Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΑΡΘΡΟ: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 Οι κρίσεις και η μετανάστευση γύρω από την Ελλάδα
                                                   
                από το μαθητή του Γ2 Στέλιο Μεθενίτη

  Η πτώση των σοσιαλιστικών  καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη το 1989, δημιούργησε το πρώτο κύμα οικονομικής μετανάστευσης με προορισμό  τόσο την Ελλάδα (με μετανάστες κυρίως από την Αλβανία ,Βουλγαρία και Ρουμανία ) όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη.

  Στη συνέχεια προστέθηκαν μετανάστες από χώρες της Αφρικής  και της Ασίας. Σ' αυτό συνέβαλε καθοριστικά η ανθρωπιστική κρίση που επέφεραν ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, το χάος στο Αφγανιστάν και οι συνεχιζόμενες εσωτερικές συγκρούσεις στη Λιβύη και στην Αίγυπτο.

 Κρίσεις που φυσικά ήταν σε πολύ μικρό ποσοστό αυτοδημιούργητες και οι οποίες γιγαντώθηκαν με τις επεμβάσεις ξένων δυνάμεων (Η.Π.Α ,ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ κ.α) λόγω της ύπαρξης μεγάλων συμφερόντων στις περιοχές αυτές.

Διαδηλώσεις στη Συρία


 Οι παράνομοι μετανάστες διαμέσου της Μεσογείου έχουν πολλαπλασιαστεί. Κύριος τρόπος  μετάβασης των μεταναστών στις χώρες-προορισμούς τους είναι  τα θαλάσσια  μέσα που τους παρέχονται από τους λαθρέμπορους. Για να φύγουν από τον τόπο τους πληρώνουν  ολόκληρες περιούσιες  σε αναίσχυντους <<εμπόρους-μεταναστών>> που τους εκμεταλλεύονται απροκάλυπτα , προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποιον  ελάχιστο χώρο ,  για τους ίδιους και τις οικογένειες τους ,επάνω σε κάποιο παμπάλαιο και κακοσυντηρημένο πλοιάριο ανάμεσα σε δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες συντοπίτες τους.

  Οι αδικίες και οι δυσκολίες όμως δεν σταματούν εκεί. Οι συνθήκες της μεταφοράς τους είναι τραγικές και η ασφάλεια ανύπαρκτη. Πολλές φορές οι λαθρέμποροι δεν διστάζουν  να τους εγκαταλείψουν μεσοπέλαγα ή ακόμα και να τους πετάξουν από το πλοίο όταν συναντήσουν την παραμικρή δυσκολία. Πολλοί χάνονται στη θάλασσα (περισσότερα από 1.500 θύματα στη μεσόγειο μέσα στο 2015)
   Μέσα σε μια εικοσαετία, στα σύνορα της Ευρώπης, πέθαναν 19.142 άνθρωποι!

Στοιβαγμένες ανθρώπινες ψυχές που ελπίζουν σε ένα καλύτερο(;) μέλλον
    Θα πρέπει λοιπόν τόσο οι κυβερνήσεις των κρατών, οι διεθνείς οργανισμοί όσο και ο κάθε ένας από εμάς να συνειδητοποιήσουμε  ότι  τέτοια τραγικά γεγονότα και καταστάσεις δεν είναι φυσιολογικά και καθημερινά. Θα πρέπει ο καθένας μας να  ενεργοποιείται και να συνεισφέρει ενεργά στην επίλυση τέτοιων ζητημάτων  και να μην  αδιαφορεί. Ας έχουμε στο μυαλό μας κάτι που είχε πει   ο γνωστός συνθέτης Μ . Χατζιδάκις  :

" Όταν συνηθίζεις το πρόσωπο του τέρατος αρχίζεις να του μοιάζεις. Δυστυχώς συνηθίσαμε το πρόσωπο του τέρατος."

Ο πόλεμος παντού. Νομίζοντας πως η κάμερα είναι όπλο....παραδίνεται.