Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

                                Όχι βία στα γήπεδα .
                                                   από το μαθητή Δημήτρη Κυτίνο, Γ3
   Δεν  πρέπει να υπάρχει βία στα γήπεδα.  Η βία είναι ένας κακός  σύντροφος των οπαδών.  Είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε έναν αγώνα και καταστρέφει το θέαμα το οποίο πηγαίνουν όλοι  να απολαύσουν. Όταν υπάρχει βία δεν υπάρχει απόλαυση και το παιχνίδι καταλήγει μια απαίσια ανάμνηση για όλους. Συγχρόνως η βία απωθεί τους οπαδούς να παρακολουθήσουν ξανά  άλλον αγώνα , με αποτέλεσμα οι ομάδες να χάνουν τους οπαδούς τους και να δημιουργούνται κακές εντυπώσεις. Γ’ αυτό πρέπει να περάσει σε όλους μας το μήνυμα ότι στο γήπεδο πάμε για να διασκεδάσουμε και όχι να τρομοκρατηθούμε .

   Ο μεγάλος χαμένος είναι ο ίδιος ο αθλητισμός. Αντί να προάγεται το φίλαθλο πνεύμα καταστρέφεται.

   Χάνεται ο όποιος πολιτισμός πρέπει να χαρακτηρίζει τους πραγματικούς φιλάθλους.


ΑΦΙΕΡΩΜΑ
                                από το μαθητή του Γ4 Πάρη Σπυράκη
Eθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης ανδρών Ελλάδος


 
Η εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης ανδρών Ελλάδος εκπροσωπεί την Ελλάδα στις διεθνείς καλαθοσφαιρικές διοργανώσεις. Είναι η πρώτη ελληνική εθνική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο ανδρών σε οποιοδήποτε άθλημα, καθώς και η μοναδική που πέτυχε συνεχόμενες πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες διακρίσεις. Θεωρείται ως μία σημαντική δύναμη του παγκοσμίου μπάσκετ, έχοντας κερδίσει το Ευρωμπάσκετ δύο φορές, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων το 1995 και έχοντας φτάσει στο φάιναλ φορ στα 3 από τα 6 τελευταία Παγκόσμια Πρωταθλήματα της FIBA (1994, 1998, 2006). Η εθνική ομάδα διευθύνεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Ιστορία

  Το μπάσκετ στην Ελλάδα έχει μακρά ιστορία και παράδοση (η Ελλάδα ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της FIBA το 1932), αλλά οι διακρίσεις άρχισαν μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της είναι το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2006, το 1987 και το 2005 που κέρδισε το πανευρωπαϊκό, το 1989 με το αργυρό μετάλλιο και το 1949 και το 2009 με το χάλκινο μετάλλιο, πάλι σε πανευρωπαϊκούς αγώνες. Αν και οι παίκτες εκείνης της εποχής (Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Παναγιώτης Φασούλας, Φάνης Χριστοδούλου κ.α.) έχουν σταματήσει την καριέρα τους εδώ και καιρό, η εθνική ομάδα παραμένει από τις πιο δυνατές του κόσμου φέρνοντας αποτελέσματα όπως η 4η θέση στα Μουντομπάσκετ του Καναδά το 1994 και της Αθήνας το 1998, η 5η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 κ.ά.

Ευρωμπάσκετ   1949
Η πρώτη παρουσία της Ελλάδας σε διεθνή διοργάνωση ήταν στο Ευρωμπάσκετ του 1949 στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου συμμετείχαν 7 ομάδες.

Ευρωμπάσκετ 1951
  Η Ελλάδα επέστρεψε στο Ευρωμπάσκετ του 1951 στο Παρίσι. Ήρθε δεύτερη στον προκριματικό όμιλο και προκρίθηκε στον ημιτελικό γύρο. Εκεί, αντιμετώπισε τις πανίσχυρες εθνικές ομάδες της Σοβιετικής Ένωσης και της Τσεχοσλοβακίας καθώς και τη δυνατή ιταλική ομάδα, χάνοντας και τους τρεις αγώνες.
Εθνική Ελλάδας (καλαθοσφαίριση γυναικών)


  Η Εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης γυναικών Ελλάδας έχει συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Μεσογειακούς Αγώνες, Βαλκανικούς Αγώνες και από το 2004 σε Ολυμπιάδα.
 Ιστορία
   Η εθνική Γυναικών έχει αγωνιστεί σε μια Ολυμπιάδα στην Αθήνα το 2004 όπου και κατέκτησε την 7η θέση. Έχει 5 συμμετοχές σε Ευρωμπάσκετ (2001, 2003, 2005, 2007, 2009) με καλύτερη επιδοση την 5η θέση το 2009. Έχει συνεχή παρουσία στο θεσμό από το 2001 έως το 2009. Με την κατάκτηση της 5ης θέσης στο Ευρωμπάσκετ 2009 εξασφάλισε τη συμμετοχή της για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Πηγή .  ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ