Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Τα greeklish στη ζωή μας
                                                                γράφει η μαθήτρια Παππά Παναγιώτα, Γ2


  Έχετε παρατηρήσει πως όλο και περισσότεροι χρήστες των social media επιλέγουν και χρησιμοποιούν τα greeklish αντί της ελληνικής γλώσσας; Ξέρετε πως με αυτή τη συνήθεια κακοποιούμε την τόσο όμορφη γλώσσα μας; Γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι η ορθή χρήση της γλώσσας μας;


     Πρώτα απ' όλα, τα greeklish αποτελούν μια τεχνητή γλώσσα που δημιουργήθηκε από τους χρήστες των κινητών τηλεφώνων, όταν πρωτοκυκλοφόρησαν. Καθώς η γλώσσα των τότε κινητών ήταν η αγγλική, οι χρήστες έπρεπε με κάποιον τρόπο να συντάξουν μηνύματα στα ελληνικά και ταυτόχρονα να κάνουν και οικονομία στις χρεώσεις. Αυτό είχε ως επακόλουθο, η ανάγκη αυτή να αποτελέσει αφορμή για την δημιουργία αυτού του κώδικα.
    
          Επιπλέον, η επιρροή των greeklish είναι άκρως βλαβερή για την ίδια την γλώσσα. Οι άνθρωποι παύουν να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους ή το εμπλουτίζουν με ξενικούς όρους, με αποτέλεσμα να “ξεχνούν” ή να σταματούν να χρησιμοποιούν σωστά τη γραμματική και το συντακτικό της δικής τους γλώσσας.

     
    Επιπροσθέτως, με τη σωστή χρήση της γλώσσας μας, ως λαός θα μπορούμε να διαφυλάξουμε τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας ,την παράδοσή μας, την κληρονομιά μας γενικότερα. Για παράδειγμα, κανένας λαός δεν κατάφερε να εξελίξει τον πολιτισμό του με την στασιμότητα, πάντα υπήρξαν κάποιοι που με τα έργα τους έδωσαν τα φώτα στην γνώση και την ομορφιά της γλώσσας. Οπότε θα έπρεπε να ενισχύουμε κάθε πνευματική δημιουργία με τη σωστή χρήση του λόγου και όχι να καταστρέφουμε την ίδια τη γλώσσα μας με τεχνητές γλώσσες.



    Η ελληνική γλώσσα είναι, αν όχι η ομορφότερη, μια από τις ομορφότερες γλώσσες όλου του κόσμου, μια γλώσσα που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην παγκόσμια διανόηση. Είναι χρέος όλων μας να τη διαφυλάξουμε και να τη χρησιμοποιούμε σωστά αφήνοντας πίσω τα greeklish.