάιο του 2013 ξεκίνησαν οι απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση και τη μετατροπή του τεμένους σε εκθεσιακό χώρο. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 2014 στις 18 Ιουλίου όπου έγιναν και τα εγκαίνια της έκθεσης. 


Ο πριονισμός του Βαϊλου

Η Γέφυρα της Χαλκίδας επί Ενετών
  Ο Δήμος Χαλκιδέων και η 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων εγκαινίασαν την έκθεση με τίτλο «Στην Εύβοια… με τους Ευρωπαίους περιηγητές (16ος-19ος αιώνας) – Η συλλογή χαρακτικών του Ιωάννη Καράκωστα». 

  Κύριος στόχος της έκθεσης είναι ο επισκέπτης να γνωρίσει καλύτερα την Εύβοια μέσα από σκηνές καθημερινής ζωής, τοπία, πλήθος χαρτών και πληροφοριακού υλικού, καθώς και να ανακαλύψει την ιστορία και την εξέλιξη της Χαλκίδας, από τον Μεσαίωνα μέχρι τη λήξη της οθωμανικής κυριαρχίας. 

  Σήμερα η έκθεση περιλαμβάνει 110 χαρακτικά ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν κάποια έργα γνωστών καλλιτεχνών όπως είναι οι Coronelli και Lauremberg.
        
   Για εμάς τους μαθητές αλλά και για τους συνοδούς καθηγητές η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε ένα ταξίδι στο παρελθόν, γεμάτο μάθηση και πληροφορίες που μας βοήθησαν να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα την πόλη μας και την ιστορία της!
Και η αναμνηστική φωτο της ομάδας!

( Κάποια στοιχεία είναι και απ’το site www.arxaiologia.gr)