Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

                                                                           άρθρο του Στέλιου Μεθενίτη, μαθητή του Γ2

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματά του κάθε ατόμου ;
Ας ξεκινήσουμε με μερικούς βασικούς ορισμούς:

*Άνθρωπος: ουσιαστικό
Ένα μέλος του είδους Homosapiens ένας άντρας, μια γυναίκα ή ένα παιδί. 

*Δικαιώματα: ουσιαστικό
Πράγματα τα οποία δικαιούται κανείς  ή  εγγυημένες ελευθερίες που του επιτρέπονται

*Ανθρώπινα Δικαιώµατα: ουσιαστικό
Τα δικαιώματα που έχεις επειδή είσαι άνθρωπος.


Τα ανθρώπινα δικαιώματα βασίζονται στην αρχή του σεβασμού του ατόμου. Η βασική θεώρησή τους είναι ότι κάθε άτομο είναι ένα ηθικό και λογικό ον, που αξίζει να του φέρονται με αξιοπρέπεια. Αποκαλούνται ανθρώπινα δικαιώματα γιατί είναι οικουμενικά. Ενώ κάποιες χώρες ή ειδικές ομάδες απολαμβάνουν συγκεκριμένα δικαιώματα που ισχύουν μόνο γι’ αυτούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τα δικαιώματα που δικαιούνται όλοι ,χωρίς να έχει σημασία ποιοι είναι και πού ζούνε ,απλώς γιατί είναι ζωντανοί.                               
Αυτά περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνονται, επίσης, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της συμμετοχής στον πολιτισμό, το δικαίωμα στην τροφή, την ιατρική περίθαλψη, δικαίωμα στην εργασία, την εκπαίδευση και το δικαίωμα στην παροχή στέγης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

   Τα δικαιώματα αυτά απαριθμούνται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η επέτειος της οποίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου. Ωστόσο η πορεία μέχρι  την καταγραφή τους ήταν μεγάλη . Αρχικά μόνο κάποιοι τυχεροί άνθρωποι είχαν  δικαιώματα ,ωστόσο μετά από μερικές χιλιάδες χρόνια αγώνων και διακηρύξεων των δικαιωμάτων αυτών τα πράγματα ήταν φαινομενικά ικανοποιητικά. Όπως όμως αποδείχθηκε στη συνέχεια τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι ξέσπασαν .Ο Χίτλερ εξόντωσε το μισό πληθυσμό των Εβραίων .Συνολικά 90 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν.Τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν φτάσει σε τρομακτικό σημείο εκμηδένισης .Η αλλαγη ήταν απαραίτητη .Αυτή ήρθε με την ίδρυση του Οργανισμού   Ηνωμένων Εθνών  (1945).Ο βασικός σκοπός του οποίου ήταν ο εξής¨…να επικυρώσει την πίστη στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στην αξιοπρέπεια και στην αξία των ανθρωπίνων όντων ¨. Το 1946 η Ελέαν Ρούσβελτ  γίνεται  πρόεδρος του ΟΗΕ και υπό την επίβλεψή της δημιουργήθηκε το 1948 η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων .
Τα δικαιώματα αυτά απαριθμούνται στην

ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

   Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά .Καθημερινά,  παρά το ότι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην τροφή και τη στέγη,  χιλιάδες πεθαίνουν από την πείνα, παρά το ότι οι άνθρωποι έχουν την ελευθερία του λόγου, αμέτρητοι βρίσκονται στη φυλακή επειδή εξέφρασαν απλά τη γνώμη τους  ,ανεξάρτητα από το δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση  πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενήλικες δεν μπορούν να διαβάσουν , παρά το ότι φαινομενικά  έχει εξαλειφθεί  η δουλεία,   27 εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα ζουν στη σκλαβιά . Όταν υπογράφηκε  η  Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  δεν είχε τη μορφή νόμου αλλά ήταν προαιρετική . Ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από απλά λόγια σε μια σελίδα .
   Όταν ο  Δρ Κινγκ αγωνίστηκε υπέρ της φυλετικής ισότητας,  αγωνίστηκε για δικαιώματα, που θεωρητικά ήταν ήδη εγγυημένα από τα Ηνωμένα  Έθνη επί δύο περίπου δεκαετίες.’Oταν ο Νέλσον Μαντέλα όρθωσε το ανάστημά του για να υπερασπίσει την κοινωνική δικαιοσύνη  στη δεκαετία του 90 η χώρα του είχε ήδη συμφωνήσει να καταργήσει τέτοιου είδους διακρίσεις πριν  από περίπου 40 χρόνια .
  Αυτή τη στιγμή σε όλον τον κόσμο συμβαίνουν καταπατήσεις κατοχυρωμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
   
   Συμπερασματικά όλοι μας  πρέπει να δίνουμε τον αγώνα μας , προκειμένου να ισχύουν  πραγματικά ακόμα και τα δικαιώματα που θεωρούνται  δεδομένα , καθώς πρόκειται  για  επιλογές που κάνουμε καθημερινά ως άνθρωποι ,τόσο άπλες, που μπορούν ωστόσο να έχουν μεγάλη σημασία για συνανθρώπους μας που πέφτουν θύματα ορισμένων αδικιών.