Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2015/6

"Η Ιστορία του Γκι"

                                          από τη μαθήτρια του Β2 Οσάγι Παναγιώτα

   Το έθιμο αυτό ξεκίνησε από τους Ρωμαίους. Αυτοί έκοβαν συνήθως κλαδιά δέντρων και μαζί με άλλα δώρα τα έστελναν στους φίλους τους στην γιορτή της Saturnalia. Το έθιμο αυτό υιοθέτησαν και οι πρώτοι χριστιανοί, αλλά αργότερα η θρησκεία τους  απαγόρευσε να διακοσμούν τα σπίτια τους με κλαδιά δένδρων την εποχή των ειδωλολατρών. Η προέλευση της διακόσμησης συνδέεται με τους Δρυίδες, που στόλιζαν τις καλύβες τους με αειθαλή δένδρα κατά την διάρκεια του χειμώνα, για να έχουν σαν κατοικία τους τα πνεύματα του δάσους.


  Ένας παλιός μύθος λέει πως το γκι φύτρωσε πρώτη φορά στις πατημασιές του Χριστού, όταν αυτός βάδιζε στη γη και τα αγκαθωτά φύλλα του και οι κόκκινοι καρποί του συμβολίζουν τα μαρτύρια του Σωτήρα, για αυτό και ονομάζουμε το φυτό και «Αγκάθι του Χριστού».
  Πιθανότατα σύμφωνα με αυτόν τον μύθο το γκι ονομάστηκε το «Άγιο Δένδρο» όπως αναφέρεται από άλλους συγγραφείς.

Η σωστή ερμηνεία

  Στην χώρα μας με την ονομασία γκι χαρακτηρίζουμε όλα τα κλαδιά θάμνων και δένδρων διακόσμησης. Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, το γνωστό σε όλους μας φυτό με τα πράσινα αγκαθωτά φύλλα και τους σφαιρικούς κόκκινους καρπούς (γκι), γνωστό και με την λαϊκή ονομασία «αρκουδοπούρναρο» στην πραγματικότητα ονομάζεται «ΟΥ» (houx). Το φυτό «Viscum Album», ο γνωστός ιξός, είναι το πραγματικό «ΓΚΙ» (gui). Τα κλαδιά αυτών των δύο φυτών μαζί με της κουμαριάς και του ρούσιου  συγκαταλέγονται στα λεγόμενα γκι (διακοσμητικά κλαδιά).

Πηγή: newsbeast.gr