Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

  

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΏΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΏΝ
γράφει η Βασιλική Ζαχαριά, Γ1
  
  Έχουμε άραγε αναρωτηθεί ποτέ για την αντίδρασή μας ή το τι πρέπει να κάνουμε, σε περίπτωση που κάποιος συνάνθρωπός μας, ένας δικός μας άνθρωπος, τραυματιστεί ή χάσει τις αισθήσεις του;
  Έχουμε αναρωτηθεί ποια οφείλει να είναι η δική μας συμμετοχή. ώστε να βοηθήσουμε στη σωτηρία του, αφού όλοι γνωρίζουμε πως τα πρώτα λεπτά σε ένα ατύχημα είναι κρίσιμα για τη ζωή του θύματος;
 Ίσως τα ερωτήματα αυτά έρχονται συχνά στο μυαλό μας,  αλλά τελικά κανένας από εμάς δεν φροντίζει να πληροφορηθεί σχετικά με αυτό το θέμα. 


  

 Ωστόσο, το σχολείο μας προσκάλεσε την κυρία Αρουτζίδου, νοσηλεύτρια και εργαζόμενη στον Ερυθρό Σταυρό, με σκοπό να παρέχει στους μαθητές της Γ'  τάξης βασικές γνώσεις για τις πρώτες βοήθειες. 
 Η ομιλία της πραγματικά προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον σε όλους μας, αφού, για να μας πληροφορήσει, δεν βασίστηκε μόνο στο λόγο και τη θεωρία, αλλά και σε ιδιαίτερα κατατοπιστικά και παραστατικά  παραδείγματα. 

H κα Αρουτζίδου παρουσιάζει τον τρόπο παροχής βοήθειας.....
....και οι μαθητές μαθαίνουν να τον εφαρμόζουν!
  Έδωσε την δυνατότητα σε μερικούς απ' τους μαθητές να την βοηθήσουν, αλλά και να εφαρμόσουν τις πολύτιμες συμβουλές της, άλλοι παριστάνοντας τα θύματα που έχουν βρεθεί σε κρίσιμη κατάσταση και άλλοι τους διασώστες τους. Εκείνη πήρε τον ρόλο του ατόμου που καθοδηγούσε για να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στον τραυματισμένο, δείχνοντάς μας τον κατάλληλο εξοπλισμό που πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας σε τέτοιες περιστάσεις και τη σωστή χρήση του. 




    Με αυτόν τον τρόπο καταλάβαμε πως ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να βρίσκεται σε οποιαδήποτε από τις δύο θέσεις. 



Τα παιδιά ρωτούν και συμμετέχουν.....
  Επιπλέον, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις και να λύσουν τις διάφορες απορίες τους πάνω στο θέμα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. Ήταν πραγματικά ένα πολύ χρήσιμο και σύντομο ενημερωτικό πρόγραμμα και κατά την γνώμη μου αναγκαίο για τα απρόοπτα της καθημερινής μας ζωής...!


.....ή παρακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον


           
Ο Δ/ντης κος Γιαννούκοα, η  κα Αρουτζίδυ και η υπεύθυνη για τη διοργάνωση καθηγήτρια